Home >> Sports >> Ενδείξεις, σε πολύχρωμο ορίζοντα!

Ενδείξεις, σε πολύχρωμο ορίζοντα!

Έπειτα από είκοσι ημέρες το Champions League επέστρεψε για τη φάση των οκτώ της διοργάνωσης. Προηγήθηκαν οι αγώνες των εθνικών ομάδων και οι απαιτούμενες, από τους προπονητές, δοκιμές σε πρόσωπα και τακτικές, και πλέον μπαίνουμε επισήμως στο τελευταίο και άκρως ενδιαφέρον κομμάτι της ποδοσφαιρικής χρονιάς. 

Barcelona- Atletico Madrid

Η αναμέτρηση του Σαββάτου μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ φανέρωσε τις αδυναμίες και το μικρό έμψυχο υλικό που έχουν οι καταλανοί. Η απουσία του Ματιέ στερεί μία ακόμη λύση από την άμυνα της ομάδας του Ενρίκε. Έγινε ευρέως κατανοητό πως όταν περιορίζονται τα ελεύθερα μέτρα στους Μέσσι, Σουάρες, Νέυμαρ και ταυτοχρόνως μειωθεί η ευκολία με την οποία παίζει και κινείται κάθετα ο Ινιέστα, άλλος τρόπος ανάπτυξης δεν υπάρχει. Ο Σιμεόνε προτίμησε να αφήσει τη διάταξη 4-4-2, η οποία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται για να αμυνθεί ασφαλέστερα μία ομάδα, και να επιλέξει το 4-3-3. Ο Γκάμπι πήρε το ρόλο του παίχτη μπροστά από την άμυνα έχοντας δίπλα του δεξιά και αριστερά τους Σαούλ Νίγκεθ και Κόκε. Με το ακατάπαυστο τρέξιμο του Χουάνφραν σε συνεργασία με το Σαούλ περιορίστηκε η δημιουργικότητα του Ινιέστα, ο Κόκε εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον το κακό δίμηνο που κάνει ο Ράκιτιτς και χτύπησε πάνω του και επιθετικά, ανεβαίνοντας στο χώρο του και αναγκαστικά, από τη στιγμή που ήρθε το τέρμα του Τόρες σε ένα κλέψιμο και μία κάθετη ανάμεσα στους αμυντικούς της Μπαρτσελόνα, έπρεπε να αλλάξει το πλάνο των μπλαουγκράνα. Έτσι, σε συνδυασμό και με την άδικη αποβολή του ισπανού σκόρερ των μαδριλένων, οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να ανοίξουν το παιγνίδι στα πλάγια. Έδωσαν πρωτοβουλίες στους ακραίους αμυντικούς, Άλβες και Άλμπα και εκμεταλλεύτηκαν το πλάτος του γηπέδου. Εφόσον, οι επιθέσεις χτίζονταν από εκεί η γηπεδούχος ομάδα έβαλε πολλούς παίχτες στην αντίπαλη περιοχή, οι παίχτες της Ατλέτικο προοδευτικά έχαναν μέτρα στο γήπεδο και υποχωρούσαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρουν καθαρές επιθέσεις οι της Μπαρτσελόνα και ανέτρεψαν το εις βάρος τους αποτέλεσμα.

Bayern- Benfica

Σε έναν αγώνα ο οποίος συγκέντρωνε το μικρότερο ενδιαφέρον λόγω της εμφανούς διαφοράς δυναμικότητας των ομάδων η Μπάγερν μπήκε να παίξει ένα παιγνίδι υψηλής έντασης και ρυθμού. Προηγήθηκε γρήγορα, βάζοντας πέντε παίχτες στην περιοχή και βρίσκοντας το τέρμα από το Βιδάλ και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μία διαφορετική αναμέτρηση. Συγκεκριμένα, σταδιακά η Μπενφίκα κέρδιζε τις μονομαχίες στη μεσαία γραμμή και κρατούσε για μεγάλα διαστήματα τη Μπάγερν μακριά από την περιοχή της. Το επιθετικό δίδυμο Ζόνας- Μήτρογλου δεν κατάφερε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να ξεκουράσουν τους συμπαίχτες τους κρατώντας τη μπάλα, αλλά πέτυχαν να περιορίσουν το ανέβασμα της αμυντικής γραμμής των γηπεδούχων. Στην εξέλιξη της αναμέτρησης ο Γκαϊτάν ανέλαβε πρωτοβουλίες, επιτέθηκε πάνω στο τρέξιμο του και δημιούργησε ευκαιρίες τόσο για εκείνον όσο και τον Ζόνας, τις οποίες σταμάτησε ο Νόιερ. Στο τέλος του αγώνα, η επιπολαιότητα των παιχτών της Μπάγερν να τελειώσουν μία φάση με εξουθετερωμένο το Μοράες άφησε ανοιχτή την υπόθεση της πρόκρισης για τις δύο ομάδες.

Paris saint Germain- Manchester City

Στο Παρίσι δύο ομάδες με εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία φέτος, τέθηκαν αντιμέτωπες με κίνητρο και στόχο την πρόκριση στην κορυφαία τετράδα της διοργάνωσης. 

Ο τραυματισμός του Τουρέ και η επιστροφή του Ντε Μπρούινε από τον τραυματισμό του έδωσαν τη δυνατότητα στον Πελεγκρίνι να δοκιμάσει στον αγώνα με τη Μπόρνμουθ μία τετράδα με τους Νάβας, Φερνάντο, Φερναντίνιο, Σίλβα και τον Αγουέρο στην κορυφή με συνδετικό κρίκο τον Ντε Μπρούινε, ο οποίος κινείτο παράλληλα και από τα αριστερά ξεκινώντας από χαμηλά με το Σίλβα να αναλαμβάνει να μεταφέρει τη μπάλα στο επιθετικό τρίτο της ομάδας του. Το γεγονός αυτό έδωσε στην ομάδα μεγάλη ταχύτητα και γρήγορη κυκλοφορία και μία σχετική ασφάλεια αμυντικά. 

Ο Μπλαν από την μεριά της Παρί, επέλεξε να επαναφέρει τον Οριέ στα δεξιά της άμυνας για να περιορίσει το Νάβας, κάτι που μείωσε την επιθετικότητα της ομάδας του από εκείνη την πλευρά. Μπροστά του στην αρχική διάταξη έπαιζε ο Ντι Μαρία. Ο τελευταίος συνηθίζει να κινείται ανάμεσα στις γραμμές ώστε να βοηθάει στην κυκλοφορία της μπάλας, ενώ παράλληλα όταν ο Ιμπραχίμοβιτς βγαίνει εκτός περιοχής έχει την εντολή να συμμετέχει και ως δεύτερος επιθετικός. Η απουσία του Βεράττι και η χρησιμοποίηση του Μότα έδωσε την ευκαιρία στους παίχτες της Σίτυ, να ακολουθήσουν το ίδιο σχέδιο με εκείνο της Τσέλσι. Με το που κέρδιζε τη μπάλα τότε ο Αζάρ, σήμερα ο Ντε Μπρούινε, έπαιζαν άμεσα κάθετα τη μπάλα ενώ επιδίωκαν πάντοτε να δημιουργούν ρήγμα στο χώρο του. Η χρησιμοποίηση του Καβάνι στο αρχικό σχήμα στέρησε τη δυνατότητα για δημιουργία φάσεων από τα αριστερά ενώ βοήθησε και το Σανιά ώστε να έχει πολλές προωθήσεις, με αποτέλεσμα να αποτελεί συνεχώς μία πηγή κινδύνων. 

Wolfsburg- Real Madrid

Το προηγούμενο Σάββατο ο Ζινεντίν Ζιντάν έδωσε στους φιλάθλους της Ρεάλ ένα όραμα για να έχουν να ελπίζουν μέχρι το πέρας της φετινής χρονιάς και στον υπόλοιπο πλανήτη έσπειρε το σπόρο για το πόσο καλός προπονητής μπορεί να γίνει ο γάλλος. Τέσσερις ημέρες μετά φάνηκε η απόσταση που έχει να διανύσει ακόμη ως το κορυφαίο επίπεδο. Παρέταξε την ίδια ενδεκάδα με μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τον αγώνα του Σαββάτου. Να επιτεθεί. Είναι πρόδηλο ότι μακριά από την έδρα τους οι παίχτες της Ρεάλ αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να επιβάλουν ένα δικό τους ρυθμό, έχοντας παράλληλα και τη δέουσα αμυντική σταθερότητα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι λείπει ένα οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης απ’τη συγκεκριμένη ομάδα με αποτέλεσμα να εναποθέτει μεγάλο μέρος του επιθετικού της παιγνιδιού στην τριάδα των Μπέιλ-Μπενζεμά-Ρονάλντο. Οι τρεις τους φέτος δεν έχουν καταφέρει να βρουν κοινές συνισταμένες στον τρόπο που αγωνίζονται ούτε ίδιο διάστημα φόρμας. Οι αδυναμίες της ομάδας εν συνόλω κρύβονται στις εντός έδρας αναμετρήσεις διότι αντιμετωπίζονται με τον πλέον παθητικό τρόπο από τους αντιπάλους τους και καταφέρνουν να εξασφαλίζουν εύκολα την κατοχή της μπάλας, μεταφέροντάς την στις παρυφές της αντίπαλης περιοχής. 

Η Βόλφσμπουργκ παρουσιάζεται φέτος εντελώς αλλοπρόσαλλη. Εκτός των συνόρων κατάφεραν να αποκλείσουν τη Γιουνάιτεντ στους ομίλους της διοργάνωσης και τη Γάνδη στη φάση των 16, ενώ εντός συνόρων, λόγω του ότι είναι μία φύσει επιθετική ομάδα, στην έδρα της πετυχαίνει τέρματα με χαρακτηριστική ευκολία, όμως στους υπόλοιπους αγώνες της στη γερμανική επικράτεια, στη συγκομιδή βαθμών βρίσκεται προτελευταία επάνω μόνον από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με δέκα έναντι εννέα.

Στο χθεσινό αγώνα αρκούσε η οδηγία από τον Χέγκινγκ να πρεσάρει ανηλεώς ο Άρνολντ τους κεντρικούς αμυντικούς της Ρεάλ, να κινείται ξεκινώντας από τα αριστερά με πρόσωπο προς την εστία ο Ντράξλερ και να πατάει συνεχώς περιοχή o Σούρλε μαυρίζοντας,στα σχετικά γραφήματα, τα σημεία του γηπέδου μεταξύ του Σέρχιο Ράμος και του Μαρτσέλο. Εάν προσθέσουμε και τα εξαιρετικά χτυπήματα μπάλας του Ροντρίγκες από το αριστερό άκρο της άμυνας, καθίσταται προφανές πως προήλθε αυτό το 2-0.

Συμπερασματικά, η εξέλιξη των αγώνων του διημέρου που προηγήθηκε άφησαν τα πάντα ανοιχτά για την πρόκριση σε κάθε ζευγάρι και πολλές προσδοκίες ενόψει των επαναληπτικών αγώνων της επόμενης εβδομάδας.

Υ.γ. Ιδού ένας καλός λόγος να διαλέξεις ομάδα ενόσω είσαι ακόμη παιδί. Σαν σήμερα λοιπόν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *