Home >> Sports >> Αποστολή: Επιστροφή στην κορυφή!

Αποστολή: Επιστροφή στην κορυφή!

Το Euro της Γαλλίας, το ερχόμενο καλοκαίρι αναγκάζει τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες στη γηραιά ήπειρο να επισπεύσουν την έναρξη των εγχώριων πρωταθλημάτων. Το χορό ανοίγουν όπως κάθε χρόνο οι Άγγλοι με την Premier League.

Στο Manchester, ο ιστορικότερος σύλλογος της πόλης και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, μετά από μία καταστροφική,ποδοσφαιρική, χρονιά, το 2013-2014 με τον David Moyes στην άκρη του πάγκου, η ομάδα πέρυσι άλλαξε τακτική και πήγε σε μία λύση εγνωσμένης αξίας. Ο Louis van gaal, μετά από μία επιτυχημένη πορεία με την εθνική ομάδα της χώρας του στο παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ανέλαβε την αποστολή να χτίσει μέσα από τις στάχτες που άφησε ο σκωτσέζος.

Η διοίκηση έδωσε εν λευκώ στον ολλανδό τη διαχείριση και τη στελέχωση του έμψυχου υλικού και ο Van Gaal, προχώρησε σε κινήσεις προσώπων και τακτικών που έκοβαν τον οποιονδήποτε δεσμό με το σπουδαίο Alex Ferguson. Βάσισε την ομάδα σε μία διάταξη, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, ένα εξάρι,το οποίο να κινείται και ανάμεσα στους αμυντικούς, δύο πλάγιους που έπαιζαν όλη την πλευρά, το rooney να κινείται σε όλο το γήπεδο, έναν επιθετικό, με εντολή να κινείται σε λίγα μέτρα και να βρίσκεται μέσα στην περιοχή για να τελειώνει τις φάσεις. Κομβικό ρόλο έπαιζαν, για να στηριχθεί το ποδόσφαιρο που διδάσκει ο ολλανδός, οι δύο εσωτερικοί μέσοι. Ο ρόλος τους ήταν να βοηθήσουν τους παίχτες της γραμμής και επιθετικά να παίρνουν τις πρώτες πάσες από το εξάρι να συνεργάζονται με το rooney και να χτίζουν από χαμηλά τις επιθέσεις με τους πλάγιους μεσοαμυντικούς.

Λόγω του ότι οι περισσότεροι παίχτες άργησαν να προσαρμοστούν στη νέα τακτική, αν και το πρόγραμμα ήταν ευνοϊκο στην αρχή, η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά. Το διάστημα του Νοεμβρίου του 2014 και του Ιανουαρίου του 2015, η ομάδα βρέθηκε στο καλύτερο επίπεδο της, αγωνιστικά. Τελικά, με σωστή διαχείριση κατάφερε να βγάλει την ομάδα, στο τέλος της χρονιάς, στο επόμενο Champions League.

Nέες προσδοκίες, σαφώς υψηλότερες

Η United καλείται φέτος, να παίξει και μεσοβδόμαδα παιγνίδια σε κορυφαίο επίπεδο και να αντιμετωπίσει την πίεση που πλέον υπάρχει για την επιστροφή στους εγχώριους τίτλος μετά από δύο άγονα χρόνια.  Εξετάζοντας το υπάρχον υλικό και υπολογίζοντας ότι η τακτική προσέγγιση θα είναι η ίδια, για να είναι ανταγωνιστική η ομάδα την επόμενη χρονιά και να διεκδικήσει όλους τους στόχους της, θα πρέπει να ενισχυθεί σε συγκεκριμένους τομείς. Αναλυτικότερα, ξεκινάμε από το θέμα του τερματοφύλακα. Θεωρούμε, πως είτε μείνει είτε όχι ο De Gea, η ομάδα πρέπει να αποκτήσει βασικό καλό και σταθερό τερματοφύλακα. Ο De Gea είναι ένας μέτριος τερματοφύλακας που έχει την ιδιαιτερότητα να παρουσιάζει σε κάθε παιγνίδι τα προτερήματα και τα ελαττώματα του. Είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, στοχεύει και σημαδεύει ικανοποιητικά τους συμπαίχτες του στην ανάπτυξη της ομάδας. Ωστόσο, κάτω από την εστία, έχει μεγάλο πρόβλημα στα χαμηλά σουτ και δεν καθοδηγεί σωστά την άμυνα του. Οι valdes και lindegaard, δεν είναι σε επίπεδο να πάρουν φανέλα βασικού, οπότε, η απόφαση που θα ληφθεί πρέπει να είναι προσεκτική. Στο

κέντρο της άμυνας,οι Rojo,Blackett,Evans,McNair,Smalling,Jones έδειξαν,με εξαίρεση τον Smalling ο οποίος δεν ανήκει σε αυτό το επίπεδο,πως μπορούν να σταθούν σε τριάδες με εντολή και να βγαίνουν να καλύπτουν τους συμπαίχτες τους στο πλάι και να κρατούν τους αντίπαλους επιθετικούς. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας παίχτης σε ρόλο καθοδηγητή με στόχο να δίνει βάθος στην άμυνα, με δεδομένο ότι οι υπάρχοντες μπορούν να παίξουν προσωπική άμυνα,ικανοποιητικά.

Σε ρόλο εξαριού, του παίχτη δηλαδή μπροστά από τους αμυντικούς, υπάρχουν οι blind και carrick και υπό ορισμένες συνθήκες και το Fellaini. Η θέση καλύπτεται με ποιότητα και για την πρώτη πασά της ανάπτυξης του παιγνιδιού και για την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας καθώς ο blind ήταν ο πρώτος παίχτης της ομάδας σε κλεψίματα στο πρωτάθλημα.

Οι πλάγιοι μεσοαμυντικοί είναι το μείζον ερώτημα που πρέπει οι διοικούντες και η τεχνική ηγεσία να εξετάσουν με προσοχή. Στο ρόστερ αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι Januzaj,Memphis Depay,Rafael,Shaw,Nani,Υoung,Valencia. Οι δύο τελευταίοι, έπαιξαν τα περισσότερα παιγνίδια της χρονιάς και πήραν καλό βαθμό. Επειδή οι αγώνες είναι πολλοί, θα έπρεπε να αποκτηθεί τουλάχιστον ένας παίχτης που να είναι περισσότερο συνεπής στο αμυντικό κομμάτι στα αριστερά.

Οι κεντρικοί εσωτερικοί μέσοι που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ομάδας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αριθμητικά να καλυφθεί, γι’αυτό γράφεται και το όνομα του Bastian Schweinsteiger. Στην ομάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή για να καλύψουν τη συγκεκριμένη θέση, οι Di Maria για τον οποίο αναπτύχθηκαν μεγάλες προσδοκίες από όλους όσοι δεν γνώριζαν τον παίχτη και περίμεναν ότι θα κάνει όσα ο Ronaldo στη United. Eπιπροσθέτως, οι Ηerrera,Mata με πολλές μεταπτώσεις στην απόδοσή τους, έδειξαν πως έχουν θέση την επόμενη περίοδο στην ομάδα. Αλλά, χρειάζεται ένας επιπλέον παίχτης με καλύτερη αμυντική συμπεριφορά, δεδομένου ότι η ομάδα θα προκριθεί στα Knockout παιγνίδια μετά το Φεβρουάριο στην Ευρώπη και θα πρέπει να βγάζει τρεξίματα και στο πρωτάθλημα και σκληράδα στα απαιτητικά παιγνίδια που θα προκύψουν…

Αφήσαμε για το τέλος την επίθεση. Ενδεχομένως, διότι εκεί χρειάζονται και οι περισσότερες αλλαγές.  Ο Rooney ήταν και παραμένει ο φάρος που μεταλαμπαδεύει το ποδόσφαιρο του Ferguson,ενώνοντάς το με εκείνο του Van Gaal. Είναι ένας παίχτης παγκόσμιας κλάσης, ο οποίος με τον τρόπο που παίζει μπορεί να καλύψει και να λειτουργήσει και σαν εσωτερικός μέσος και σαν δεκάρι, σαν μοναδικός προωθημένος αλλά και ως εξτρέμ, θέση που τον χρησιμοποιούσε ο Ferguson μαζί με τον κορεάτη Park, σε αγώνες που η ομάδα δεχόταν πίεση. Ο Falcao,ορθώς, δεν αποκτήθηκε, διότι τα χρήματα που απαιτούνταν για την αγορά του, ήταν αναντίστοιχα της προσφοράς του,συνολικά στην ομάδα. Ο Van Persie, την τελευταία διετία ταλαιπωρείται όλο και συχνότερα από τραυματισμούς, με την απόδοσή του ειδικά τη χρονιά 2014-2015 να έχει μειωθεί επικίνδυνα. Πιθανότατα, θα αποχωρήσει και ο ίδιος αυτό το καλοκαίρι και θα αποκτηθεί ένας επιθετικός για να αποτελέσει το βασικό πυλώνα και ένας ακόμη εκτός και αν παραμείνει ο Hernandez για συμπληρωματικό ρόλο μαζί με τους Wilson και Keane.

Συμπερασματικά, η Manchester United, την αγωνιστική περίοδο 2014-2015, οφείλει να επιστρέψει διεκδικήτρια στη μάχη του πρωταθλήματος Αγγλίας και αποδείξει πως καλώς επέστρεψε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο προπονητής για αυτή τη δουλειά υπάρχει, χωρίς αμφιβολία, το έμψυχο υλικό χρειάζεται λίγες σωστές προσθέσεις, διότι εν πολλοίς είναι έτοιμο και το περιβάλλον για να επιστρέψει η ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών είναι σε θέση να δικαιολογήσει μία τέτοια αίσθηση στους φιλάθλους της ομάδας, σε όλη την υφήλιο.

Y.σ. Το 2013-2014, δεύτεροι, το 2014-2015, έκτοι,το 2015-2016;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *