Home >> Madman of the village >> Σινεμά και θανατηφόροι ιοί ή Θανατηφόροι ιοί και ταινίες πριν τον Κορωνοϊό

Σινεμά και θανατηφόροι ιοί ή Θανατηφόροι ιοί και ταινίες πριν τον Κορωνοϊό

Αν δεν έχει βαρεθεί να ακούς για τον Κορωνοϊό, τσέκαρε στο link και συνάμα κάποιες δημοφιλείς ταινίες της τελευταίας εικοσαετίας με κεντρικό θέμα, την εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού.   

Η ποπ κουλτούρα έχει ασχοληθεί επανειλημμένος με ιστορίες που αφορούν την εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Αιτία στο κατασκευασμένο γεγονός που βρίσκεται στον πυρήνα των ιστοριών τέτοιων ταινιών, αποτελεί, τι άλλο, από μία θανατηφόρα πανδημία. Κάτωθι, επισημάνουμε 5 ταινίες από το παρελθόν, που υπεισέρχονται στην θεματική αυτή.

Inferno (2016)

Ο πρωταγωνιστής των βιβλίων και των αντίστοιχων ταινιών, Ρόμπερτ Λάνγκτον (Tom Hanks) ξυπνά για άλλη μια φορά λίγο πριν σημάνει η καμπάνα του κίνδυνου. Στην ταινία, ο καθηγητής εμφανίζεται απροσδόκητα και τυχαία για άλλη μια φορά σε ένα μέρος που δεν γνωρίζει εκ πρώτης όψεως, την Φλωρεντία. Στην συνέχεια άλλα ταξίδια στην Βενετία και στην Κωνσταντινούπολη θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον «εχθρό». Ψάχνοντας τα κομμάτια για να λύσει το παζλ μυστηρίου σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την γιατρό Σιένα Μπρούκς, προσπαθεί να βρει μέσα από ερμηνεία έργων, όπως η κόλαση του Δάντη αλλά και από την Μαλθουσιανή παγίδα, την συνωμοσία που αναπτύσσεται μέσα από μία ομάδα ανθρώπινων, που σκοπό έχει να μεταδώσει έναν θανατηφόρο ιό σε όλη την ανθρωπότητα. Το βασικό cast, συμπληρώνουν και οι Omar Sy, Felicity Jones κ.α. Κάπως μπανάλ, ντετερμινιστική και ολίγον βαρετή για περιπέτεια. Ωστόσο, η ιστορική σύνδεση και το μυστήριο που είναι διάπλατο στο έργο που βασίζεται η ταινία ίσως αξίζουν ένα δίωρο από την προσοχή σας.

I am Legend (2007)

Ο Ρομπερτ Νέβιλ(Will Smith), επιστήμονας, προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο, στο οποίο το ανθρώπινο είδος έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ο ίδιος προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από την επιθετική και βίαια πραγματικότητα. Ο ιός έχει εξαπλωθεί στο παρελθόν στους ανθρώπους με αποτέλεσμα, αυτοί να μετατραπούν σε ένα μεταλλαγμένο είδος με βίαια και παραμορφωμένα χαρακτηριστικά, χωρίς συνείδηση (κάτι σαν ζόμπι). Αναζητώντας τροφή και προσπαθώντας να επιβιώσει χωρίς να κολλήσει τον ιό προσπαθεί να προστατευτεί αφενός από τον ιό αλλά και να βρει το φάρμακο που θα επαναφέρει τους μεταλλαγμένους αυτούς ανθρώπους απαλλάσσοντας τους από τον ιό. Διαρκή ένταση με κάποια ίσως αχρείαστα flashback (δεδομένου ότι η αισθητική και η σκηνοθεσία καλύπτουν με την φαντασία μας άδηλα το backstory), αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον δράμα και ιστορία που συμπεριλαμβάνει πολλά σημαινόμενα σε ένα ευρύ, όπως αναπτύσσεται, σεναριακό πλαίσιο.

Contagion (2011)

Όταν ένα ιός εξαπλώνεται παγκόσμια, μέλη από διάφορες οργανώσεις και παγκόσμιους φορείς προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο κλειδί που θα κλείσει το κουτί της Πανδώρας. Φόβος, τρόμος και απόγνωση για κάτι το άγνωστο, το δράμα και η ένταση συναντά την καθημερινότητα. Γιατροί, ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύση στον θανατηφόρο ιό.

Όσον αφορά την πλοκή, η Γκουινέθ Πάλτροου στον ρόλο της Beth Emhoff συναντά τον πρώην της, μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ. Λίγο αργότερα, η ίδια αρρωσταίνει. Ωστόσο, έχει ήδη συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους και έχει μεταδώσει τον ιό.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο, Μάριον Κοτιγιάρ.

28 DAYS LATER (2002)

Σε ένα άδεια και έρημο Λονδίνο ο πρωταγωνιστής (Cillian Murphy), ξυπνά μετά από κώμα, στο οποίο έχει πέσει. Σιγά σιγά, μέσα από γεγονότα, ο Jim (Cillian Murphy) προσπαθεί να συνδέσει καταστάσεις και να ανακαλύψει τι συνέβη. Σύντομα όμως ο Jim, θα αντιληφθεί ότι ένας μεταδοτικός ιός έχει προσβάλει το ανθρώπινος είδος, με αποτέλεσμα να μετατρέπει τον άνθρωπο σε κτήνος. Επιβιώσαντες, προσπαθούν να συνθέσουν μια ομάδα, η οποία θα προσπαθήσει να βρει ένα μέρος ώστε να μετοικήσουν.

Η ταινία κινείται στο όριο δράματος, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Το 2007 βγήκε το sequel της ταινίας με τίτλο 28 βδομάδες μετά (28 Weeks Later). Στην πρώτη ταινία πρωταγωνιστούν επίσης Ναόμι Χάρις, Κόλιν Έκλεστον, Μπρένταν Γκλίζον.

Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ- World War Z

Ταινία τρόμου, μπορεί και όχι, το World War Z του Μαρκ Φόστερ (σε σκηνοθεσία) και Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν (στο σενάριο), απασχολεί στην θεματολογία του, τι άλλο, από μία θανατηφόρα πανδημία. Εκεί ένα υπάλληλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν (Μπράντ Πίτ), προσπαθεί να μεσολαβήσει και να αναζητήσει παγκόσμια τα πρόσωπα που θα τον βοηθήσουν για να βρει την θεραπεία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι.

Ένταση, ωραίες σκηνές και αισθητική στην εικονογραφία, συνθέτουν μέρος του κάδρου σε άλλη μία ταινία που απασχολεί με κεντρικό θέμα έναν παγκόσμιο ιό. Συμπρωταγωνιστούν, ο Μάθιου Φοξ, η Μιρέιγ Ίνος και ο Ντάνιελα Κέρτεζ.

Σε συνεργασία με τη νεοσύστατη ιστοσελίδα: Popera.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *