Home >> Βιβλία >> “Επικίνδυνη” από Μαρία Μαρσέλου και εκδόσεις Ψυχογιός

“Επικίνδυνη” από Μαρία Μαρσέλου και εκδόσεις Ψυχογιός

Η Ηλέκτρα είναι μια γυναίκα γεμάτη αυτοπεποίθηση· προσηλωμένη πάντα στον στόχο της, ξέρει τι θέλει και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία της. Έχει σχεδιάσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στην φαινομενικά τέλεια ζωή της. Είναι επιτυχημένη κοινωνικά, επαγγελματικά, αγαπητή στον περίγυρό της και έχει μια υπέροχη σχέση με τον Στέφανο. Τίποτα, όμως, δεν τής είναι αρκετό… Το ανικανοποίητο συνεχώς της κατατρώει την ψυχή…

Όταν γνωρίζει τον Δημήτρη σ’ ένα επαγγελματικό ραντεβού, αισθάνεται για εκείνον ακατανίκητη έλξη. Η αδιαφορία, όμως, που εισπράττει από μέρους του την εξωθεί στ’ άκρα. Η Ηλέκτρα έχει μάθει να παίρνει πάντα αυτό που θέλει με κάθε τίμημα. Ο μοναδικός τρόπος, για να πλησιάσει τον Δημήτρη και να τον σαγηνέψει, είναι να εισβάλει στην οικογένειά του και να προσποιηθεί την φίλη στην σύζυγό του την Δανάη. Και, τότε, ένα σκληρό παιχνίδι αποπλάνησης, γεμάτο με οικογενειακά μυστικά και ψέματα, ξεκινάει…

Αλήθεια, πόσο καλά νομίζεις ότι γνωρίζεις τους πιο κοντινούς ανθρώπους της ζωής σου;

Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω με το βιβλίο αυτό!

Γι’ αρχή, θα πω ότι με κέρδισε, το ξεχώρισα, κατέκτησε την θέση του στην βιβλιοθήκη μου!

Κινηματογραφική πλοκή με μπρος – πίσω. Ιστορία στο παρόν και φλας μπακ στο παρελθόν μέσα απ’ την οπτική των δυο πρωταγωνιστριών, της Ηλέκτρας και της Δανάης. Ως εκ τούτου, η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, ενίοτε, ωστόσο, γίνεται και τριτοπρόσωπη περιγράφοντας το γενικότερο, ευρύτερο πλαίσιο των ιστοριών. Τα κεφάλαια είναι μαζεμένα, μικρά κι εύστοχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απλώνεται η ιστορία ,να μην κάνει κοιλιά και να διακρίνεται για την γρήγορη ροή του. Πολύ περισσότερο, όμως, πέρα από ένα ευχάριστο και γεμάτο δράση μυθιστόρημα, αποτέλεσε ένα ωραίο κι απογυμνωτικό ψυχογράφημα των δυο κυριών, των δυο βασικών ηρωίδων.

Η “επικίνδυνη” είναι απ’ τα καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα βιβλία που θα βρείτε στην κατηγορία του ελληνικού μυθιστορήματος. Με κράτησε ως το τέλος. Και, αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω με μία λέξη, τότε αυτή θα ήταν “ανατρεπτικό” (αν και μυρίστηκα τι θα γίνει!!!!!!)!

Περνώντας τώρα στο κυρίως μέρος, όπως ειπώθηκε, οι δύο βασικοί άξονες του βιβλίου είναι αυτές των Ηλέκτρα και Δανάη και η τροχιά γύρω απ’ αυτές αλλά και μεταξύ αυτών!

Δυο ηρωίδες με τα δικά τους πάθη, το κατάδικό τους παρελθόν. τ’ οποίο κουβαλούν ως την ενήλικη ζωή τους. Κι αυτά καταφέρνουν και τις επηρεάζουν στην τρέχουσα καθημερινότητά τους…

Ηλέκτρα

Η Ηλέκτρα αυτό που καταδικάζει, αποδοκιμάζει και χλευάζει αυτό και κάνει επισημαίνοντάς μας για μια ακόμα φορά ότι τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και τις σχέσεις με τους γονείς μας τα κουβαλάμε μέσα μας και μάς “εξουσιάζουν” όσο κι αν νομίζουμε ότι τα έχουμε τακτοποιήσει μέσα μας, ότι τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας.

Η Ηλέκτρα προσπαθεί να “σώσει” τους φίλους της, δε μπορεί, ωστόσο, να τιθασεύσει τα δικά της πάθη. Ξέρει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, παρόλα αυτά, όμως, τρέχει με φόρα στ’ απαγορευμένο, γιατί αυτό τής υποδεικνύει όλο της το είναι. Είναι ανήμπορη στο ν’ αρνηθεί, στο να κάνει πίσω. Το αν την διακρίνει η ηθική ή η ανηθικότητα είναι κάτι που θα το κρίνει ο αναγνώστης διαβαλόντας την ιστορία της.

Η Ηλέκτρα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους, για να πετύχει τον σκοπό της. Δημιουργεί λυκοφιλίες, εκμεταλλεύεται τον μοναδικό άνθρωπο που την αγαπάει, δεν βάζει φρένο πουθενά, δεν εκτιμάει αυτό που έχει και θέλει αυτό που δεν πρέπει να έχει.

Δανάη

Η Δανάη, αν μη τι άλλο, έχει πλούσιο background. Η ιστορία της, την οποία ξετυλίγει βήμα – βήμα, κρύβει αφόρητο πόνο που τον κουβαλούσε για χρόνια στην ψυχή της. Τα παιδικά χρόνια της, η ανατροφή της, η εγκατάλειψη του πατέρα της, η αδιαφορία της μητέρας της, η παραβατικότητα που την χαρακτήρισε στην εφηβεία της, η χρήση και η τοξική ερωτική της σχέση συνθέτουν ένα περίτεχνο αλλά κυρίως θλιβερό παζλ των παιδικών κι εφηβικών της χρόνων που σηματοδότησαν την δημιουργία της νέας Δανάης.

Η Δανάη έχει μια αδυναμία, τον αδελφό της τον Γιάννο. Αφιερώθηκε σ’ εκείνον, τον αγάπησε, τον λάτρεψε σαν να ήταν δικό της παιδί, τον ανέθρεψε, μα τής το πήραν βίαια. Τής άρπαξαν τον αδελφό της μέσα απ’ την αγκαλιά της κι αυτό την ισοπέδωσε ολοκληρωτικά.

Ωστόσο, με “σθένος’, κατάφερε να διαγράψει την παλιά της ζωή, έκανε το επόμενο βήμα, βρήκε τις ισορροπίες της, συμφιλιώθηκε με τους γονείς της, έκανε σχέση και την δική της οικογένεια με τον Δημήτρη…

Ώσπου μπήκε στην ζωή της η Ηλέκτρα…

Κατάφερε, άραγε, να τα καταστρέψει όλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *