Home >> Sports >> « Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό. »

« Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό. »

Για ακόμα μια φορά, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου βρίσκονται στο επίκεντρο για λάθος λόγους.

Ακόμα μια φορά, γίναμε μάρτυρες ρατσιστικού παραληρήματος.

Κατά τη διάρκεια του ντέρμπι κορυφής του ουκρανικού πρωταθλήματος μεταξύ Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντιναμό Κιέβου, ο Τάισον έγινε θύμα και έρμαιο των ρατσιστικών διαθέσεων μεγάλης μερίδας οπαδών των φιλοξενούμενων. Καθώς, με ρατσιστικές κραυγές και συνθήματα τον αποδοκίμαζαν έντονα. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός να εκνευριστεί και να αντιδράσει κάνοντας μια χειρονομία προς τους οπαδούς της Ντιναμό και να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα τους ξεσπώντας σε κλάματα από την συναισθηματική φόρτιση. Ο ρέφερι εκτός ηθικών πλαισίων και πράττοντας με το γράμμα του νόμου, έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Τάισον και τον απέβαλε για την αντίδραση του.

Αμέσως, και προς τιμήν τους, παίκτες και των δυο ομάδων, άλλοι έτρεξαν προς τον διαιτητή με σκοπό να ανακαλέσει την απόφαση του, και άλλοι προς τον Τάισον να τον παρηγορήσουν. Φυσικά, η απόφαση του διαιτητή παρέμεινε η ίδια και ο Τάισον με δάκρυα κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια.

Αυτή βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στα ουκρανικά γήπεδα, και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους ακροδεξιούς και γνωστούς για τις νεοναζιστικές τάσεις, οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου. Είναι πολλές φορές που έχουν δράσει ανάλογα και δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

Παρότι, η ομάδα τους στο παρελθόν συνδέθηκε με μια από τις πιο αντι-ναζιστικές ιστορίες ποδοσφαίρου.

  «Το 1942, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οι παίκτες της Ντιναμό Κιέβου έκαναν τη τρέλα να νικήσουν την ομάδα του Χίτλερ στην έδρα τους. Είχαν προειδοποιηθεί. 

Αν νικήσετε, θα πεθάνετε. 

Μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, τρέμοντας από το φόβο και τη πείνα, αποφασισμένοι να χάσουν, όμως δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην αξιοπρέπεια. Με τη λήξη του αγώνα, τουφεκίστηκαν στη κορυφή ενός ψηλού βράχου και οι έντεκα, ενώ φορούσαν ακόμη τις φανέλες τους.» 

Εντουάρντο Γκαλεάνο, Το ποδοσφαιρο στη σκιά και το φως. 

Έκτοτε, έχει ανεγερθεί μνημείο στη μνήμη των παικτών της Ντιναμό Κιέβου για αυτόν τον αγώνα θανάτου του 1942.

Δυστυχώς, καμία ιστορία όμως και κανένα παρελθόν, δεν μοιάζει ικανό να ξεριζώσει το τέρας του νεοναζισμού και φασισμού από τα μυαλά των σημερινών οπαδών της Ντιναμό Κιέβου.

  « Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό…»

 Μπέρτολτ Μπρεχτ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *