Home >> Βιβλία >> “Φαντάσματα” από Ντόλι Άλντερτον και Εκδόσεις Ψυχογιός

“Φαντάσματα” από Ντόλι Άλντερτον και Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Νίνα Ντιν, ετών τριάντα δύο, είναι επιτυχημένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, έχει φίλους και οικογένεια που την αγαπούν, συν ένα νέο σπίτι και μια νέα γειτονιά. Όταν γνωρίζει τον Μαξ, έναν γοητευτικό ρομαντικό τύπο που τής λέει στο πρώτο, κιόλας, ραντεβού πως πρόκειται να την παντρευτεί όλα δείχνουν να πηγαίνουν κατ’ ευχήν.

Αυτή η καινούργια ερωτική σχέση έρχεται την κατάλληλη στιγμή -καθώς η εμπειρία της ως τριαντάρας δεν ήταν τόσο απελευθερωτική όσο έλπιζε. Όλα γύρω της τής θυμίζουν πως ο χρόνος περνά και οι ευκαιρίες μπορούν εύκολα να εξανεμιστούν. Οι φιλίες ατονούν, οι πρώην εραστές προχωρούν στην ζωή τους κι, το χειρότερο, όλοι μετακομίζουν στα προάστια. Ούτε στην οικογένειά της μπορεί να βρει παρηγοριά, καθώς η μητέρα της περνά κρίση μέσης ηλικίας κι ο αγαπημένος της πατέρας βυθίζεται σιγά σιγά στην άνοια.

Μια γλυκόπικρη, ρομαντική ιστορία για τα φαντάσματα του παρελθόντος και για τους ανθρώπους της ζωής μας που έγιναν φαντάσματα! Μια αληθινή όσο κι ανάλαφρη αποτύπωση του τι σημαίνει να είσαι σινγκλ γυναίκα σήμερα, την εποχή των σόσιαλ μίντια και των εφαρμογών γνωριμιών· να ψάχνεις να βρεις τον εαυτό σου βγαίνοντας από μια μακροχρόνια σχέση και να δέχεσαι γκόστινγκ…

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι λάτρεψα το φινάλε στην ιστορία της πρωταγωνίστριας κι ότι ΜΙΣΩ, ΜΙΣΩ, ΜΙΣΩ, ΜΙΣΩ, ΜΙΣΩ τον Μαξ!

Τώρα που τα είπα και τα έβγαλα από μέσα μου, ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Στο βιβλίο “Φαντάσματα” της Ντόλι Άλντερτον των Εκδόσεων Ψυχογιός περνάμε έναν ολόκληρο χρόνο με την πρωταγωνίστρια Νίνα Ντιν!

Η Νίνα, άνθρωπος απλός και λογικός, δεν ψάχνει πολλά. Ψάχνει κάποιον να τον αγαπήσει και να την αγαπήσει. Ψάχνει μια σχέση υγιή. Τελικά, όμως, στην εποχή μας κάτι τέτοιο, μάλλον, φαντάζει ακατόρθωτο!

Μέσα απ’ την καθημερινότητα κι απ’ την προσπάθεια της Νίνα να βρει τ’ άλλο της μισό μ’ αρωγό την τεχνολογία και τις εφαρμογές γνωριμιών (δεν είναι απελπισμένη! Ξέρει τι θέλει! Ξέρει τι ζητάει) ταξιδεύουμε με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της.

Η αρχή της γνωριμίας σε μια σχέση. Πόσο όμορφα κυλούν όλα. Πόσο τέλεια φαντάζουν.

Πότε αρχίζει να σπάει το γυαλί;

Πότε όλα παίρνουν άλλη τροπή;

Γιατί;

Και μετά οι σκέψεις.

Γιατί ο πρώην δεν ήθελε αυτό ή εκείνο από εμένα ή μ’ εμένα;

Πώς συγχρονίζονται οι επιθυμίες των ανθρώπων, όταν γίνονται ζευγάρι;

Πότε όλα αλλάζουν άρδην κι ο σύντροφος την κάνει μ’ ελαφρά πηδηματάκια και δεν μιλάει, καν;

Κυρίως, γιατί;

Το γιατί, ωστόσο, γιγαντώνεται, όταν επιστρέφει…

Τι γίνεται τότε;

Συνεχίζοντας, πέρα απ’ τις ανησυχίες της Νίνα, διαβάζουμε και προβληματιζόμαστε με τις ανησυχίες και της Λόλα, της μιας εκ των δύο καλύτερων φιλενάδων της πρωταγωνίστριας. Και με την Λόλα είτε θα συμφωνήσεις είτε όχι. Ενδιάμεση εναλλακτική δεν υπάρχει. Διότι η Λόλα έχει τα δικά της “κολλήματα”!

Πολύ περισσότερο, όμως, απ’ την αναφορά στην συντροφκή αγάπη, το βιβλίο καταπιάνεται με διάφορες πτυχές και θεματικές.

Πότε και γιατί αλλάζει μια γυναίκα, όταν αποκτά σύζυγο και παιδιά; Πώς ενεργεί τι την απασχολεί, τι βάζει στην άκρη, πόσο παγώνουν οι υπόλοιπες σχέσεις της και γιατί.

Το βιβλίο, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, κάνει λόγο για την μητρότητα, για την σχέση γονιών και παιδιών, για τα πρότυπα.

Το βιβλίο πηγαίνει ένα βήμα παραπέτα και φιλοσοφεί. Μιλάει για τα γηρατειά, για τον φόβο του θανάτου. Για το κατά πόσο είναι ή δεν είναι έτοιμοι οι συγγενείς ενός ανθρώπου με άνοια να τον φροντίσουν, να συμφιλιωθούν με την ιδέα αυτήν της νόσου, να το αποδεχθούν.

Τα “Φαντάσματα” μιλούν για την φιλία, για την δυναμική της, τα σκαμπανεβάσματά της, για τις προτεραιότητες που αλλάζουν ανάμεσα στα άτομα που αλληλεπιδρούν και πώς τροποποιούν την σχέση.

Τα “Φαντάσματα” μ’ έναν τρόπο τόσο γνήσιο και ρεαλιστικό μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, την οικογένεια.

Τα “Φαντάσματα” καταφέρνουν και μάς αγγίζουν και μάς κάνουν ν’ αναρωτιόμαστε πόση, άραγε, σημασία δίνουμε στις έννοιες αυτές μες την δίνη της καθημερινότητας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *