Home >> Sports >> Ο ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΣΟΥΤΕΡ

Ο ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΣΟΥΤΕΡ

Γεννημένος ως Ντέιβιντ Μπλούθενταλ και ευδοκίμως τερματίσας την καριέρα του ως Ντέιβιντ Μπλου, ο εκπληκτικός σουτέρ δεν ασχολήθηκε με την καλαθοσφαίριση για την οικονομική αποκατάσταση. Γόνος πλούσιας οικογένειας του Λος Άντζελες ο Αμερικανοϊσραηλινός φόργουορντ μεγάλωσε ως αριστοκράτης, αλλά η ιδιότητα του σουτέρ έμελλε να χαρακτηρίσει κατά κύριο λόγο το βίο του. Η καριέρα του δεν άρχισε με ιδανικό τρόπο, αλλά ολοκληρώθηκε μετά την κατάκτηση 18 τροπαίων με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και 21 τροπαίων στο σύνολο.

Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια – στο οποίο συνυπήρξε για ένα χρόνο με τον «Λάρρυ» Αγιούσο – αποκτήθηκε από τη Μακάμπι το 2002. Η πρώτη παρουσία του με την ισραηλινή ομάδα δεν ήταν εντυπωσιακή, αφού ο Πίνι Γκέρσον  χρησιμοποιούσε τον παίκτη περισσότερο στα ματς των εγχωρίων διοργανώσεων παρά στην Ευρώπη θεωρώντας ότι υστερούσε στον τομέα της εμπειρίας. Ωστόσο, η κατάκτηση της Ευρωλίγκα στο FINAL FOUR του Τελ Αβίβ το 2004 (Μακάμπι Τελ Αβίβ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93 – 85 και Μακάμπι Τελ Αβίβ – Φορτιτούντο Μπολόνια 118 – 74) αποτέλεσε την δικαίωση του Ντέιβιντ Μπλούθενταλ για την επιλογή του να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας με τη φανέλα της ομάδας του «Λαού».

Μετά από δύο χρόνια στο Ισραήλ, βρέθηκε στη Ρωσία για χάρη της Ζενίτ, αλλά η παραμονή του στην Αγία Πετρούπολη αποδείχθηκε βραχύβια. Τον Ιανουάριο του 2005 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Μπενετόν Τρεβίζο με την οποία αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα και κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας. Το καλοκαίρι του 2005 μετακινήθηκε στη Βίρτους Μπολόνια με την οποία αγωνίστηκε ως σταρ σε επίπεδο ιταλικού πρωταθλήματος (30 ματς, 20,2 π.μ.ο, 5 ρ.μ.ο, 1 α.μ.ο). Την αγωνιστική περίοδο 2006 – 2007 παρέμεινε στην Μπολόνια, αλλά αυτή τη φορά έπαιξε για τη Φορτιτούντο και ήταν εκπληκτικός στην Ευρωλίγκα (14 ματς, 16 π.μ.ο, 4,2 ρ.μ.ο, 1,2 α.μ.ο)

Η δεύτερη παρουσία του Μπλούθενταλ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (2007 – 2008) χαρακτηρίστηκε από την ήττα στον τελικό της Ευρωλίγκα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (77 – 91). Με την Λε Μαν (2008 – 2009) συνέχισε να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα και να αποδεικνύει την ποιότητα του (10 ματς, 12,5 π.μ.ο, 3,8 ρ.μ.ο, 1,1 α.μ.ο). Στη Γαλλία κατέκτησε Κύπελλο και Λιγκ Καπ πριν φορέσει για τρίτη φορά στην καριέρα του τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ (2009 – 2013). Το 2011 η ήττα στον τελικό της Ευρωλίγκας από τον Παναθηναϊκό (70 – 78) δεν πτόησε τον βετεράνο σουτέρ ο οποίος αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ με την εθνική ομάδα του Ισραήλ. Το 2012 η προσωρινή απόσυρση του από την ενεργό δράση με σκοπό την απόκτηση πτυχίου κτηματομεσιτικής συνιστά απόδειξη του ιδιότυπου ερασιτεχνισμού του.

Η επιστροφή του Μπλου στη δράση για την αγωνιστική περίοδο 2013 – 2014 αποδείχθηκε καθοριστική τόσο για τον ίδιο όσο και για την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η επική πρόκριση επί της Αρμάνι στα PLAYOFFS (3 – 1) αποτέλεσε τον οιωνό της ένδοξης συνέχειας. Η ισραηλινή ομάδα έπαιξε στο FINAL FOUR του Μιλάνου και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Μπλου σκόραρε το πέμπτο τρίποντο του, 19 δευτερόλεπτα πριν την λήξη του αγώνα (66 – 67). Στην επόμενη φάση ο Κριάπα έκανε το λάθος, ο Μπλου πάσαρε στον Ράις και η Μακάμπι προκρίθηκε στον τελικό χάρη στο δίποντο του Αμερικανού γκαρντ (68 – 67). Στον πρώτο τελικό στην ιστορία της Ευρωλίγκας ο οποίος κρίθηκε στην παράταση, η ισραηλινή ομάδα επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με 98 – 86 (73 – 73) με τον βετεράνο σούτινγκ φόργουορντ να είναι ξανά πρωταγωνιστής (14 π. , 4 ρ. ,1 α.) με αντίπαλο τον Νίκολα Μίροτιτς…

Το 2014 ο Ντέιβιντ Μπλου αποσύρθηκε οριστικώς από την ενεργό δράση ως κάτοχος του TRIPLE CROWN. Η επιτυχημένη καριέρα του με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ συνοψίζεται στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας (2), του πρωταθλήματος Ισραήλ (5), του Κυπέλλου (6), του Λιγκ Καπ (4) και της Αδριατικής Λίγκας. Στην κορυφαία διοργάνωση αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2002 και ολοκλήρωσε την διαδρομή του το 2014 (181 ματς, 9,1 π.μ.ο, 2,8 ρ.μ.ο, 0,8 α.μ.ο) επιβεβαιώνοντας σε απόλυτο βαθμό τη φήμη του «κλασικού σουτέρ» (288 τρίποντα με 41% ποσοστό ευστοχίας).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *