Home >> Βιβλία >> “Η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια ταλαιπωρούνται ακόμη” από εκδόσεις Φυλάτος

“Η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια ταλαιπωρούνται ακόμη” από εκδόσεις Φυλάτος

Η μια ηρωίδα ακυρώνει την τέχνη και βγαίνει στην ζωή.
Η άλλη αδράχνει την τέχνη και βγαίνει κι εκείνη στην ζωή. Ο Χρυσόστομος μετράει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και καθυστερεί σε ρεαλιστικό.
Μια εκλιπούσα περιφέρεται πιο ζωντανή από μια ζωντανή που περιφέρεται απελθούσα απ’ την ζωή.
Ο Χρυσόστομος και η Ιφιγένεια, μοιράζονται μια μεσοτοιχία και μια…
Και μια πανδημία, δοκιμάζει την ψυχοσύνθεση μιας εξωστρεφούς κι ενός εσωστρεφούς. Ψυχολόγοι. Τρέξιμο. Βιβλία. Περπάτημα. Σιωπές. Αναχωρήσεις, αφίξεις κι ενδιάμεσα αναμονές.
Μεγάλες αναμονές.
Οι εσωτερικές μάχες και η τίμια προσπάθεια των πρωταγωνιστών να ζήσουν με περισσότερο θάρρος κι ουσιαστικότερη συμμετοχή, τις προκλήσεις, που επιφυλάσσει η ζωή άνευ… ή με… καραντίνα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, που αποτελεί το πρώτο που διαβάζω απ’ την συγγραφέα Μαρία – Χριστίνα Γκόλνα, είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας που έχει στεγαστεί στις εκδόσεις Φυλάτος. Το πρώτο μέρος ονομάζεται “Γύρισε με στην Παρασκευή”, την περίληψη του οποίου μπορείτε να την διαβάσετε στο site των εκδόσεων. Το τρίτο και τελευταίο μέρος δεν έχει εκδοθεί, ακόμη…

Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο αυτό διακατέχεται από μια μελαγχολία, καθότι κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για την πανδημία, μια περίοδο που στιγμάτισε ολόκληρο τον πλανήτη και οι συνέπειές του εξακολουθούν να δηλώνουν αισθητά την παρουσία τους στην καθημερινότητά μας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η κυρία Γκόλνα δένει ψυχογραφικά όλους τους ήρωες δημιουργώντας δυνατά πορτρέτα στα είδωλα των οποίων πολλοί από εμάς μπορούν να ταυτιστούν.

Μεγαλύτερο (αν όχι διπλάσιο) σ’ όγκο και με γλαφυρό τρόπο γραφής που δεν κουράζει κρατώντας συντροφιά στον αναγνώστη, το βιβλίο αυτό έρχεται να μάς θυμίσει πόσο πολύ έχουμε ανάγκη ο ένας την παρέα του άλλου, κυρίως σε συνθήκες κρίσης, όπως ήταν αυτή της παγκόσμιας υγειονομικής…

Συναισθήματα, εικόνες και ποικιλία – πληθώρα σκέψεων προκύπτουν απ’ την ανάγνωση του βιβλίου αυτού.

Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ το εξής κάδρο μέσα στ’ οποίο τοποθετήθηκαν οι ήρωες του βιβλίου δημιουργώντας μια τρύπα στην μεσοτοιχία των δυο διαφορετικών διαμερισμάτων τους, ώστε να βλέπουν ο ένας τον άλλον, να επικοινωνούν, να περνούν όσο το δυνατόν ποιοτικότερο βιωματικό χρόνο από κοινού…

Η κυρία Γκόλνα αποτελεί μια φρέσκια πένα στον χώρο της λογοτεχνίας που, σίγουρα, αξίζει την προσοχή μας…

One thought on ““Η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια ταλαιπωρούνται ακόμη” από εκδόσεις Φυλάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *