Home >> Αφιέρωμα >> Προσοχή στο γορίλα

Προσοχή στο γορίλα

Ταξίδι στην Ιταλία, τη Βενεζουέλα, στο Ιράν, το Ιράκ, σε Η.Π.Α και Γαλλία. Ο λόγος; Κορονοϊός. Οι αιτίες; Κυρίως, η αποσάθρωση ενός οικονομικού συστήματος το οποίο καμώνεται πως αυτορυθμίζεται αλλά όταν το “αόρατο χέρι” πάσχει, καταφεύγει στην παροχή βοήθειας από το ξεδοντιασμένο, αστικό, κράτος.

Η είδηση πρώτα: H Iσπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση «όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών», εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η «νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών… ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Στο ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν:

«Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά μέτρα πρόληψης, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εάν νοσήσουν» λέει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες.»

Ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

«Είμαστε σε επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης και της διαχείρισης κρουσμάτων» προσθέτει ο κ. Βεΐζης. «Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό στο περιβάλλον ενός καταυλισμού».

Την ίδια στιγμή, σε εξώδικο τους οι Ενώσεις Αστυνομικών περιγράφουν τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες, χωρίς καμία μέριμνα:

«Κύριοι, έχουμε αρχίσει να αμφιβάλουμε αν πέρα από τα γραφεία σας έχετε αντίληψη της θλιβερής κι απαράδεκτης τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την δημόσια υγεία, κατάστασης που επικρατεί στα νησιά μας. Για το λόγο αυτό σας αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή α) στην Μυτιλήνη βρίσκονται σε αρματαγωγό 502 αλλοδαποί, β) στη Χίο βρίσκονται συνολικά 258 αλλοδαποί εκ των οποίων 1364 άτομα σε δημοτικό ακίνητο με μία τουαλέτα και 122 άτομα σε υπαίθριο χώρο της ζώνης Λιμένος Χίου και εντός υπηρεσιακών λεωφορείων που εξυπηρετούνται από 2 χημικές τουαλέτες γ) στη Σάμο βρίσκονται 93 αλλοδαποί σε αίθουσα του Λιμεναρχείου Σάμου χωρίς τουαλέτα και ύδρευση δ) στη Ρόδο βρίσκονται 38 αλλοδαποί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης ε) στην Σύμη βρίσκονται 21 αλλοδαποί στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος και στ ) στο Καστελόριζο των 400 κατοίκων, βρίσκονται 100 αλλοδαποί τύποις κρατούμενοι να τριγυρνούν ωσάν τουρίστες στο νησί ελλείψει υποδομής κι αστυνομικού προσωπικού για τη φύλαξη τους, ζ) στην Κω βρίσκονται 150 αλλοδαποί σε αίθουσα αναμονής επιβατών στο λιμάνι , με 2 τουαλέτες και η) στην Λέρο βρίσκονται 252 αλλοδαποί σε ένα υπόστεγο στο Λιμάνι του νησιού με 2 χημικές τουαλέτες» καταγγέλλουν και προσθέτουν:

Σχετικά και με την πανδημία το κορονοϊού, τονίζουν ότι: «Τη στιγμή που κι η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid19 και καθημερινά ανακοινώνονται προληπτικά μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, όπως η 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι εγκληματική η αδιαφορία και η αμέλεια σας όταν σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους που βρίσκονται οι ανωτέρω αλλοδαποί».

«Πρέπει ν’ αντιληφθείτε ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας είναι και πρόβλημα ΣΑΣ έχετε άμεση ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα νησιά μας, δεν μπορείτε και δεν πρέπει να αφήνετε την αντιμετώπιση του μόνο στις τοπικές Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Χρειάζονται καίριες παρεμβάσεις για την ΑΜΕΣΗ αποσυμφόρηση των νησιών» συνιστούν και καταλήγουν προειδοποιώντας ότι «δεν θα ανεχθούμε πλέον την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και δημόσια τάξη κατάσταση».

Παράλληλα, οι Η.Π.Α έχουν μονομερώς επιβάλλει οκτώ χιλιάδες (8.000) μέτρα οικονομικών κυρώσεων σε τριανταεννέα (39) χώρες του πλανήτη, στις οποίες κατοικεί το ένα τρίτο του ανθρώπινου πληθυσμού της Γης. Αν ως τώρα αυτό θεωρούνταν ζήτημα που κυρίως αφορά τις οικονομίες αυτών των κρατών, που πλήττει τα νομίσματα, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές τους και τη σταθερότητα του πολιτεύματος, σήμερα, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν και, με βεβαιότητα, χιλιάδες χάνονται εξ αιτίας ακριβώς των αμερικανικών κυρώσεων.

Ακόμη και αν κάποιος θεωρεί ότι οι κυρώσεις δεν πλήττουν τον τομέα των εισαγωγών φαρμάκων, σήμερα αφαιρούν ζωές, όπως ξεκάθαρα δείχνει η περίπτωση του Ιράν. Λόγω των κυρώσεων, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, και της αδυναμίας ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, το Ιράν άργησε πολύ να προμηθευτεί τα ιατρικά τεστ για την επιδημία COVID-19. «Πολλές διεθνείς εταιρίες μας διαβεβαιώνουν ότι μπορούν άμεσα να μας προμηθεύσουν τα διαγνωστικά εργαλεία (kits) αλλά δεν είμαστε σε θέση να τις πληρώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ανθρώπινο κόστος των κυρώσεων, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγωγέων Ιατρικού Υλικού του Ιράν, Ραμίν Φαλάχ. Υπολογίζεται ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην εισαγωγή οδήγησε ε 34 θανάτους και 388 νέα κρούσματα, ενώ, βάσει των στατιστικών μοντέλων, επηρέασε περίπου 18.000 Ιρανούς.

Πριν ξεκινήσει η επιδημία, το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (Center for Economic and Policy Research) υπολόγιζε ότι την περίοδο 2017- 2019, στην Βενεζουέλα πέθαναν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι λόγω των κυρώσεων, στη Βόρειο Κορέα 4.000, εκ των οποίων 3.193 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αναφορικά με το Ιράκ, από το 1995 και την έναρξη της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων μετρούνται, αποκλειστικά εξ αυτών, 576.000 θάνατοι ανηλίκων.

Οι οικονομολόγοι Μαρκ Βάισμπροτ και Τζέφρι Σακς σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 40.000 θανάτους από το 2017 και αποτελούν μορφή συλλογική τιμωρίας του πληθυσμού που παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης, αλλά ακόμη και την αμερικανική νομοθεσία.

Όπως αναφέρουν «οι κυρώσεις έχουν μειώσει την θερμιδική κατανάλωση του πληθυσμού, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών και της θνησιμότητας (τόσο σε ενήλικες όσο και σε νεογνά) και έχουν αναγκάσει εκατομμύρια κατοίκους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Σε οικονομικό επίπεδο, γιγάντωσαν την υπάρχουσα κρίση καθιστώντας αδύνατη κάθε προσπάθεια εξόδου από αυτή, γεγονός που αύξησε περαιτέρω τον αριθμό των θανάτων στο εσωτερικό της Βενεζουέλας. Τα αποτελέσματα των κυρώσεων, αναφέρουν οι δυο οικονομολόγοι έπληξαν δυσανάλογα τα πιο φτωχά και ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Να ξέρετε πάντως, παράλληλα με το κλίμα στραγγαλισμού της οικονομίας, το δεξιό συνδικάτο, ισχυρότατο, των οδηγών νταλίκας, δημιουργούσε τεχνητές ελλείψεις στην αγορά για να πιέσει, μέσω διαδηλώσεων, στην ανατροπή των κυβερνήσεων Τσάβες και αργότερα, Μαδούρο.

Σχετικά με την Κούβα, τώρα, το εμπάργκο των Η.Π.Α καθίσταται εγκληματικό. Φτάνει μέχρι την απαγόρευση εισαγωγής στην Κούβα ιατρικών αναλώσιμων και υλικών, φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές παθήσεις, σε ειδική διατροφή με θρεπτικές ουσίες για τα πρόωρα νεογέννητα βρέφη, σε σκευάσματα για τη θεραπεία παιδιών που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, σε φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, σε τρόφιμα, σε υλικοτεχική υποδομή για την Παιδεία και φυσικά εξαπλώθηκε σε όλους τομείς της οικονομίας, από την κατασκευαστική βιομηχανία και το εμπόριο μέχρι τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Κούβας.

Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομικής και πολιτικής ζωής βοηθάει στην παρασκευή ενός αντιϊκού φαρμάκου. Πρόκειται για την Ιντερφερόνη Άλφα 2Β, η οποία είναι “φαρμακευτικό προϊόν, όχι εμβόλιο”, όπως επισήμανε ο Εντουάρντο Μαρτίνες, πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας BioCubaFarma, θέλοντας να προλάβει την παραπληροφόρηση περί “κουβανικού εμβολίου”. Το πειραματικό φάρμακο που αποτελεί ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι γιατροί στη μάχη κατά του κορονοϊού, παρασκευάζεται από κοινοπραξία σε Κούβα και Κίνα. Αυτή τη στιγμή 15 χώρες στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία ενδιαφέρονται για την αγορά του φαρμάκου. Στο ίδιο το νησί ως αυτή τη στιγμή καταγράφονται τέσσερα κρούσματα, τρεις Ιταλοί τουρίστες κι ένας Κουβανός. Προς το παρόν τα σύνορα της χώρας παραμένουν ανοικτά.

Επιπρόσθετα, στο φλέγον ζήτημα των προστατευτικών μασκών, στις οποίες παρατηρείται πλέον έλλειψη διεθνώς, η Κούβα πρωτοστατεί. Ανάμεσα στα μέσα που διαχειρίζονται είναι και η αξιοποίηση υφάσματος που χρησιμοποιείται κανονικά για σχολικές ποδιές. Ήδη έχουν ραφτεί 196.000 μάσκες, ενώ ο στόχος είναι να φτάσουν το 1 εκ. Στην Κούβα στρέφουν τις ελπίδες τους άλλα καπιταλιστικά κράτη της Καραϊβικής, όπως η Τζαμάικα, που έχει κηρύξει κατάσταση καταστροφής λόγω του ιού, ζητώντας ενίσχυση του συστήματος υγείας της με 100 νοσηλευτές.

(1) Προχωράμε στη γειτονική Ιταλία. Εκεί, παρατηρούνται μειωμένες κλίνες νοσηλείας: με σύνολο περίπου 150.000 δημόσιες και 40.000 ιδιωτικές, η αντιστοιχία προς κατοίκους είναι της τάξης του 3,2/1000 κατοίκους, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης του 30% συγκριτικά με το έτος 2000. Έπρεπε σύμφωνα με τους μάνατζερς να μειωθούν, καθότι ασύμφορα, σπρώχνοντας όλο και περισσότερη λειτουργικότητα σε εξωτερικά ιατρεία και day hospital, gate-keeping που φρενάρει τα τακτικά περιστατικά έξω από το νοσοκομείο, ιδιωτικό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και εταιρειών ασθενοφόρων που συμπληρώνουν το αντίστοιχο ΕΚΑΒ υπό την μορφή ΜΚΟ.

Περιορισμένος αριθμός σε κλίνες ΜΕΘ: η Ιταλία διαθέτει περίπου 5100 κλίνες ΜΕΘ (αναλογία 8,42/100.000 κατοίκων) που αποδείχθηκαν ολίγιστες στην αντιμετώπιση μιας μαζικής επιδημίας που στέλνει περί το 5% κατά διεθνή μέσο όρο των νοσούντων σε μηχανική υποστήριξη. Στην Ιταλία ειδικότερα το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (13,3%) αλλά περισσότερα επί της ιδιαιτερότητας αυτής παρακάτω. Η Ελλάδα με το μόνιμο πρόβλημα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ ακόμα και προ κρίσης διαθέτει περίπου 550-580 κλίνες (αναλογία 5,57/100.000)!

Στην Ελλάδα, μια χώρα της φαιδρότητας, πολλοί θεώρησαν ότι το κλείσιμο οργανισμών, ήταν μια καλή ευκαιρία για βόλτα στις παραλίες, ρακέτες και σουβλάκια. Κάποιοι δυσανασχέτησαν με το κλείσιμο των μπαρ γιατί είχαν κάνει έγκαιρα τις κρατήσεις τους… Υπενθυμίζουμε ότι και στην Ιταλία, πήραν τα βουνά και ξεκίνησαν να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στο σκι. Eπειδή η κεφαλαιοκρατία βασίζεται στην παραγωγή, τον κατ’ επίφαση ελεύθερο χρόνο και την κατανάλωση, αντιλαμβάνεστε πως η αλυσίδα αυτή έχει διαρραγεί. Θυμίζουμε, επίσης, πως τα πάντα ρυθμίζονται από τη συνάρτηση προσφοράς-ζήτησης-κόστους. Όταν δεν ισορροπούν αυτές οι καμπύλες, τείνουν να σχηματίζουν σε άλλο τεταρτημόριο, μαύρη αγορά. Σε αυτό το πνεύμα και οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον ελλαδικό χώρο, κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, ψέλλισαν ότι σκέφτονται να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους. Η κρατικοποίηση είναι μια κάποια λύσις…

Εντωμεταξύ: «Η εξέλιξη των τιμών πράγματι είναι ανοδική. Μάλιστα, επειδή έχω το δελτίο θα σας το διαβάσω. Απολυμαντικά, λοιπόν, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και τη χθεσινή ημέρα, η αύξηση είναι περίπου από το 1 ευρώ στα 3 ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Σε άλλο σημείο: «Έχουμε πει, ότι σε περίπτωση που κρίνουμε ότι χρειαστεί, θα είμαστε εκεί για να παρέμβουμε με έκτακτα διοικητικά μέτρα, όπως αυτά που είναι τα δελτία που κάνουν άλλες χώρες. Βεβαίως και θα μπορούσαμε να βάλουμε και πλαφόν. Όμως ακόμα πιστεύω ότι η μάχη πρέπει να δοθεί με μία υπευθυνότητα κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων. Ξέρετε καλά ότι όταν παίρνεις μέτρα τέτοιου τύπου σε προϊόντα που έχουν ζήτηση και με κρίσεις, αυτό που δημιουργείς είναι μαύρη αγορά». Κάποιο άλλο ενδεχόμενο θα ήταν η καθολική και δωρεάν παροχή αντισηπτικών, τζελ και αναλώσιμων. Η τελευταία Σοβιετία των Βαλκανίων είμαστε άλλωστε κύριε Αντιπρόεδρε και Υπουργέ Ανάπτυξης.

Δερμεντζόγλου

Εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τις μάσκες και τα αντισηπτικά παράγονται στην Κίνα και συγκεκριμένα στη Γουχάν, οπότε καταλαβαίνετε πως η αναστολή της παραγωγής ή η εξυπηρέτηση πρωτίστως των εσωτερικών αναγκών δυσκολεύουν τα πράγματα. Με αυτές τις προκείμενες, είναι απαραίτητο να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα στις εμπορικές εισαγωγές καθώς είναι δυσανάλογο το ισοζύγιο μεταξύ αυτών και των εξαγωγών. Επιπλέον, είναι αναγκαία η προστασία των οδηγών και του προσωπικού στις δημόσιες συγκοινωνίες. Αν ένας νοσήσει, λόγω των περιορισμένων βαρδιών και της διασποράς του εργασιακού βίου ανά περιοχή, αυτόματα θα προκύψει πρόβλημα στις μετακινήσεις. Ιδίως, σε αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εκτός των φαρμακοποιών, οι εργαζόμενοι στα κέντρα παροχής υπηρεσιών και διακίνησης τροφίμων είναι σε κρίσιμη θέση. Οι επικεφαλής, οφείλουν να καταρτίσουν πλάνο προστασίας τους και αποφυγής της υπερεξάντλησης. Να δοθεί η δυνατότητα, ομαλού ανεφοδιασμού της αγοράς, δίχως λογικές υπερτιμολόγησης ( προμηθευτές σε εσάς απευθύνεται το σχόλιο!) και κατσαπλιαδισμού. Είναι πρόδηλο πως αν οι μονάδες τροφίμων κλείσουν ή περιοριστούν μέρος του πληθυσμού θα δυσανασχετήσει. Με την ψυχολογία του κοινού νου, ετούτο, οδηγεί σε πανικό. Η ισχύς της διαμοιραστικής οικονομίας θα δοκιμαστεί. Παρεμπιπτόντως, οι επιτάξεις είναι χρήσιμες μόνο όταν πρόκειται για μηχανοδηγούς σε ημέρες απεργίας;

Τάσος Αναστασίου

Η εφημερίδα “Καθημερινή”, αποκάλυψε το υπό διαμόρφωση, σχέδιο Άρτεμις. Διαβάζουμε, λοιπόν:

Το πρώτο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Έχει ήδη δημιουργηθεί δεξαμενή 150 ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν.

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν, θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορονοϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Την ίδια ώρα, υπάρχει στα σκαριά σχέδιο για τη δημιουργία –άμεσα– ενός τρίτου κέντρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο». Σε αυτό θα καταλήγουν οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορονοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων. Θα προΐστανται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατόπιν πρόβλεψης στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Το άρθρο 19 της ΠΝΠ συγκεκριμένα προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».

Αναλύοντας τα δεδομένα και ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία π.χ. υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στον εργασιακό τομέα, ήδη, κυκλοφορούν αιτήματα από εργοδότες, συμψηφισμού της αναγκαστικής άδειας των τρεχουσών ημερών με εκείνες της νόμιμης ετήσιας άδειας. Αλλιώς, μείωση, αρχικά του προσωπικού. Διαφορετικά, ο στόλος των ανέργων περιμένει το ξεροκόμματο. Όσο για τους απολογητές του συστήματος, αδυνατούμε να βρούμε πού βρίσκονται οι διαπραγματευτικές δυνατότητες των εργατών, πάσης φύσης, οι οποίες, όπως λένε επηρεάζουν τόσο το χρόνο εργασίας όσο και το ύψος του μισθού ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Υποπτευόμαστε δε ότι το κέρδος κερδίζει τον ανθρωπισμό.

Όσον αφορά το ζήτημα του εκκλησιαστικού, σκοταδιστικού δογματισμού είναι στην προσωπική ευθύνη του καθενός να σκεφτεί τι σχέση έχει η πίστη στη μεταφυσική και την οντολογία με την τραπεζική πίστη.

Συμπερασματικά, το ζήτημα δεν είναι πόσοι θα νοσήσουν, σε πρώτο βαθμό. Το θέμα είναι να σταθεροποιηθεί η αυξητική τάση της καμπύλης σε καθημερινό επίπεδο, χωρίς τεράστια άλματα γεωμετρικής προόδου. Εάν ελεγχθεί αυτός ο παράγοντας, τότε και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν και να επικεντρωθούν στους πραγματικά πάσχοντες. Το πράγματα είναι απλά. Κάποιος έως 40 ετών κολλάει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ως φορέας μεταδίδει τον ιό. Σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, με καρδιακές παθήσεις, είναι πιθανό να προκληθεί πνευμονία. Η τελευταία σημαίνει νοσοκομείο και μετά Μ.Ε.Θ. Το πρόβλημα είναι ανεπάρκεια των κλινών.

Καθημερινά 15.000 παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Εδώ δεν έχουμε πανδημία. Βλέπετε, δεν αγγίζει την πλούσια ελίτ του πλανήτη.

Μέχρις ότου προσαρμοστεί και σχηματίσει αντισώματα ο ανθρώπινος οργανισμός, είναι πιθανό να υπάρξει μια κρίση. Από την άλλη, επειδή τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται συχνά στην ιστορία της ανθρωπότητας-όχι απαραίτητα στον πεπερασμένο κύκλο ζωής ενός ατόμου- το θέμα είναι η προσαρμοστικότητα και η καλύτερη αλληλεπίδραση με τη φύση.

Όσο για τις στενές επαφές τρίτου τύπου, ας τις αφήσουμε για το μέλλον!

(1) Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος είναι γιατρός, νευρολόγος, πρώην εργαζόμενος στο ΠΓΝΠ. Σπούδασε στη Νάπολη της Ιταλίας. Τις παρατηρήσεις του τις αντιγράψαμε από τη σελίδα Thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *