Home >> Sports >> Η τέχνη της απλότητας

Η τέχνη της απλότητας

«Το να παίξεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό. Το δύσκολο είναι να παίξεις απλό ποδόσφαιρο».

Γιόχαν Κρόιφ

Πολύτιμος και αναντικατάστατος όσο κανείς ως γρανάζι στη Μπαρτσελόνα και την Εθνική Ισπανίας. Ένας παίκτης-σύμβολο της απλότητας. Ένας παίκτης-προπονητής μέσα στο γήπεδο. Ένας παίκτης που η ποδοσφαιρική του ευφυΐα ξεπερνάει τις ποδοσφαιρικές-τεχνικές του ικανότητες. Δυο ψηλόλεπτα πόδια γεμάτα μυαλό και ένα κορμί που δεν θυμίζει ποδοσφαιριστή, συνθέτουν -αθόρυβα- τον πιο ουσιαστικό αμυντικό χαφ της σύγχρονης εποχής. Σέρτζιο Μπουσκέτς κυρίες και κύριοι, ο «μάγος» της απλότητας.

«Παρακολουθείς το ματς και δεν βλέπεις τον Μπουσκέτς. Παρακολουθείς τον Μπουσκέτς και βλέπεις ολόκληρο το παιχνίδι»

 

Βιθέντε Ντελ Μπόσκε

Απολαυστικός στον τρόπο που διαβάζει το παιχνίδι, έχει μια μαγική ικανότητα να βρίσκεται πάντα στο σωστό σημείο. Ανακόπτει τους αντιπάλους με χαρακτηριστική ευκολία και παίζει γρήγορα με το σωστό συμπαίκτη του. Άλλες φορές υποδέχεται την μπάλα άψογα από τους αμυντικούς, με το σώμα του στην κατάλληλη κλίση ώστε με μια πολύ εύκολη κίνηση να τροφοδοτήσει την καλύτερη επιλογή του για συμπαίκτη και να προωθήσει το παιχνίδι της ομάδας του. Το πολύτιμο εξάρτημα στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Η σίγουρη μεταφορά της μπάλας χωρίς άσκοπες κινήσεις. Η χαρά του κάθε προπονητή. Εξάλλου, ποτέ κανείς προπονητής δεν έχει να πει κακό λόγο για τον Μπουσκέτς. Όλοι ξεκίνησαν να χτίζουν τις ομάδες τους γύρω από τον Ισπανό χάφ. Είναι αυτός ο παίκτης που βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους μέσα στο γήπεδο. Εκείνος που σκέφτεται ήδη πως θα αντιδράσει στην επόμενη φάση. Ο απλός κόσμος αδυνατεί να αντιληφθεί την σημασία του. Όμως ο καλύτερος προπονητής αυτήν την στιγμή στον κόσμο γνωρίζει την αξία του. 

 «Είναι ο καλύτερος αμυντικός κεντρικός μέσος στον κόσμο. Τακτικά είναι πολύ δυνατός και θα γίνει πιο σημαντικός για την Μπαρτσελόνα στο μέλλον»

 

Πεπ Γκουαρντιόλα

Μια καλοδουλεμένη μηχανή, που χρησιμοποιεί περισσότερο το μυαλό του παρά τα πόδια του. Εξάλλου, ο Τσάβι τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πιο έξυπνο παίκτη με τον οποίο έχει αγωνιστεί. Και ποιός να διαφωνήσει μαζί του άλλωστε; Ήταν αυτός, που βοηθούσε εκείνον και τον Ινιέστα να κάνουν το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα θεαματικότερο στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Τους παρέδιδε απλά την μπάλα στο κατάλληλο σημείο τη κατάλληλη στιγμή και καλύπτοντας τους με στρατιωτική συνέπεια. Τους χάριζε όλη τη δόξα. Όπως τότε, έτσι και καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ήταν εκείνος που κρυβόταν πίσω από τις μεγάλες προσωπικότητες. Ποτέ δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα ατομικά, πάντα άλλοι ήταν αυτοί που ξεχώριζαν στα «φώτα», όμως πίσω τους, στη σκιά της σημαντικότητας «έλαμπε» εκείνο το ψηλό και λεπτό αγόρι που λίγοι διέκριναν.

Ήρεμος, και αλάνθαστος. Σπανίως, θα δει κανείς τον Μπουσκετς να κάνει λάθος μεταβίβαση. Το ποσοστό επιτυχημένων πασών ξεπερνάει πολλές φορές το 90% (!). Συνήθως, όλο το παιχνίδι περνάει από τα πόδια του. Η Μπαρτσελόνα και η Εθνική Ισπανίας αντίστοιχα κρίνονται βάσει της απόδοσης του. Όσο καλός είναι ο Μπουσκέτς, τόσο καλά εμφανίζεται και η ομάδα του με έναν αυταπόδεικτο τρόπο. Η συμβολή του καθοριστική, εκείνος δίνει ρυθμό στην ομάδα. Εκείνος αποφασίζει πότε το παιχνίδι από παράλληλο θα γίνει κάθετο και εκείνος είναι που με μια του πάσα θα συντονίσει τις κινήσεις μιας ολόκληρης ομάδας. Με μια απλή κίνηση του συνθέτει μια ακολουθία άλλων προσχεδιασμένων κινήσεων. Σαν ένας αρχοντικός μαέστρο σε μια πράσινη επί εδάφους ποδοσφαιρική σκηνή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *