Home >> Sports >> Ο αθλητισμός ξανά στο έλεος του κορονοϊού

Ο αθλητισμός ξανά στο έλεος του κορονοϊού

Ο Covid-19 συνεχίζει να σκορπά τον φόβο και τον θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με το δεύτερο κύμα του φονικού ιού να εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Ήδη αρκετές χώρες ανά την Ευρώπη έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να ανακόψουν το δεύτερο κύμα.

Η Γαλλία εδώ και λίγες ημέρες μπήκε ξανά σε καθεστώς lockdown, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί από την Δευτέρα σε Γερμανία και Βέλγιο αφού τα κρούσματα είναι εκατοντάδες και με ένα σύστημα υγείας στα όρια του.

Εξίσου δύσκολη και ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα καθώς τις τελευταίες ημέρες τα καθημερινά κρούσματα είναι πάνω από 1000 και γι’ αυτό το λόγο από την προσεχή Τρίτη 3/11 η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα μίνι lockdown με κλείσιμο εστίασης, κέντρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας, απαγόρευση κυκλοφορίας αργά το βράδυ, με τα μέτρα να έχουν ισχύ ένα μήνα στην ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το καθολικό lockdown.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κρίσιμη και μοιραία αυτό επηρεάζει και το κομμάτι του αθλητισμού. Ήδη με το δεύτερο ολικό lockdown στη Γαλλία, οι αγώνες ποδοσφαίρου θα διεξάγονται ξανά δίχως την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες δηλαδή στα πρωταθλήματα της Ligue 1 και της Ligue 2. Αντίθετα, η πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος μπάσκετ της χώρας έβαλε προσωρινό λουκέτο έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση με τον Covid-19. Μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει για παράδειγμα τους αγώνες της Βιλερμπάν στην EuroLeague Basketball ανάμεσα σε αυτά τα ματς με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μέσα Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Λουκέτο μπαίνει ξανά στα γήπεδα της Γερμανίας. Η Bundesliga και η 2. Bundesliga συνεχίζουν κανονικά τη δράση τους, αλλά οι αγώνες θα διεξάγονται εκ νέου χωρίς φιλάθλους μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Αντίθετα, οι ερασιτεχνικές κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου βάζουν λουκέτο μέχρι νεοτέρας.

Κεκλεισμένων των θυρών διεξάγονται οι αγώνες σε όλες τις κατηγορίες της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ο Covid-19 θερίζει τις συγκεκριμένες τρεις χώρες αλλά αυτό προς το παρόν δεν επηρεάζει τα πρωταθλήματα αφού οι ομάδες τηρούν τους κανόνες υποβάλλοντας σε συνεχές τεστ για τον κορoνοϊό τους αθλητές τους.

Στο χώρο του μπάσκετ και συγκεκριμένα στη Ρωσία επιτρεπόταν το προηγούμενο διάστημα παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Χίμκι και της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, ανάγκασε τις αθλητικές αρχές να βάλουν στοπ στη διεξαγωγή αγώνων με φιλάθλους. Κάτι αντίστοιχο αποφάσισαν να κάνουν πριν λίγες ημέρες οι αθλητικές αρχές και στη Λιθουανία. Υπενθυμίζεται ότι το ματς της Ζάλγκιρις Κάουνας με την Αναντολού Εφές στα μέσα Οκτωβρίου παρακολούθησαν 5000 θεατές.

Ουδείς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να πει πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στον αθλητισμό. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Όλα είναι ρευστά και πηγαίνουμε ώρα με την ώρα, ημέρα με την ημέρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να τελειώσει κανονικά η σεζόν σε όλες τις χώρες, σε όλα τα αθλήματα. Έστω και χωρίς κόσμο.

Ναι, γήπεδα χωρίς φιλάθλους είναι φαγητό χωρίς αλάτι. Δυστυχώς όμως έτσι έχει η κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και από το να μην διεξάγονται καθόλου αγώνες, τουλάχιστον ας διεξάγονται χωρίς φιλάθλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *