Home >> Sports >> Ο δρόμος των playoffs (Μέρος 2ο)

Ο δρόμος των playoffs (Μέρος 2ο)

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσσκα (δεύτερη στην τελική κατάταξη) θα διασταυρώσει το ξίφος της με εκείνο της Μπασκόνια (έβδομη στην κατάταξη). Αξίζει να σημειώσουμε αρχικώς, ότι οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την αγωνιστική περίοδο με διαφορετικές αξιώσεις και ενώ για τους Ρώσους η πρώτη θέση, ελέω της δυναμικής που ανέπτυξαν θεωρείτο δεδομένη, για την ομάδα του Σίτο Αλόνσο η επιτυχία της περυσινής ομάδας και η έμμεση διάλυση της, γέμιζε με ερωτήματα και με βάρη στις πλάτες το σύνολο από τη χώρα των Βάσκων. Παραταύτα, η χρονιά κύλησε σχεδόν όπως η προηγούμενη, διότι εν πολλοίς καθορίστηκε,ανάταση και καταβαράθρωση, από την παρουσία ή μη του Τόρνικε Σενγκέλια. Το αγωνιστικό διάγραμμα της Μπασκόνια όσο εκείνος έπαιζε στην αρχή της χρονιάς δείχνει της εξάρτηση του συλλόγου από την παρουσία του κάτι που οξύνεται με την καθίζηση του Κιμ Τιγί εφέτος.

Η ομάδα του Ιτούδη ξεπέρασε την κοιλιά που έκανε στην μέση της περιόδου, οι βασικοί της είναι υγιείς με πρώτο και καλύτερο τον Τεόντοσιτς και η συνοχή της είναι δύσκολο να ματσαριστεί από οποιονδήποτε αντίπαλο στην Ευρώπη. Η επίθεση της ρωσικής ομάδας είναι η κορυφαία στην Ευρωλίγκα (87.5 πόντοι ανά αγώνα) και με δεδομένο το ότι η ομαδική άμυνα της έχει όλες τις απαντήσεις, είναι ο αντίπαλος που κάθε διεκδικητής του τροπαίου θα ήθελε να την αποφύγει όσο γίνεται περισσότερο …Κι αν μπορούσε να την αποκλείσει κανένας άλλος πριν τον τελικό θα ήταν ακόμη καλύτερο! Το χαρισματικό δίδυμο Ντε Κολό-Τεόντοσιτς και οι Βοροντσέβιτς, Χάινς σε πρώτο πλάνο όσο και οι Τζάκσον, Χίγκινς, Όγκουστιν σε δεύτερο είναι οι πυλώνες της ομάδας. Μάλιστα ο Βοροντσέβιτς αποτελεί τον μοναδικό παίκτη στην Ευρωλίγκα που έχει καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο από ότι στις βολές με 52.9 % από τα 6.75 και σκετο 52% από την γραμμή εκτέλεσης των φάουλ!

Οι Βάσκοι έχουν την  τέταρτη καλύτερη επίθεση στην διοργάνωσης με παραγωγή 82.1 πόντους ανά αγώνα, στρατηγοί στο παρκέ είναι ο Γάλλος Μπομπουά, ο πρώτος σκόρερ των Βάσκων με κάτι παραπάνω από 13 πόντους ανά αγώνα, ενώ πολύ δουλειά κάνουν οι δύο φόργουορντ, ο Σενγκέλια και ο Φόιγκταν. Ο Γεωργιανός και ο Γερμανός βάζουν μαζί 23 πόντους σε κάθε ματς. Εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν έκανε και ο Λάρκιν που τόσο σαν δημιουργός (6.5 ασίστ) όσο και σαν εκτελεστής (13 π.) έκανε την διαφορά, αλλά όσο περνούσε ο καιρός οι άμυνες προσαρμόστηκαν πάνω του και τώρα δεν μπορεί να επηρεάζει τόσο πολύ το παιχνίδι. Τα ίδια ισχύουν και για τον Χάνγκα, ένα εκρηκτικό γκαρντ, που φέτος έχει  βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ (από το 28% στο τρίποντο πήγε στο 32% με πολύ περισσότερες προσπάθειες). Γενικά οι Βάσκοι, ενώ είναι,γενικώς, αρκετά καλοί στο γήπεδο τους, όταν μπαίνουν στο αεροπλάνο δεν είναι τόσο σπουδαίοι. Ο κόουτς Σίτο Αλόνσο, πιθανότατα ο πιο ταλαντούχος νέος Ισπανός προπονητής, έχει κάνει φοβερή δουλειά στην επίθεση και έχει φτιάξει μια ομάδα που χαίρεσαι να την βλέπεις. Η συνεχόμενη κίνηση, οι φρέσκες ιδέες, η ενέργεια που βγάζει η Μπασκόνια αποτελούν δικό του έργο. Από την άλλη μεριά οι Βάσκοι έχουν ένα θέμα όταν ο αντίπαλος παίξει πολύ σκληρά στην άμυνα, όταν δεν επιτρέψει να γίνονται τα σκρην στις γωνίες που έχουν σχεδιαστεί, όταν ο ρυθμός είναι χαμηλός.

Εκτίμηση πρόκρισης: Πιθανότατα η Τσσκα, εύκολα ή δύσκολα δε θα δυσκολευτεί να πάρει τα δύο παιγνίδια στη Μόσχα, ωστόσο στην Ισπανία θα συναντήσουν μία άλλη κατάσταση. Ακόμη και στις κακές της βραδιές εντός έδρας, η Μπασκόνια βρίσκει τρόπο να επιβάλει το ρυθμό της και να βγάλει στο παρκέ την απαιτούμενη ένταση ώστε να οδηγήσει τους αγώνες στο μοτίβο που επιζητεί. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η Τσσκα θα προκριθεί στην τελική φάση της Πόλης αλλά πιθανότατα θα δυσκολευτεί περισσότερο απ’όσο φαίνεται στην αφετηρία της σειράς. 

3-2

* Τα στατιστικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις ιστοσελίδες: Euroleague.net και Ιnthegame.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *