Home >> Sports >> Από την αμφισβήτηση στη δόξα

Από την αμφισβήτηση στη δόξα

Ο Ταιρίς Τζαμάλ Ράις, αναμφίβολα, δεν αποτελεί συνηθισμένη περίπτωση καλαθοσφαιριστή. Είναι πλέον 31 ετών (γεννήθηκε την 15η  Μαΐου του 1987 στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια) και έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό προς  έκπληξη όλων, αφού θεωρήθηκε γκαρντ με κακό χειρισμό της μπάλας όταν ήταν παίκτης του Πανιωνίου!

Παρά την καλή  πορεία  του στο NCAA ως “Αετός” του BOSTON COLLEGE δεν επιλέχθηκε στο DRAFT  του 2009 και ύστερα βρέθηκε στην Νέα Σμύρνη, όπου αμφισβητήθηκε παρά την καλά στατιστική του (11,7 π.μ.ο ,2,4 α.μ.ο.).Την εκπληκτική χρονιά ως παίκτης των Άρτλαντ Ντράγκονς (17,2 π.μ.ο ,5,1 α.μ.ο) διαδέχθηκε κακή χρονιά στην Λιέτουβους Ρίτας με αποτέλεσμα να δεχθεί ξανά σκληρή κριτική.

Το καλοκαίρι του 2012 αποδέχθηκε την πρόταση της Μπάγερν Μονάχου και η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα προς την καταξίωση. Η απόδοση του ήταν εξαιρετική (15,8 π.μ.ο,4,4 α.μ.ο.), ο κορυφαίος  Ντέβιντ Μπλατ ασχολήθηκε με την περίπτωση του και το καλοκαίρι του 2013 ο Ράις έκανε το δεύτερο βήμα προς την δόξα υπογράφοντας στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αγωνίστηκε για την ομάδα του Μαυροβουνίου στο Ευρωμπάσκετ της  Σλοβενίας.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 ο Αμερικανός γκαρντ ήταν back up του Γιογκέβ Οχαγιόν, ωστόσο κατάφερε χάρη  στην μαχητικότητα του να γίνει starter προς όφελος του ιδίου και της “κίτρινης υπερδύναμης”. Μέχρι την 16η Απριλίου 2014 δεν ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακός,αλλά το αντιαθλητικό φάουλ το οποίο κέρδισε από τον Νικολό Μέλι στο 1ο ματς των PLAYOFFS ήταν η σημαντικότερη φάση για την Ευρωλίγκα εκείνης της  χρονιάς. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε ΒREAK επί της Αρμάνι με επική ανατροπή εκμεταλλευόμενη το λάθος του Ιταλού και στην συνέχεια προκρίθηκε με 3-1 στο FINAL FOUR του Μιλάνου με την αυτοπεποίθηση του Ράις να είναι πια ισχυρή. Το λάθος του Βίκτορ Κριάπα στον ημιτελικό επέτρεψε στον Αμερικανό να σκοράρει για την πρόκριση (ξανά με ανατροπή) της Μακάμπι Τελ Αβίβ στον 15ο τελικό της θρυλικής ιστορίας της. Η εικόνα του (26 π.) στο ματς του τροπαίου εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης των Ροντρίγκεθ, Φερνάντεθ και Ρέγες ήταν απλώς η επιβεβαίωση της σημαντικής αξίας του υποτιμημένου (μέχρι τότε) γκαρντ.Το TRIPLE CROWN των Ισραηλινών  ήταν γεγονός τον Ιούνιο του 2014 όπως και η αποχώρηση του MVP του FINAL FOUR της Ευρωλίγκα  Ταιρίς Ράις.

H υπογραφή στην Κίμκι ήταν αποτέλεσμα λογικής σκέψης,αφού ο παίκτης αναζητούσε πολύ καλό συμβόλαιο.Το 2015 οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του EUROCUP, όντας κυρίαρχος στο παρκέ (17 π.μ.ο,5,5 α.μ.ο) και όπως ήταν φυσικό αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης.Η Κίμκι αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα την  σεζόν  2015-2016 με τον Ράις να επιτυγχάνει να συνυπάρξει αρμονικά με τον Αλεξέι Σβεντ και να παραμένει αποδοτικός (12,4 π.μ.ο, 6,1 α.μ.ο) προβάλλοντας τον εαυτό του ως εκπληκτικό pick en roll creator (ο τυχερός της υπόθεσης ήταν ο Τζέιμς Όγκαστιν…). Ωστόσο,η Κίμκι δεν προκρίθηκε στα  playoffs παρά την αγωνιστικότητα την οποία επέδειξε μετά την αντικατάσταση του Ρίμας Κουρτινάιτις από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Το καλοκαίρι του 2016 η άρνηση του να υπογράψει ξανά στην Μακάμπι Τελ Αβίβ (η οποία προσέφερε σε αυτόν ηγεμονικό συμβόλαιο) οδήγησε τον Ράις στην Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα φιλοδοξούσε να είναι ανταγωνιστική, αλλά το ζήτημα των τραυματισμών αποδείχθηκε πολύ σοβαρό. Η ομάδα δεν προκρίθηκε στα playoffs της Ευρωλίγκα παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός ήταν καλός(13 π.μ.ο,4,9 α.μ.ο) ,o Μπαρτζώκας αποχώρησε το καλοκαίρι του 2017,ενώ η συνεργασία με τον Ράις  λύθηκε το 2018 χωρίς να έχει αγωνιστεί την σεζόν 2017-2018 με την Μπαρτσελόνα (αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ  του 2017 για την ομάδα του Μαυροβουνίου την οποία οδήγησε μέχρι την  φάση των 16), καθώς ήταν δύσκολη μέχρι εκείνη την στιγμή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση του. Ο  ποιοτικός γκαρντ αποκτήθηκε ως free agent από την κινεζική Σενζέν Λέοπαρντς ως ο αντικαταστάτης του σπουδαίου Κιθ Λάνγκφορντ ο οποίος πια ανήκει στην  Μακάμπι Ρισόν Λέζιον.

Το καλοκαίρι του 2018 το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων για την απόκτηση του MVP του FINAL  FOUR του 2014 είναι βέβαιο ότι  πρόκειται να είναι έντονο και η ομάδα στην οποία θα καταλήξει ο Ταιρίς Ράις  είναι πιθανό να εμφανιστεί πολύ δυνατή την προσεχή αγωνιστική περίοδο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *