Home >> Sports >> Τα Final 4 της ζωής μας

Τα Final 4 της ζωής μας

Κάθε χρόνο λίγες μέρες πριν το Final Four, και με προφανή στόχο να κατευνάσω την ανυπομονησία που με διακατέχει, προσπαθώ να απαντήσω σε ένα βασικό ερώτημα που πάντοτε με προβληματίζει.

ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ F4 ΟΙ 4 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ;

Ξεκινώντας από τη FENERBAHCE, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ένα ποιοτικό ρόστερ, με αξιόπιστες λύσεις σε όλες τις θέσεις και μια ομάδα που έχει την άνεση να διαφοροποιεί την ταχύτητα και το ύψος των σχημάτων της. Ξεκινώντας την διοργάνωση ως ένα από τα φαβορί, προκρίθηκε πρώτη σε έναν ανταγωνιστικό όμιλο για τα δεδομένα πρώτης φάσης της Euroleague.

Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την έδρα της και τα υψηλά ποσοστά της από την περιφέρεια, ένα συνολικό 38% στα σουτ τριών πόντων. Ο μέσος όρος των κατοχών είναι στις 67/παιχνίδι, όχι ιδιαίτερα υψηλός. Ένα ακόμα στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι 16 assists ανά παιχνίδι, κάτι αναμενόμενο αφού στηρίζει το επιθετικό της παιχνίδι στην καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Τέλος, ο Bogdanovic είναι ο παίκτης που πήρε τις περισσότερες προσπάθειες, ενώ ο Datome ήταν πολύ παραγωγικός σουτάροντας με πολύ καλά ποσοστά εντός παιδιάς.

Εν συνεχεία, η LABORAL KUTXA, μία από τις υποτιθέμενες εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης. Αναλύοντας τον τρόπο παιχνιδιού της, εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς 2 βασικούς πυλώνες.

Ηγέτης αυτής της ομάδας, ο Μπουρούσης, ο όποιος περιτριγυρίζεται από ένα ρόστερ που με πρώτη ματιά δεν γεμίζει το μάτι, αλλά λειτουργεί υποδειγματικά καλύπτοντας τις αμυντικές του αδυναμίες, αλλά και ταυτόχρονα πλαισιώνοντας τον αρμονικά στην επίθεση.

Το δεύτερο κομμάτι είναι οι 2 ταλαντούχοι στο 1on1, Adams και James. Απόρροια αυτών είναι είναι οι 82 πόντοι στην επίθεση, προϊόν των γρήγορων και στοχευμένων επιθέσεων, γι’ αυτό και κάνει πάνω από 13 λάθη ανά παιχνίδι. Συνολικά αγγίζει τις 70 κατοχές. Με μεγάλο της όπλο την  Fernando Buesa Arena, όπου γνώρισε μόλις μία ήττα, και κάνοντας καίριες νίκες εκτός έδρας, απέδειξε πως άξια βρίσκεται στην νέα της εποχή ξανά στο F4.

Η πρωτάρα του θεσμού, LOKOMOTIV ΚUBAN, παίζοντας ένα νέο στυλ μπάσκετ, με λιγότερη τακτική, μεγαλύτερες αποστάσεις, λιγότερα pick n roll, περισσότερη δημιουργία μέσα από ατομικές ενέργειες, και αλλαγές σε όλα τα screen διέψευσε όλα τα προγνωστικά. Με κύριο συστατικό τους ποιοτικούς επιθετικά αμερικανούς της, στηριζόμενη στο 37,1%  στα τρίποντα, τα οποία της έδιναν ώθηση και ενέργεια και στις 2 πλευρές του παρκέ, ξεπερνούσε τις 70 κατοχές.

Ένα δείγμα της έλλειψης ικανότητας στο low-post είναι, όμως, ο μέσος όρος της στην επίθεση που ελάχιστα ξεπερνά τον ένα πόντο ανά κατοχή. Σίγουρα μπορεί να μην χαρακτηρίζεται η έδρα από τις πλέον ισχυρές, παρόλα αυτά, οι απώλειες εντός ήταν ελάχιστες και σχεδόν αναίμακτες.

Η μόνιμη κάτοικος των Final Four CSKA, με εξαίρεση το 2011 δίνει το παρόν από το 2006 και έπειτα. Μετά το περσινό στραπάτσο από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό της Μαδρίτης, η ομάδα του στρατού με το Δημήτρη Ιτούδη επιστρέφει με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι Τεόντοσιτς και Ντε Κολό με τον τελευταίο να ανακηρύσσεται και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ο γάλλος με 24 πόντους μέσο όρο σε 35 λεπτά συμμετοχής καθοδηγεί εκ του ασφαλούς τους Ρώσους. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι η αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιείται ο Hines. Με τον διαρκώς τραυματία Freeland βρήκε ρόλο και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην άμυνα της ομάδας του, αναδείχτηκε άλλωστε και κορυφαίος αμυντικός παίχτης φέτος.

Τερμάτισε στην πρώτη στην κανονική περίοδο και επίσης κατέκτησε την κορυφή στον, γεμάτο παγίδες, όμιλο του top16 και προκρίθηκε με περιορισμένης έντασης δυσκολία τον Ερυθρό Αστέρα. Η CSKA φιγουράρει στην πρώτη θέση με 42% στα σουτ τριών πόντων, ενώ είναι και η πρώτη ομάδα στην αξιολόγηση με 106 μονάδες μέσο όρο. Επιπροσθέτως. συναντάμε επίσης τους Μοσχοβίτες στην κατηγορία της καλύτερης επίθεσης εν συνόλω εφέτος στην Euroleague, καθώς πηγαίνει τους αγώνες της σε πολλές κατοχές και υψηλό ρυθμό.

Τελικά σε μια διοργάνωση που διαρκεί τόσους μήνες, με τόσα παιχνίδια, οι ομάδες με την μεγαλύτερη σταθερότητα και με στήριγμα την έδρα τους δικαίως προκρίθηκαν, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι ήταν οι καλύτερες στο φετινό μαραθώνιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *