Home >> Sports >> Θα είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός για τα παιχνίδια με τη Λουκέρνη;

Θα είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός για τα παιχνίδια με τη Λουκέρνη;

Με το φιλικό απέναντι στη Λεγκανές την προηγούμενη εβδομάδα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Ολυμπιακού και η σειρά των φιλικών του αγώνων. Πλέον οι “ερυθρόλευκοι” μετρούν αντίστροφα για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων τους. Την ερχόμενη Πέμπτη 9/8 στις 21:00 στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, ο Ολυμπιακός δίνει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι για τη νέα σεζόν με αντίπαλο τη Λουκέρνη στο πρώτο ματς για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Ο στόχος είναι προφανής, η νίκη με ένα καλό αποτέλεσμα εν όψει της ρεβάνς. Το θέμα είναι κατά πόσο η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, θα είναι έτοιμη για τις διπλές αναμετρήσεις με την ελβετική ομάδα που θα κρίνουν την ευρωπαϊκή συνέχεια των Πειραιωτών.

 Από τα φιλικά έδειξε ότι θέλει πολλή δουλειά

Το φιλικό απέναντι στη Λεγκανές την περασμένη εβδομάδα που ήταν και το τελευταίο εν όψει της έναρξης της νέας σεζόν δεν μας έκανε σοφότερους. Ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0-0 με την ομάδα του Δημήτρη Σιόβα, σε ένα παιχνίδι με ελάχιστες φάσεις. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, είχε κάποια καλά διαστήματα, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Δεν απειλήθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, αλλά δεν απείλησε κιόλας. Αυτό που έγινε αντιληπτό από την εικόνα που εμφάνισαν στον αγωνιστικό χώρο οι “ερυθρόλευκοι”, είναι η αδυναμία δημιουργίας φάσεων, αλλά και η ανάγκη για ενίσχυση με παίκτες – ηγέτες που θα “πάρουν” την ομάδα πάνω τους.

Νωρίτερα, οι Πειραιώτες κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας τους σε Βέλγιο και Ολλανδία, έδωσαν 8 φιλικά ματς, με απολογισμό 4 νίκες, μία ισοπαλία και 3 ήττες. Βέβαια, οι νίκες με εξαίρεση αυτή με 1-0 επί της Γκοζτέπε, σημειώθηκαν απέναντι σε χαμηλής δυναμικότητας ομάδες. Νίκες με 3-0 επί των Βάτενς και Τεσέντερλο και με 5-0 επί της Μποτοσάνι. Στα πιο δυνατά φιλικά του ματς, ο Ολυμπιακός υπέστη δύο “βαριές” ήττες με 4-0 από Αϊντχόφεν και Γκενκ που εμφάνισαν όλες τις αδυναμίες των “ερυθρόλευκων” και έφεραν προβληματισμό, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε και η ήττα με 3-2 από την Έπεν και η ισοπαλία με 1-1 με τη Σεντ Τρούιντεν.

Αυτό που έγινε κατανοητό από τη συνολική παρουσία του Ολυμπιακού στα φιλικά προετοιμασίας, είναι ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και απέχει πολύ από αυτό που θέλει ο Πέδρο Μαρτίνς και ο κόσμος της ομάδας.

Αδήριτη ανάγκη η ποιοτική ενίσχυση σε όλες τις γραμμές με παίκτες που θα έρθουν με το “καλημέρα” να κάνουν τη διαφορά

Ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι προχώρησε σε σημαντικές μεταγραφές, όπως του MVP του περυσινού πρωταθλήματος, Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, στην επιστροφή μετά από 5,5 χρόνια του Βασίλη Τοροσίδη, στην επιστροφή του Γιάννη Φετφατζίδη μετά από 4 χρόνια, του Ντανιέλ Ποντένσε, του νεαρού Γιάννη Μασούρα και στην επιστροφή του Ανδρέα Γιαννιώτη από τον Ατρόμητο για να πάρει τη φανέλα του βασικού κάτω από τα δοκάρια. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχάσει κάποιος και την απόκτηση του Ισπανού Μιγκέλ Γκερέρο από τη Λεγκανές που μέχρι στιγμής “κλέβει” τις εντυπώσεις στο Ρέντη, ενώ υπήρξε εκ των κορυφαίων των “ερυθρολεύκων” στην προετοιμασία.

Αυτό βέβαια που έχει μεγάλη σημασία και αξίζει να επισημανθεί, είναι η αδήριτη ανάγκη που υπάρχει για άμεση και ποιοτική ενίσχυση σε όλες τις γραμμές. Δηλαδή, με παίκτες που δεν θα έρθουν απλώς και θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής, αλλά με παίκτες που με την έλευσή τους θα μπουν με το “καλημέρα” να κάνουν τη διαφορά.

Στην άμυνα ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του Ροντερίκ Μιράντα και του Γιασίν Μεριά που αγωνίστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο με τη φανέλα της Τυνησίας. Βεβαίως, για τη θέση του στόπερ, υπολογίζεται και ο Βασίλης Τοροσίδης. Είναι όμως επιβεβλημένη, η απόκτηση ενός έμπειρου στόπερ – ηγέτη που θα γίνει το σημείο αναφοράς. Η περίπτωση του Ροντρίγκο Μολέντο, απασχολεί σοβαρά τους Πειραιώτες και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει η υπόθεση απόκτησής του, δεν αποκλείεται να γίνει η μεταγραφή. Άλλωστε, με τον παίκτη φαίνεται να υπάρχει συμφωνία, το θέμα “χαλάει” στις απαιτήσεις της Ιντερνασιονάλ που αξιώνει πάνω από 2 εκατομμύρια για την παραχώρησή του.

Το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού εντοπίζεται στη μεσαία γραμμή και στη θέση των χαφ. Αυτή τη στιγμή οι Πειραιώτες έχουν για επιλογές, τον Μαντί Καμαρά που αποκτήθηκε από την Αζαξιό και τον Ανδρέα Μπουχαλάκη που επέστρεψε από τη Νότιγχαμ. Ο Μανώλης Σιώπης δεν υπολογίζεται, όπως και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης. Η απόκτηση τουλάχιστον δύο παικτών καθίσταται αναγκαία και αυτή είναι η διάθεση από πλευρά της διοίκησης. Να αποκτηθούν δύο ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής που θα κάνουν τη διαφορά. Η απόκτηση των δύο παικτών για τη νευραλγική θέση, πολύ δύσκολα θα σημειωθεί πριν τα παιχνίδια με τη Λουκέρνη. Ενδεχομένως να έρθει ο ένας και γι’ αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αποκτηθεί και να είναι σε θέση να αγωνιστεί στη ρεβάνς με τους Ελβετούς.

Μεταγραφή θα υπάρξει και για τα άκρα της μεσαίας γραμμής. Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου του περυσινού MVP του πρωταθλήματος με τη φανέλα της Α.Ε.Κ. Η απόκτηση του Χριστοδουλόπουλου, είναι μία μεγάλη μεταγραφή για τους “ερυθρόλευκους” που τους ισχυροποιεί σε μεγάλο βαθμό. Πολύ σημαντική μεταγραφή, είναι και του Ντανιέλ Ποντένσε, του Πορτογάλου από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, με τα πρώτα δείγματα γραφής του να είναι ενθαρρυντικά, δείχνοντας ότι ξέρει πολλή μπάλα. Η απόκτηση ενός ακόμα ποδοσφαιριστή για τα άκρα, επίσης είναι απαραίτητη, για να προσδώσει μεγαλύτερη ποιότητα, με τα ονόματα των Λάζαρ Μάρκοβιτς και Τζόελ Κάμπελ να απασχολούν σοβαρά.

Ενίσχυση θα υπάρξει και στην επίθεση, δηλαδή του σέντερ φορ, εκεί όπου αυτή τη στιγμή, ο Πέδρο Μαρτίνς, έχει τους Ανσαριφάρντ, Μάνο, Γκερέρο. Ο Ανσαριφάρντ, δύσκολα πάντως θα παραμείνει, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι φήμες για πώλησή του σε ομάδα του εξωτερικού.

Αυτό που έχει σημασία και σημειώθηκε και παραπάνω, είναι ότι οι παίκτες που θα αποκτηθούν – όταν αυτό συμβεί- να έρθουν και με το “καλημέρα” να κάνουν τη διαφορά.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ακόμα έτοιμος για τα παιχνίδια με τη Λουκέρνη, αλλά επιβάλλεται να πάρει την πρόκριση

Είναι δεδομένο και δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός, δεν είναι ακόμα έτοιμος για τα παιχνίδια με τη Λουκέρνη. Αυτό το έδειξε και στο φιλικό την περασμένη εβδομάδα στο Καραϊσκάκης με τη Λεγκανές. Παρουσίασε αδυναμία στη δημιουργία φάσεων και οι παίκτες του, δεν έχουν ακόμα τα τρεξίματα που χρειάζονται. Η ομάδα ακόμα βρίσκεται σε περίοδο μονταρίσματος από τον Πέδρο Μαρτίνς και τα πολλά νέα πρόσωπα, θα χρειαστούν χρόνο να μάθουν ο ένας τον άλλον. Αυτό λύνεται μόνο με συνεχόμενα παιχνίδια και ο Ολυμπιακός υστερεί σε αυτό σε σχέση με τη Λουκέρνη, η οποία μέχρι το πρώτο ματς στο Φάληρο, θα έχει δώσει ήδη τρία επίσημα παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Ελβετίας.

Βεβαίως, για τον Ολυμπιακό παρότι ακόμα δεν είναι έτοιμος, επιβάλλεται να πάρει την πρόκριση για τα πλέι οφ του Europa League με κάθε τρόπο και αυτό είναι κάτι που το έχουν αντιληφθεί άπαντες. Το πρώτο ματς στο Καραϊσκάκης, είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα του λιμανιού, που αν πάρει ένα καλό αποτέλεσμα εν όψει της ρεβάνς στις 16 Αυγούστου στην Ελβετία, θα έχει βάλει τις βάσεις για την πρόκριση. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στα δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια με τη Λουκέρνη και κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι δεν θα έρθει η πρόκριση. Άλλωστε, μία ενδεχόμενη πρόκριση, θα φέρει χρόνο, ηρεμία και μεταγραφική ενίσχυση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν αποκλείεται τίποτα σε περίπτωση αποκλεισμού από τη Λουκέρνη και αν αυτό συμβεί, ενδεχομένως οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η προσοχή όλων στον Ολυμπιακό είναι στραμμένη στα δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια με τη Λουκέρνη για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, οι “ερυθρόλευκοι” στις 16 Αυγούστου όταν θα έχει γίνει η ρεβάνς, να έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Μπορούν άπαντες να αντιληφθούν ότι διαφορετικά θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ομάδα του λιμανιού σε μία ενδεχόμενη πρόκριση και διαφορετικά σε περίπτωση αποκλεισμού. Όπως έχει δείξει η ιστορία, ο Ολυμπιακός, δυσκολεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων είτε αυτές αφορούν το Champions League, είτε το Europa League, να πάρει την πρόκριση και όταν δεν το καταφέρνει, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Την πρώτη φορά που κλήθηκε να αγωνιστεί το καλοκαίρι για τα προκριματικά του Europa League (UEFA τότε) ήταν το 2010, όταν αποκλείστηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Εκείνο το καλοκαίρι που ήταν το πρώτο του Βαγγέλη Μαρινάκη ως ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι εξελίξεις μετά τον αποκλεισμό ήταν άμεσες και ραγδαίες. Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μετά τον αποκλεισμό, απέλυσε τον Εβαλντ Λίνεν και μετά από προσωπικές του ενέργειες, έφερε πίσω στον πάγκο τον Ερνέστο Βαλβέρδε και ενίσχυσε το ρόστερ με μεταγραφές.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το καλοκαίρι του 2016, όταν μετά το στραπάτσο από τη Χάποελ Μπίερ Σεβά για τα προκριματικά του Champions League και τον αποκλεισμό από την ισραηλινή ομάδα, οι εξελίξεις και πάλι ήταν ραγδαίες. Ο Βίκτορ Σάντσεθ, απολύθηκε από τον πάγκο μόλις δύο μήνες από την έλευσή του, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να προσλαμβάνει τον Πάουλο Μπέντο.

Επομένως γίνεται απόλυτα κατανοητό, πώς σε περίπτωση αποκλεισμού του Ολυμπιακού από τη Λουκέρνη τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όπως έδειξε και στο παρελθόν σε ανάλογες δύσκολες στιγμές για τον ομάδα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν δίστασε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές για να αντιστρέψει το κλίμα, με πρώτη και μεγάλη αλλαγή αυτή του προπονητή.

Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει νέο προπονητή τον Πέδρο Μαρτίνς τον οποίο και επέλεξε για τη νέα σεζόν, ως τον κατάλληλο να τον επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής, υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση για τη δουλειά του Πορτογάλου προπονητή, αν και η εικόνα του “αμαυρώθηκε” λίγο μετά τις δύο “βαριές” ήττες στα φιλικά από Αϊντχόφεν και Γκενκ. Ο Πορτογάλος χαίρει της εκτίμησης της διοίκησης, όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι σε μία μεγάλη ομάδα και περισσότερο στον Ολυμπιακό, οι αποτυχίες δεν συγχωρούνται και όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, τα παιχνίδια με τη Λουκέρνη είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον Πέδρο Μαρτίνς που καλείται να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του…Αυγούστου.

Ο πρώτος μεγάλος φετινός στόχος του Ολυμπιακού είναι η παρουσία στους ομίλους του Europa League και ο Πέδρο Μαρτίνς οφείλει μαζί βέβαια με τους παίκτες του να τον εκπονήσει.

Διαφορετικά, όπως έδειξε και στο παρελθόν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν συγχωρεί τα λάθη και τους αποκλεισμούς και παίρνει “κεφάλια”.

Και επειδή σε μία ενδεχόμενη αποτυχία που αν θεωρηθεί “βαριά” και δεν “χωνεύεται” με τίποτα, δεν γίνεται να φύγουν όλοι, συνήθως την πληρώνει ο προπονητής. Βεβαίως στον Ολυμπιακό ούτε που θέλουν να σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση αποκλεισμού, το ίδιο και ο Πέδρο Μαρτίνς.

Γι’ αυτό, προπονητής και παίκτες στις 16 Αυγούστου, οφείλουν να έχουν γυρίσει από την Ελβετία με την πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον για ορισμένους, είναι προδιαγεγραμμένο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *