Home >> Τόπων Ιστορίες >> Λευκάδα να την πιεις στο ποτήρι!

Λευκάδα να την πιεις στο ποτήρι!

Κι απ’ τις Κυκλάδες παίρνουμε και πάλι το πλοίο με προορισμό αυτήν την φορά το Ιόνιο πέλαγος. Ξεναγός μας σ’ αυτό το ταξίδι ο Τηλέμαχος Φίλιππας!

Ο σημερινός ξεναγός μας είναι 31 χρονών, ιδιωτικός υπάλληλος κι από τότε που θυμάται τον εαυτό του ζει στην Λευκάδα. Χόμπι του αποτελεί ό,τι έχει να κάνει με τα σπορ!

Σήμερα θα μάς πάρει απ’ το χέρι, θα σεργιανίσουμε μαζί στα σοκάκια της Λευκάδας και θα την δούμε μέσα απ’ τα δικά του μάτια μιας κι όπως τονίζει κι ο ίδιος: “Αγαπώ πολύ το νησί μου μ’ όσα καλά και στραβά κι αν έχει. Δε θα ήθελα και τόσο να φύγω από ‘δω. Μ’ αρέσει η ζωή στην Λευκάδα!”.

Ας ξεκινήσουμε με φόντο το βαθύ γαλαζοπράσινο…

«Οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 25.000. Οι ρίζες του νησιού έχουν να κάνουν με την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, όμως τα πολλά χρόνια Ενετοκρατίας, αλλά και Βρετανικής και Γαλλικής κυριαρχίας, έχουν επηρεάσει και την Λευκάδα, όπως κι όλα τα Ιόνια νησιά.».

Ποια θα χαρακτήριζες ως τα αρνητικά και τα θετικά του τόπου σου;

«Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η Λευκάδα, όπως κι όλες οι περιοχές, έχει τα θετικά και τ’ αρνητικά της. Ο καθένας για τον τόπο του βλέπει ότι τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών. Όπως είναι λογικό, δεν είναι εύκολο να μιλήσουμε αντικειμενικά. Στο νησί μου, όμως, που είναι -κατά κύριο λόγο- τουριστικός προορισμός, ως θετικό κι αρνητικό στοιχείο μπορώ να χαρακτηρίσω το ίδιο ακριβώς πράγμα. Το ότι η είσοδος στο νησί γίνεται μέσω γέφυρας.

Ξέρω, είναι οξύμωρο αυτό, αλλά όσο κερδοφόρο και σημαντικό είναι ότι η πρόσβαση στην Λευκάδα γίνεται μ’ αυτοκίνητο, άλλο τόσο αρνητικό καταλήγει απ’ την στιγμή που οι υποδομές δεν είναι οι κατάλληλες και, φυσικά, όχι αρκετές, για να φιλοξενήσουν τον τόσο πολύ κόσμο που μπαίνει κάθε χρόνο στο νησί. Συνεπώς, οι κακές υποδομές αποτελούν άλλο ένα αρνητικό.

Στα πολύ θετικά είναι, φυσικά, οι υπέροχες παραλίες της που, μάλιστα, είναι κι αρκετές, ενώ, παράλληλα, καθιστούν τον βασικό λόγο που ο κόσμος επισκέπτεται το νησί μας, όπως, επίσης, και το πράσινο που διαθέτουμε. Κυριολεκτικά, τα δέντρα φιλούν την θάλασσα. Είναι και τέτοια η μορφολογία του νησιού που είναι όλο ένα βουνό με μια εξαίρεση κάποια σημεία, τα οποία είναι κάμπος.».

Ποιες οι ευκολίες, ποιες οι δυσκολίες και ποια τα προβλήματα στο νησί σου;

«Οι ευκολίες έχουν να κάνουν, κυρίως, με τα ψώνια μας, όσον αφορά στην καθημερινότητα. Βλέπεις, υπάρχουν παντού ή σχεδόν παντού σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, φούρνοι, φαρμακεία και βενζινάδικα. Ο καθημερινός ανεφοδιασμός σ’ ένα νοικοκυριό δε μοιάζει τόσο δύσκολος όσο σ’ άλλα νησιά ανάλογου μεγέθους.

Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με τις συγκοινωνίες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Δηλαδή, τα τοπικά δρομολόγια απ’ το ΚΤΕΛ του νησιού ναι μεν είναι τακτικά, αλλά γίνονται μέχρι κάποιες συγκεκριμένες ώρες. Κυρίως, όμως, στην ανατολική πλευρά του νησιού, η οποία έχει και τον περισσότερο πληθυσμό. Η δυτική πλευρά και τα ορεινά χωριά εξυπηρετούνται λιγότερο. Στην ουσία, είναι βασικό ένα σπίτι να διαθέτει, τουλάχιστον, ένα αυτοκίνητο.

Όσον αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες, βρίσκονται όλες στην πρωτεύουσα του νησιού (την πόλη της Λευκάδας ή Χώρα, όπως την ονόμαζαν οι παλιοί) και δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί όλο το νησί με μια κάποια στοιχειώδη ευκολία.

Τα προβλήματα έρχονται, κυρίως, τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού, ως καλοκαιρινός προορισμός που είναι και με την εύκολη πρόσβαση που έχει, δημιουργούνται συχνά κυκλοφοριακά προβλήματα.».

Ποιες οι διαφορές που βλέπεις στον τόπο σου ανάμεσα σε καλοκαίρι και χειμώνα;

«Τεράστιες διαφορές. Για πέντε μήνες, περίπου, ζούμε με πάρα πολύ κόσμο. Τον χειμώνα, όμως, είμαστε, πραγματικά, μεταξύ μας.».

Τι σού αρέσει περισσότερο και τι δε θ’ άλλαζες στην Λευκάδα;

«Μικρότερος θα σού έλεγα οι παραλίες της, πλέον, όμως, μεγαλώνοντας ανακαλύπτω άλλες πτυχές της. Το σίγουρο είναι ότι μού αρέσει να ζω το φθινόπωρο και τον χειμώνα εδώ. Απολαμβάνω αυτές τις δύο εποχές στην Λευκάδα. Δε θ’ άλλαζα με τίποτα τα φθινοπωρινά μπάνια στο νησί.».

Τι θ’ άλλαζες στον τόπο σου;

«Θ’ άλλαζα τον τρόπο που το γενικό σύνολο αντιμετωπίζει τον τουρισμό και τον τρόπο που εκμεταλλεύεται την απήχηση που έχουμε ως νησί με τις παραλίες και τις αρκετές ομορφιές μας. Μπορεί, σχεδόν, όλοι να ζούμε κατεξοχήν απ’ τον τουρισμό, αλλά, αν δεν αλλάξουμε λίγο την νοοτροπία μας, πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον θ’ αντιμετωπίσουμε αρκετά και σοβαρά προβλήματα.».

Μίλησέ μας για τις υποδομές του νησιού.

«Θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Στα περισσότερα νησιά υπάρχει έλλειψη στις υποδομές, όμως αυτό δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Εντάξει, για να μην είμαι τελείως άδικος, έχουμε ολοκαίνουριο, σύγχρονο και μεγάλο νοσοκομείο που εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές, αλλά, μάντεψε… Είναι υποστελεχωμένο. Τι άλλο να πω;».

Μίλησε για την ιστορία του νησιού.

«Η Λευκάδα, ως νησί των Επτανήσων, έχει παίξει κι αυτή τον ρόλο της σε ιστορικά γεγονότα, κυρίως πριν την Ελληνική Επανάσταση. Δύο πολύ βασικά γεγονότα έγιναν την ίδια περίοδο, το μακρινό 1807, όταν, ακόμη, υπήρχε η Επτάνησος Πολιτεία.

Αρχικά, ήταν η “άμυνα της Λευκάδας”, όταν το νησί πολιορκούνταν απ’ τον Αλή Πασά που τον στήριζαν Γαλλικές δυνάμεις και τότε πρώτος ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως απεσταλμένος της Επτανήσου πολιτείας, έσκαψε, ώστε να δημιουργηθεί το κανάλι, τ’ οποίο χωρίζει την Λευκάδα με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Έπειτα απ’ αυτό το γεγονός συνέβη, ίσως, το σημαντικότερο, η μάζωξη στην ακτή Μαγεμένου που βρέθηκαν μερικοί απ’ τους μεγαλύτερους οπλαρχηγούς του Μοριά κι όχι μόνο, οι οποίοι βοήθησαν στο ιστορικό αυτό γεγονός της άμυνας της Λευκάδας μαζί με τον Ιωάννη Καποδίστρια σχεδιάζοντας, πλέον, ανοιχτά και ξεκάθαρα τον τρόπο που θα ξεσηκωνόταν το Έθνος. Αρκετοί ιστορικοί το έχουν χαρακτηρίσει ως την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης. Εκεί δόθηκε ο λεγόμενος “όρκος της Λευκάδα” ή, αλλιώς, ο “όρκος της Παλιγγενεσίας”.».

Τι κάνει ξεχωριστή την Λευκάδα;

«Χωρίς αμφιβολία, οι παραλίες του. Δεν είναι μόνο αυτό, βέβαια, αλλά, κακά τα ψέματα, η μοναδικής ομορφιάς παραλίες της Λευκάδας είναι το σήμα κατατεθέν της κι ένας καλός λόγος, ώστε να έρθει κάποιος κάποτε εδώ.».

Μίλησέ μας για το σχολείο και την εκπαίδευση.

«Τα σχολεία είναι, νομίζω, σε ικανοποιητικό βαθμό αρκετά για τον αριθμό των παιδιών και, σχετικά, καλά σαν κτίρια. Όσον αφορά στην εκπαίδευση, αυτό που πιστεύω είναι ότι δε διαφέρει σε τίποτα απ’ οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Γενικά, τα προβλήματα στην εκπαίδευση πάνω – κάτω είναι τα ίδια παντού.».

Μίλησέ μας για την διασκέδαση.

«Η διασκέδαση εδώ, νομίζω, καλύπτει όλα τα γούστα κι όλες τις ηλικίες. Σίγουρα, δε διαθέτει την νυχτερινή διασκέδαση της Μυκόνου (αυτό, προσωπικά, δεν το βλέπω κι ως αρνητικό), αλλά νομίζω μάς καλύπτει υπεραρκετά. Κι εδώ, βέβαια, συναντάμε τις διαφορές ανάμεσα σε καλοκαίρι και χειμώνα. Ασφαλώς, τον χειμώνα οι επιλογές λιγοστεύουν και είναι πιο περιορισμένες.».

Μίλησέ μας για τον κόσμο, τους ντόπιους ή αν υπάρχουν μειονότητες και πώς συνυπάρχουν με το ντόπιο στοιχείο.

«Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος είναι καλός, μ’ ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως παντού, άλλωστε. Οι ντόπιοι είναι, κατά κύριο λόγο, φιλήσυχοι και φιλόξενοι άνθρωποι. Οι μειονότητες που ζουν εδώ έχουν μια καλή συνύπαρξη με τους ντόπιους. Δεν έχουν παρατηρηθεί δυσκολίες στις καθημερινότητες ούτε των μεν ούτε των δε.».

Η πολιτεία και γενικά οι αρχές του τόπου πόσο προσέχουν το μέρος;

«Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Ας πω, καλύτερα, πως το μεγάλο θέμα μας είναι ότι πριν δέκα χρόνια εφαρμόστηκε το σύστημα Καλλικράτης κι από εκεί που υπήρχαν πέντε δήμοι στο νησί, για λόγους οικονομίας,  έγιναν ένας και τώρα, σχεδόν, όλα γίνονται στην πόλη του νησιού που είναι και η πρωτεύουσά του. Για τους υπόλοιπους, άφησέ το καλύτερα…».

Υπάρχει αστυνομία κι άλλες τέτοιες υπηρεσίες; Και πόσο εξυπηρετούν;

«Υπάρχει η αστυνομία που χρειάζεται για το νησί. Δηλαδή, ένας ικανοποιητικός αριθμός αστυνομικών με τρία αστυνομικά τμήματα να εξυπηρετούν. Υπάρχει και δημοτική αστυνομία, αλλά, όπως είπα και πριν, για τους πέντε δήμους που έγιναν ένας, η πρωτεύουσα του νησιού μετράει περισσότερο. Υπάρχουν και δύο πυροσβεστικοί σταθμοί. Επαρκής αριθμός, αν σκεφτείς ότι δεν έχουμε προβλήματα με φωτιές. Το λιμενικό της Λευκάδας είχε μια δύναμη σ’ αριθμό ατόμων μιας κι εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές.».

Υπάρχει εγκληματικότητα; Φοβούνται οι κάτοικοι ο ένας τον άλλο;

«Ελάχιστη. Πολύ λίγα και μικρά συμβάντα. Δεν υπάρχει γενικότερος φόβος.».

Τι κρατά την Λευκάδα ζωντανή;

«Ξεκάθαρα το καλοκαίρι κι ο τουρισμός.».

Έχει αναδείξει η περιοχή σου κάποιο επιφανές ή γνωστό πρόσωπο;

«Η Λευκάδα, πολλές φορές, αναφέρεται ως το νησί των Ποιητών, πράγμα που σημαίνει, όπως καταλαβαίνεις, ότι έχει αναδείξει σπουδαίους ποιητές. Οι πιο γνωστοί, φυσικά, είναι ο Άγγελος Σικελιανός κι ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Αξίζει, βέβαια, ν’ αναφέρουμε και τον Λευκάδιο Χερν, ο οποίος θεωρείται εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας.

DIGITAL CAMERA

Στην σύγχρονη εποχή της, η Λευκάδα έχει αναδείξει καλλιτέχνες σε διάφορους κλάδους με πιο γνωστό και, ίσως, πιο σπουδαίο τον ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη. Μερικοί άλλοι είναι η Μπέσσυ Μάλφα, ο Κωνσταντίνος Αργυρός κι αρκετοί άλλοι που θα πάρει ώρα να τούς απαριθμήσω.».

Μίλησέ μας για τ’ αθλητικά δρώμενα;

«Υπάρχουν πολλές ομάδες σε διάφορα σπορ. Οι πιο γνωστές είναι οι δύο ομάδες μπάσκετ του νησιού. Η ανδρική “ΔΟΞΑ Λευκάδας” που εδώ κι αρκετά χρόνια αγωνίζεται στις υψηλότερες κατηγορίες με πέρασμα κι απ’ την Α1 (Basket League) την σεζόν 2016/17. Πιο σταθερή παρουσία στις μεγάλες κατηγορίες έχει βέβαια η γυναικεία ομάδα, η Νίκη Λευκάδας, η οποία αγωνίζεται στην Α1 γυναικών με σταθερά βήματα προόδου, έχοντας φτάσει ν’ αγωνιστεί στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και δύο φορές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν αρκετές ομάδες με συμμετοχές στα τοπικά πρωταθλήματα. Η μεγαλύτερη είναι ο Τηλυκράτης, ο οποίος σ’ έξι έτη συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Έχει αγωνιστεί μέχρι και την Γ’ Εθνική (σημερινή Football League) και, πλέον, αγωνίζεται στην τέταρτη την τάξει κατηγορία, την σημερινή Γ’ Εθνική.».

Υπάρχει κάποιο μέρος που το έχεις ταυτίσει μ’ εσένα στην Λευκάδα;

«Το χωριό μου, το οποίο λέγεται “Περιγιάλι”. Εδώ έζησα τα παιδικά μου χρόνια, ανέμελα και ξέγνοιαστα.».

Πως θα χαρακτήριζες τις ανθρώπινες σχέσεις στο νησί σου σε σχέση με την μεγαλούπολη;

«Πιο ανθρώπινες, πιο ζεστές.».

Τι δρώμενα πολιτιστικά ή κοινωνικά λαμβάνουν χώρα στον τόπο σου;

«Κάθε χρόνο διοργανώνονται πολλά πολιτιστικά δρώμενα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα δύο πιο γνωστά είναι οι γιορτές Λόγου και Τέχνης και, ίσως, το πιο σπουδαίο για τον τόπο μας, το “Φεστιβάλ Φολκλόρ”, για τ’ οποίο έρχονται χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλο τον κόσμο και για μία εβδομάδα παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς των χωρών τους. Είναι ένα φεστιβάλ που προβάλλεται πολύ κι απ’ όλη την χώρα, ως μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες. Παλαιότερα, το έδειχνε και το κρατικό κανάλι. Το φεστιβάλ αυτό υπάρχει απ’ το 1958. Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της τρελής κατάστασης που ζούμε με τον COVID.».

Μίλησέ μας για τον Πολιούχος και τις εκκλησίες του νησιού.

«Πολιούχος του νησιού είναι η Παναγία η Φανερωμένη. Προς τιμήν της υπάρχει ένα μοναστήρι πάνω απ’ την πόλη της Λευκάδας.».

Μίλησέ μας για τα έθιμα το νησιού. 

«Σημειώνονται, κυρίως, τοπικές γιορτές στα χωριά, όταν γιορτάζουν οι πολιούχοι τους. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα, όπως η γιορτή του κρασιού τον Σεπτέμβρη που γίνεται στο χωριό Απόλπαινα. Η γιορτή της Φακής στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου στο χωριό Εγκλουβή (απ’ όπου και παράγεται η διάσημη φακή Εγκλουβής) και, φυσικά, ο χωριάτικος γάμος στο διπλανό ορεινό χωριό της Καρυάς. Το τελευταίο είναι και τ’ αγαπημένο μου.».

Μίλησέ μας για τα τοπικά εδέσματα.

«Από γλυκά εδέσματα είναι το Παστέλι και το Μαντολάτο, όπως και η παραδοσιακή Λαδόπιτα (γλυκό), η οποία είναι σήμα κατατεθέν στις γιορτές μας. Επίσης, η φακή Εγκλουβής και το σαλάμι αέρος Λευκάδας.».

Τι σού λείπει στην Λευκάδα;

«Λίγες περισσότερες επιλογές τον χειμώνα. Κατά τ’ άλλα, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος μ’ αυτά που έχουμε.».

Πόσο σού αρέσει η γειτονιά στην οποία ζεις;

«Αρκετά. Είναι ήσυχη και, ειλικρινά, είναι αυτό που θέλω.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *