Home >> Sports >> Νέα φρούτα σε καινούργιο καφάσι

Νέα φρούτα σε καινούργιο καφάσι

Τον Οκτώβριο στο αφιέρωμά μας στην παρουσίαση των ομάδων της νέας Γιούρολιγκ παρουσιάσαμε το πλάνο του Παναθηναϊκού με τον Αργύρη Πεδουλάκη στην τεχνική ηγεσία. Αλλά ο μικρομέτοχος της ομάδας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη, υποθέτουμε, του προέδρου Μάνου Παπαδόπουλου αποφάσισαν να αλλάξουν τον προπονητή μετά τον αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ελλάδος, με τον Ολυμπιακό στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ωστόσο αυτά ανήκουν στο παρελθόν και όπως διαλαλούν οι πωλητές κουλουριών κάθε ξημέρωμα, έχουμε “φρέσκα κουλούρια” για να αναλύσουμε. 

Ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα ήρθε στην Αθήνα υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο, εξετάζοντας και την τελευταία λεπτομέρεια, διότι οι Πεδουλάκης, Αλβέρτης, Ιβάνοβιτς, Μανωλόπουλος-Πρίφτης, Τζόρτζεβιτς και εκ νέου Πεδουλάκης, έδειξαν ότι η συγκεκριμένη θέση δεν είναι και τόσο ασφαλής!

Στα επιμέρους ζητήματα, ο Πασκουάλ διέκρινε ότι η ομάδα του, έτσι όπως είχε δομηθεί, έπρεπε να δοθούν τα κλειδιά στον Νικ Καλάθη. Επίσης, βρήκε ένα υλικό χωρίς ψηλό με ευχέρεια στο πικ εν ρολ, γεγονός που επιδεινώθηκε με τον τραυματισμό του Γκιστ και χωρίς δεύτερο άσσο με χαρακτηριστικό στοιχείο τη δημιουργία για τους υπόλοιπους. Ο Τζέιμς, έχοντας δείγμα από το θητεία του στη Μπασκόνια και έως τώρα στον Παναθηναϊκό, είναι ένας περιφερειακός με δεξιότητες να τρέξει την ομάδα σε κάθε ευκαιρία και να φτιάχνει φάσεις για τον εαυτό του, κυρίως.

Οι πυλώνες που στηρίζουν την προσπάθεια του Πασκουάλ είναι αφενός οι Καλάθης-Τζέιμς στην περιφέρεια και αφετέρου οι Σίγκλετον-Μπουρούσης στη γραμμή των ψηλών. Ο Αμερικανός έχει μία αδυναμία να παίξει κοντά στο καλάθι, όταν του ζητήθηκε από τον Πεδουλάκη να βρεθεί στα δύο μέτρα, εμφάνισε τα χαμηλότερα ποσοστά στην καριέρα του. Ο Καταλανός τεχνικός το αντιλήφθηκε, του έχει δώσει τη δυνατότητα να κινείται στην περίμετρο, ανοίγοντας το γήπεδο και όσο ήταν ενεργός ο Γκιστ στην ομάδα, δεν υπήρχε πρόβλημα καθότι έκανε εκείνος τη δουλειά επιδιώκοντας συνεχόμενες φάσεις στο χαμηλό ποστ. Η συνθήκη ανατράπηκε μετά τον αγώνα στη Μαδρίτη. Ο παίχτης που ήρθε για να αντικαταστήσει το Γκιστ, ο Γκάμπριελ είναι ένας εντελώς διαφορετικός παίχτης. Από την άλλη, ο Μπουρούσης παρουσιάζει αυξομειώσεις στην απόδοσή του, όμως δεν παύει να είναι ένας αθλητής που αποτελεί σημάδι και πόλο δημιουργίας και εκτέλεσης.

Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού βρήκε στις υπόλοιπες θέσεις την περιφέρειας παίχτες με αποτελεσματικό μακρινό σουτ αλλά μη αξιόπιστους όταν πρέπει να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ και να δημιουργήσουν για την ομάδα ή να πάρουν σουτ μετά από ντρίπλα. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση, αφού γνώρισε καλύτερα την ομάδα, ξεκουράζοντας περισσότερο τον Καλάθη και δίνει στο χρόνο που μένει στον πάγκο την ευθύνη της ηγεσίας στο Τζέιμς αλλά και στο Φελντίν. Ο τελευταίος, προσπαθεί να οργανώσει, να πασάρει και να εκτελέσει με συνέπεια, ωστόσο τίποτε απ’αυτά δεν το κάνει σε άριστο βαθμό. Ο Νίκος Παππάς, με την επικείμενη άφιξη του Τζεντίλε φαίνεται ότι θα ενεργοποιείται μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ αυτή η μεταγραφή αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει το Χαραλαμπόπουλο σε δανεισμό προκειμένου να αγωνιστεί συνεχόμενα λεπτά σε μια ομάδα, να έχει ρόλο και αποκτήσει εμπειρία.

Σημείωση: (Το πλάνο είναι δεδομένο, το έχουμε αναλύσει και ο κόσμος το έχει αποδεχθεί και του αρέσει. Εγώ θέλω να βλέπω έναν Παναθηναϊκό γεμάτο Ελληνόπουλα, νέο αίμα, που θα δίνει όραμα κι ελπίδα στον κόσμο. Αυτός ο Παναθηναϊκός που βλέπω μου αρέσει και αν δεν σηκώσουμε το Ευρωπαϊκό στην επόμενη πενταετία με τον Χαραλαμπόπουλο να μη με λένε Γιαννακόπουλο) 30/3/2015

Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στο Ρίβερς. Με τον Πασκουάλ ο ρόλος του αναβαθμίστηκε, απέκτησε σαφή ρόλο στην ομάδα και αξιοποιείται το μεγάλο του όπλο που είναι το μακρινό σουτ, με ποσοστό καριέρας 38%.

Επιπρόσθετα, με την έναρξη του δεύτερου γύρου στη Γιούρολιγκ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο Αλεσάντρο Τζεντίλε. Ένας παίχτης όπου βάσει στατιστικών την τελευταία διετία έπαιρνε το 1/3 των κατοχών της ομάδας του στο Μιλάνο, καλείται να μπει σε μια μανιέρα, να υποστηρίξει ένα πλάνο που δε θα είναι χτισμένο πάνω σε εκείνον αλλά θα είναι κομμάτι του. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει με την έλευση του Ιταλού επιπλέον προσωπικότητα στο παιγνίδι του και την ικανότητα να φτιάχνει φάσεις ένας εναντίον ενός. Με ψηλούς οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν με συνέπεια πικ εν ρολ, τομέα του παιγνιδιού που ακόμη αποτελεί την κύρια επιθετική επιλογή των ομάδων, παρά τις διακηρύξεις περί του αντίθετου στην έναρξη της χρονιάς, ο Παο πρέπει να ψάξει καταστάσεις, με το Μπουρούση στο ποστ, με τους Καλάθη-Τζέιμς σε ενδιάμεσες καταστάσεις να τρυπάνε κάθετα την αντίπαλη άμυνα, με το μακρινό σουτ και με προσωπικές φάσεις. Στην άμυνα είναι ξεκάθαρο ότι ο Πασκουάλ βάσει των χαρακτηριστικών που έχουν οι παίχτες του, επιλέγει άμυνα με αλλαγές τόσο πάνω όσο και μακριά απ’τη μπάλα. Απόρροια αυτών είναι ότι οι πράσινοι χάνουν αρκετά αμυντικά ριμπάουντ.

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός έχει μπει σε μια νέα πορεία, αναγκάζεται να κάνει με την έλευση Τζεντίλε και τρίτη επανεκίννηση κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και το ζητούμενο για τον αξιολογότατο νέο του προπονητή είναι ο βαθμός προσαρμοστικότητας που θα έχουν οι παίχτες του και η χημεία που θα αποκτήσουν εν μέσω απαιτητικών και συνεχόμενων αγώνων.

Σημείωση 2: Στην εκπομπή της Νόβα την Παρασκευή το βράδυ αναφέρθηκε ότι ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί για την απόκτηση ενός ψηλού από την ισπανική λίγκα για να γίνει ο τρίτος μετά τους Μπουρούση-Σίγκλετον. Μη σας κάνει εντύπωση καθώς ο Πασκουάλ αρέσκεται να δουλεύει με πολλούς παίχτες. Θυμηθείτε την περσινή στη Βαρκελώνη, ότι είναι τους Τόμιτς-Ντόρσυ-Λαουάλ-Σάμιουελς και τον Τοντόροβιτς δανεικό στη Χίμκι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *