Όταν το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ εμφανιζόταν – σύμφωνα με την άποψη των ειδικών – ως αδύναμος σε σχέση με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο γράφων ήταν βέβαιος ότι θα τερματίσει τουλάχιστον στη 2η θέση. Βεβαίως, ακόμα και κατά την άποψη του αρθρογράφου δεν θα ήταν εύκολο να παρουσιαστεί ευθέως ανταγωνιστικός για την διεκδίκηση του τίτλου. Η δυναμική του ΠΑΟΚ δεν φαίνεται να είναι ανάλογη των προηγούμενων ετών παρά την εξαιρετική τακτική προσέγγιση του Ραζβάν Λουρσέσκου και τη θετική επίδραση την οποία ασκεί στην ψυχολογία των παικτών του .
Η εικόνα του ΠΑΟΚ στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν στην Ιρλανδία με αντίπαλο την ανίσχυρη Μποέμιαν ήταν κάκιστη και η ήττα (1-2) ήταν φυσική συνέπεια. Στη ρεβάνς η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-0 χάρη στον εκπληκτικό Μπίσεσβαρ και προκρίθηκε στα PLAYOFFS του Κόνφερενς Λιγκ, αλλά η καλή απόδοση ήταν ακόμα ζητούμενο. Η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη και στο πρώτο ματς με τη Ριέκα. Στην Κροατία η εξαιρετική απόδοση του ΠΑΟΚ ξάφνιασε, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τυχαία. Η λύση του προβλήματος είχε βρεθεί από τον ευφυή Ρουμάνο. Η επιλογή του 4-2-3-1 με Σβαμπ – Κούρτιτς στο κέντρο, τον Ελ Καντουρί σε θέση επιθετικού χαφ και τον Μπίσεσβαρ σε ρόλο αριστερού εξτρέμ δημιούργησε την κατάλληλη συνθήκη, ώστε η ομάδα να επιτίθεται και να αμύνεται με την ίδια ευκολία . Με τη νίκη επί της Ριέκα (2-0) ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στη φάση των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ.
Ο τραυματισμός του Μαροκινού οδήγησε στη θέση του επιθετικού χαφ τον Ντάγκλας Αουγκούστο, αλλά η δυναμική του συνόλου δεν επηρεάστηκε (σερί τεσσάρων νικών στο ελληνικό πρωτάθλημα) και αυτό αποτελεί τεκμήριο της επιτυχημένης κατανομής των ρόλων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα (0-1) ο σχηματισμός ήταν ίδιος, αλλά το δίδυμο Ντάγκλας Αουγκούστο – Σβαμπ δεν συνεργάστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό με Καγκάβα και Μπίσεσβαρ και βεβαίως ότι η ισοπαλία (4-4) στο «ιστορικό» ματς με το Βόλο προήλθε κατά μείζονα λόγο από έλλειψη σοβαρότητας. Ως προς την εκτός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό (1-2) πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία του αγώνα είχε προκαθοριστεί από την απουσία του Γιάσμιν Κούρτιτς…
Πέρα από την εξαιρετική τακτική προσέγγιση, ο Ραζβάν Λουτσέσκου διακρίνεται και για την ικανότητα του να βελτιώνει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του εμπνέοντας εμπιστοσύνη. Ο Πασχαλάκης δεν εντυπωσίασε με την απόδοση του κατά την προκριματική διαδικασία του Κόνφερενς Λιγκ, αλλά το λάθος του Ζ. Ζίβκοβιτς στο ματς με τον ΠΑΣ επέτρεψε ξανά στον Έλληνα τερματοφύλακα να βρεθεί στην ενδεκάδα και έκτοτε θυμίζει κατά το δυνατό τον γκολκίπερ της διετίας 2017 – 2019. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στην περίπτωση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Ο ποιοτικός χαφ είχε υποτιμηθεί από Αμπέλ Φερέιρα και Πάμπλο Γκαρσία και τον Ιανουάριο του 2021 παραχωρήθηκε ως δανεικός στον Απόλλωνα Λεμεσού. Υπό τον Ρουμάνο τεχνικό θυμίζει τον εξαιρετικό παίκτη του πρόσφατου παρελθόντος και μάλιστα δεν αγωνίζεται ως επιθετικό χαφ, δηλαδή στη φυσική θέση του, αλλά ως αριστερό εξτρέμ διευκολύνοντας κατά πολύ τον σχεδιασμό του προπονητή του.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει την έκβαση της αγωνιστικής περιόδου για τον Κυπελλούχο Ελλάδος, αλλά ο Λουτσέσκου εγγυάται στον ΠΑΟΚ την εξάντληση των πιθανοτήτων για την κατάκτηση τροπαίων αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το (έως έναν βαθμό απαρχαιωμένο) έμψυχο υλικό του. Χαρακτηριστικό δείγμα της ευφυΐας του Ρουμάνου τεχνικού ήταν η εισήγηση της απόκτησης του Τσούμπα Άκπομ προς αντικατάσταση του τραυματία Ολιβέιρα , δηλαδή η προσπάθεια – ήδη από το καλοκαίρι – να επιταχυνθεί η διαδικασία διαμόρφωσης ομοιογενούς συνόλου με την επιλογή παικτών με εμπειρία από την ομάδα…