Home >> EURO 2020 >> Οι τελετές έναρξης του EURO από το 1996 μέχρι σήμερα.- Η εξέλιξη του θεάματος λίγο πριν τη σέντρα! (video)

Οι τελετές έναρξης του EURO από το 1996 μέχρι σήμερα.- Η εξέλιξη του θεάματος λίγο πριν τη σέντρα! (video)

Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη έναρξη του EURO 2020 που στερηθήκαμε έναν ολόκληρο χρόνο λόγω πανδημίας, ας θυμηθούμε τις τελετές έναρξης που έδωσαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αέρα φαντασμαγορικό από το 1996 μέχρι σήμερα.

Από τα μπαλόνια και τις ζωντανές, πολυάριθμες ορχήστρες η εξέλιξη του θεάματος μάς έφερε μπροστά σε γνωστούς DJs, pop stars και εφέ γεμάτα τεχνολογία!

Για έναν ολόκληρο μήνα τα μάτια και τα αφτιά των θεατών θα βρίσκονται «καρφωμένα» στον αγωνιστικό χώρο. Κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση είναι όμως και προϊόν με σκοπό τη διασκέδαση του κοινού. Η τελετή έναρξης μας δίνει λοιπόν αυτή την απαραίτητη πρώτη ένεση ενθουσιασμού, βάζοντάς μας στο κλίμα της γιορτής!

EURO 1996                               

Διεξήχθη στην Αγγλία από 8 έως 30 Ιουνίου με εναρκτήριο αγώνα αυτόν ανάμεσα στη οικοδέσποινα (ως είθισται) και την Ελβετία στο στάδιο Γουέμπλεϊ. Λίγη ώρα πριν τη σέντρα, οι σημαίες των χωρών που συμμετείχαν προσγειώθηκαν κυριολεκτικά στο γρασίδι, μιας και οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν αλεξιπτωτιστές για να τις μεταφέρουν, εντυπωσιάζοντας τους περίπου 73.000 θεατές που βρίσκονταν εκεί.

Για τη συνέχεια, χιλιάδες μπαλόνια ξεπρόβαλαν μέσα από ένα γιγαντιαίο ομοίωμα του τροπαίου, ενώ η μουσική δε θα μπορούσε να μη συνοδεύει την τελετή με τον Mick Hucknull και τους Simply Red να τραγουδούν το ”We’re In This Together” στο κέντρο του γηπέδου όπως και πριν το μεγάλο τελικό.

EURO 2000

Βέλγιο και Ολλανδία οι οικοδέσποινες σε ένα από τα πιο ποιοτικά EURO της ιστορίας. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 10 Ιουνίου λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας στο King Baudouin Stadium. Ο Σουηδός τραγουδιστής E-Type ανέλαβε να ξεσηκώσει τους 50.000 φιλάθλους στις κερκίδες με το γνωστό “Campione” που σίγουρα θα μπορούσε να είναι ο ύμνος της διοργάνωσης!

Βασικό στοιχείο και δρώμενο , τα χιλιάδες μπαλόνια που σε διάφορους σχηματισμούς γέμισαν το γήπεδο χρώμα. Το μήνυμα της διοργάνωσης “Football knows no boundaries” (= το ποδόσφαιρο δε γνωρίζει σύνορα) αποτυπώθηκε παραστατικά με ένα γιγάντιο ανθρώπινο σώμα από λευκά μπαλόνια να «περπατά» σε όλο το στάδιο.

EURO 2004  

Εδώ κάθε περιγραφή περισσεύει. Μόνο συναισθήματα κυριαρχούν! Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 διεξήχθη στην Πορτογαλία από 12 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου. Εναρκτήριο ματς αυτό που είδαμε και στον τελικό με την πιο γλυκιά κατάληξη, Πορτογαλία – Ελλάδα.

Στην τελετή έναρξης οι Πορτογάλοι τιμώντας την ιστορία τους στις θάλασσες του κόσμου χρησιμοποίησαν ένα ομοίωμα πειρατικού καραβιού ανάμεσα στη θάλασσα και τις σημαίες των χωρών που έλαβαν μέρος. Πού να ήξεραν ότι αυτό το Πειρατικό θα γίνει εδώ στη Ελλάδα ύμνος, τραγούδι, σύμβολο της κατάκτησης του τροπαίου και θα μνημονεύεται μέχρι σήμερα! «Να το, να το, το Πειρατικό!»

EURO 2008

Έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 29 Ιουνίου στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Ακριβώς πριν από την έναρξη του Ελβετία – Τσεχία στο Σανκτ- Γιάκομπ Παρκ της Βασιλείας η τελετή που πραγματοποιήθηκε εκτός γηπέδου άφησε πίσω τα δρώμενα των μέχρι τότε τελετών με τα μεγάλα πανιά και τις ζωντανές χορωδίες, παρουσιάζοντας κάτι πιο σύγχρονο και γεωμετρικό.

Δεκάδες κύβοι γέμισαν το κέντρο του γηπέδου και έγιναν η «πίστα» για να περάσουν σκιέρ, αγελάδες της ελβετικής υπαίθρου και σκηνικά Όπερας. Εκτός του θεάματος, το 2008 είναι η χρονιά που αλλάζει και η τηλεοπτική εικόνα, γίνεται πιο «καθαρή», πιο ευκρινής.

EURO 2012 

Από τις 8 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου τα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας φιλοξένησαν το 14ο EURO της ιστορίας. Κεντρικό σλόγκαν της διοργάνωσης το “Creating history together” (= Γράφοντας ιστορία μαζί), ενώ το επίσημο τραγούδι “Endless summer” ακουγόταν παντού όλο το καλοκαίρι!

Η Ελλάδα αγωνίστηκε για άλλη μία φορά στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην οικοδέσποινα Πολωνία στο Εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας. Ενώ λοιπόν όλη η Ευρώπη περίμενε τη σέντρα, οι Πολωνοί διοργανωτές γέμισαν το «μπλε» γρασίδι χορευτές που κινούνταν στους ρυθμούς ενός πιάνου και ενός DJ, εστιάζοντας ολόκληρη την τελετή στις νότες!

EURO 2016 

Στα γήπεδα της Γαλλίας από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου κύλησε η μπάλα του 15ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Πλέον η τεχνολογία είχε μπει για τα καλά στις διοργανώσεις διευκολύνοντας τους διοργανωτές και προσφέροντας ανώτερη ποιοτικά εμπειρία στους φιλάθλους.

Πριν η Ρουμανία και η Γαλλία μπουν στον αγωνιστικό χώρο του Στατ ντε Φρανς, οι θεατές ξεσηκώθηκαν με ένα φαντασμαγορικό show! Ο David Guetta ανέλαβε να δυναμώσει το beat και δεκάδες χορεύτριες εντός γηπέδου κουνήθηκαν στους ρυθμούς των μεγάλων του επιτυχιών!

Για το τέλος, η έκπληξη της τελετής με έξι μαχητικά αεροπλάνα να περνούν πάνω από το στάδιο αφήνοντας πίσω τους τα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας! Σίγουρα η πιο εντυπωσιακή τελετή έναρξης EURO μέχρι… την επόμενη.

EURO 2020

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την τελετή έναρξης του EURO 2020 που όλοι οι φίλαθλοι αναμένουν με μεγάλη αγωνία. Σύμφωνα με την UEFA, στο «Ολύμπικο» της Ρώμης η εικονική πραγματικότητα θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τελετή πολύ διαφορετική από το παρελθόν.

Ο θρύλος των U2, Bono, θα συναντηθεί με τον Martin Garixx και The Edge απογειώνοντας το θέαμα και τη διάθεση όλων μας!

Αργήσαμε πολύ να τη δούμε να κυλάει, να μπαίνει στα δίχτυα, να τους δούμε να τρέχουν, να πανηγυρίζουν αγκαλιά, να φωνάζουν! Ναι, ένας χρόνος είναι πολύ! Καν’ τε… φασαρία λοιπόν γιατί… ΞΕΚΙΝΑΕΙ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *