Home >> Βιβλία >> “Αυτή η νύχτα μένει” του Θάνου Αλεξανδρή

“Αυτή η νύχτα μένει” του Θάνου Αλεξανδρή

Το εμβληματικό βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή “Αυτή η νύχτα μένει”, στ’ οποίο βασίζεται η νέα τηλεοπτική σειρά του ALPHA, κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

Ένα σαγηνευτικό οδοιπορικό ανά την Ελλάδα της νύχτας, μια προσωπική μαρτυρία δοσμένη με την ανεπανάληπτη γραφή του Θάνου Αλεξανδρή.

Απ’ την Τρίπολη στην Δράμα κι απ’ την Λάρισα στην Ρόδο, το επικό οδοιπορικό του Θάνου Αλεξανδρή ζωντανεύει την νύχτα –μιας άλλης εποχής, που έχει, πλέον, παρέλθει– και τους πρωταγωνιστές της, την καψούρα και τις υπερβολές της, τις ιεροτελεστίες και τους κινδύνους της… «Αυτή η νύχτα μένει…» Αυτή που σε κρατάει ως τα χαράματα, σ’ αφήνει ταπί, σε δοκιμάζει με κάθε είδους πειρασμό κι αντιπερισπασμό. Είναι η νύχτα που στενάζει, ονειρεύεται, φαλτσάρει, πλακώνεται, ξοδεύεται στα «μαγαζιά» κάθε επαρχιακής πόλης…

«Τ’ οδοιπορικό στα νυχτερινά μαγαζιά της επαρχίας είναι το ωραιότερο κομμάτι της ζωής μου κι είναι αυτό που με βοήθησε να ξεφύγω απ’ την συμβατική ζωή του θεάτρου και ν’ ανακαλύψω τ’ όνειρο. Συνευρέθηκα με ιέρειες της πίστας, της νύχτας, του έρωτα και του πάθους κι αφέθηκα να με παρασύρει η γοητεία ενός κόσμου που ξεπηδούσε από σελίδες λογοτεχνίας. Είδα τόσο πάθος στην νύχτα, που νιώθω ευτυχής, γιατί ήμουν εκεί να το νιώσω και να σάς το περιγράψω.

Οι ηρωίδες του βιβλίου μου είναι γυναίκες που φωτίστηκαν απρόσμενα στο προσκήνιο και –ω του θαύματος!– ξαφνικά έγιναν αλήθειες όσα ονειρεύτηκαν τόσα χρόνια στα εκτός σχεδίου φτωχικά τους… Πού να φανταζόταν η δυστυχής στο εργοστάσιο που βολόδερνε νυχθημερόν πως θα γινόταν αντικείμενο του πόθου στον μισό πληθυσμό της επαρχιακής πόλης; Πού να ’ξερε πως θα ’φτανε η ώρα που, αντί να περιμένει στην ουρά για το επίδομα ανεργίας, ακριβά οχήματα θα πάρκαραν έξω απ’ το ξενοδοχείο και κάθε επιθυμία της θα γινόταν διαταγή;

Πολλοί φίλοι διερωτώνται πόσο μαγικές μπορεί να είναι αυτές οι νύχτες, όπως λέω στο βιβλίο μου, αφού τσακίζουν ανθρώπους, μ’εξαίρεση λίγους που επιβιώνουν. Την νύχτα ή ζεις ή πεθαίνεις… Όμως, στα σίγουρα, δε φυτοζωείς. Στην νύχτα νιώθαμε θιασώτες μιας παράστασης φαντασμαγορικής, μ’ έναν αόρατο σκηνοθέτη να δίνει το πρόσταγμα, και οι θαμώνες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, να μεταμφιέζονται σ’ άρχοντες κόντρα στην χωματερή της άχαρης ζωής τους…»

Θάνος Αλεξανδρής, Ιούνιος 2022

Το βιβλίο “Αυτή η νύχτα μένει’ υπήρξε η έμπνευση για…

  • Την ταινία ‘Αυτή η νύχτα μένει” (1999) σε σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου
  • Την θεατρική απόδοση σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή
  • Το γνωστό τραγούδι “Αυτή η νύχτα μένει” σε στίχους-μουσική Σταμάτη Κραουνάκη
  • Την νέα τηλεοπτική σειρά του ALPHA

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Γεννήθηκα στη Νέα Αρτάκη, σ’ ένα χωριό έξω απ’ την Χαλκίδα, και το μόνο που θυμάμαι απ’ τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια είναι ότι δεν απόκτησα ούτε έναν φίλο. Μέχρι να περάσω στο πανεπιστήμιο, δεν βγήκα ποτέ έξω απ’ την αυλή του σπιτιού μου για κοινωνικές συναναστροφές, αφού όλη μου την ζωή ήμουν στα ιερατεία με διακαή πόθο, ως ιεραπόστολος ή και ως αρχιμανδρίτης, ν’ αναζητήσω την σωτηρία μου. Η Νομική έγινε τ’ άλλοθι, για να ξεφύγω, αλλά, όταν ανακοίνωσα τα καλλιτεχνικά μου όνειρα, ακολούθησαν ομηρικοί καβγάδες. Όμως τα κατάφερα, γιατί, όπως είπε και ο Κοέλιο, «όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί» – επιτέλους λέω κι εγώ αυτήν την ατάκα, γιατί τόσο καιρό την άκουγα απ’ τα μοντέλα και τον Στράτο Τζώρτζογλου κι έσκαγα απ’ την ζήλεια μου, γιατί δεν έβρισκα πρόταση να την στριμώξω. Ακολουθούν Θέατρο Τέχνης, Γιώργος Μαρίνος, Αισχύλος, πρωταγωνιστικός ρόλος στους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού στον Λυκαβηττό, όμως μια θεϊκή συγκυρία μ’ οδηγεί στον μαγικό κόσμο των σκυλάδικων, αλλάζοντας ουσιαστικά όλη μου την ζωή. Έζησα την νύχτα στην παραμεθόριο, χωρίς ενοχές κι αποστασιοποιημένος από πανεπιστημιακές περγαμηνές, ένιωσα πως ένας θεός μ’ επέλεξε ν’ ανοίξω μόνος μου τις πύλες της Κολάσεως και να γευτώ με πάθος τ’ όνειρο. Ακολουθεί μακρόχρονη συνεργασία με την λατρεμένη παιδική μου φίλη Μαλβίνα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και σε περιοδικά, και μια εξαιρετική συμμετοχή σ’ εκπομπές της Σεμίνας, απ’ τα πιο γενναιόδωρα πλάσματα.

Μόνιμη στήλη στο Penthouse και στην Athens Voice και πολύ υπερήφανος για τις εκπομπές «TrashTV» και «Καρακορτάδα», παρέα με τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, τις οποίες σημαντικοί άνθρωποι αποθέωσαν, όχι όμως το ίδιο το κανάλι, που τις θεώρησε τ’ όνειδος του σταθμού. Το βιβλίο μου “Αυτή η νύχτα μένει”, που έγινε ταινία απ’ τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και θεατρική παράσταση απ’ την Κίρκη Καραλή, δεν έχει γίνει, ακόμη, χορόδραμα απ’ τον Κώστα Ρήγο, ενώ το δεύτερο βιβλίο μου “Η Μπαρή Σεβντάβα” (περιγράφει την ζωή του Μανώλη Αγγελόπουλου) είχε δικαστικές περιπέτειες. Το τρίτο μου βιβλίο “Του Οσίου Αλμοδόβαρ ανήμερα”, όπου συνυπάρχουν πορτρέτα ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών, της τηλεόρασης και του περιθωρίου, κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Κάκτος. Αν ξαναγεννιόμουνα, θα ήθελα ν’ αρχίσω απ’ την νύχτα. Να ξαναζήσω πάλι αυτό το ξέφρενο πανηγύρι της χαράς και των αισθήσεων. Γλέντησα, αποθεώθηκα, τρελάθηκα στην κυριολεξία και πέρασα μαγικά, ακυρώνοντας στην ουσία την ατάκα του Χορν στην «Οδό Ονείρων»: «Κανείς δεν ζει αληθινά αυτό που θα ’θελε να ζήσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *