Home >> Sports >> Βασίλης Κουρνέτας: Ο «χρυσοδάκτυλος» πασέρ που γεννήθηκε για να «μοιράζει» πάσες & τίτλους

Βασίλης Κουρνέτας: Ο «χρυσοδάκτυλος» πασέρ που γεννήθηκε για να «μοιράζει» πάσες & τίτλους

Το παρατσούκλι «χρυσοδάκτυλος» δίνεται κυρίως σε ικανούς, αδίστακτους ληστές που συλλαμβάνονται πολύ δύσκολα, αλλά στο βόλεϊ «χρυσοδάκτυλους» λένε τους καλούς πασέρ, όπως ο Βασίλης Κουρνέτας, που είναι ο ζωντανός θρύλος του αθλήματος, ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να «μοιράζει» πάσες και τίτλους.

Συνέδεσε το όνομα του με τον Ολυμπιακό

Ο Βασίλης Κουρνέτας ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως αθλητής από την Φιλία Ηλιουπόλεως, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1996 και έως ότου ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο του Ολυμπιακού. Ο 44χρονος σήμερα παλαίμαχος πετοσφαιριστής είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές των Ερυθρολεύκων όντας και αρχηγός τους μέχρι τον Ιούνιο του 2009 όταν και αποχώρησε από τον Πειραιά.

Η πρώτη θητεία του Βασίλη Κουρνέτα στην ομάδα του Ολυμπιακού διήρκεσε δεκατρία χρόνια και ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένη, αφού κατέκτησε με την Ερυθρόλευκη φανέλα 6 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ αλλά και ένα Τοπ Τιμς Καπ. Στον Ολυμπιακό συνεργάστηκε με παγκόσμιου φήμης προπονητές όπως ο Μοντάλι, ο Ρίτσι, ο Τράβιτσα, ο Κουέγιο, ο Κρίστιανσον και άλλους τόσους αθλητές όπως ο Μιλίνκοβιτς, ο Γκόμεζ, ο Μπερνάντι, ο Μίλκοβιτς, ο Χοφ.

Μετά το νταμπλ με τον Ολυμπιακό το 2009 έμαθε για την αποχώρηση του από τον Πειραιά μέσω … SMS

Στις 7 Μαίου του 2009 ο Ολυμπιακός επικρατεί με 3-0 σετ του Παναθηναϊκού στο Ρέντη, κάνει το 3-1 στις νίκες στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος κόντρα στους Πράσινους και επιστρέφει στην κορυφή της Ελλάδας μετά από έξι χρόνια ξηρασίας, ενώ κάνει νταμπλ μετά από οκτώ αφού είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου στο Τροκαντερό πάλι απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ένα κομμάτι ευθύνης στην επιτυχία του Ολυμπιακού είχε και ο Βασίλης Κουρνέτας, που ως αρχηγός της ομάδας σήκωσε το τρόπαιο του πρωταθλήματος στην απονομή που ακολούθησε μαζί με τον συμπαίκτη του στους Ερυθρόλευκους, Κώστα Χριστοφιδέλη.

Χρειάστηκε να περάσουν όπως ήταν φυσικό λίγες ημέρες μέχρι να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από τα επινίκια του πρωταθλήματος και του νταμπλ γενικότερα. Ο σχεδιασμός της νέας σεζόν άρχισε σιγά σιγά να ξεκινάει. Ένας σχεδιασμός που όμως δεν συμπεριελάμβανε στα πλάνα του τον Βασίλη Κουρνέτα.

Ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Άντερς Κρίστιανσον, που μετά το νταμπλ ήταν το απόλυτο αφεντικό στην ομάδα με τη διοίκηση να του κάνει όλα τα χατίρια, ήθελε να φέρει για βασικό πασαδόρο τον Σιμόν Τίσερ με τον οποίο πήραν το πρωτάθλημα στον Ηρακλή το 2008, ενώ για αναπληρωματικό του Γερμανού υπολόγιζε τον Νίκο Αγγελόπουλο.

Κάπως έτσι ο Κουρνέτας περίσσευε στα πλάνου του Σουηδού, ο οποίος από ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του Κουρνέτα, δεν ήθελε να κρατήσει τον Έλληνα πασέρ για αναπληρωματικό του Τίσερ.

Η επιλογή του Κρίστιανσον να πορευτεί με νέο δίδυμο στην πάσα, οδήγησε εκτός Ρέντη τον Κουρνέτα. Η τότε όμως διοίκηση του Ολυμπιακού προεξάρχοντος του προέδρου Γιάννη Συγγελίδη, βρήκε έναν απίστευτο και πρωτοφανή τρόπο να ενημερώσει τον Κουρνέτα πως δεν υπολογίζεται για τη νέα ομάδα που σχεδίαζαν στον Πειραιά. Ποιος ήταν αυτός; μέσω γραπτού μηνύματος, ήτοι SMS.

Η μετανάστευση στη Ρωσία και ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα

Μετά την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό, ο Βασίλης Κουρνέτας έμεινε άνεργος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 όταν και συμφώνησε να πάρει μεταγραφή στη Ρώσικη Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ που θεωρείται μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και που πριν από λίγους μήνες είχε κατακτήσει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στο ΟΑΚΑ νικώντας στον τελικό της διοργάνωσης τον Παναθηναϊκό.

Η μετανάστευση στη Ρωσία υπήρξε σύντομη για τον Κουρνέτα, ο οποίος το 2010 επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα για χάρη της ΕΑ Πατρών, ενώ το 2011 μεταπήδησε στον Φοίνικα Σύρου, στον οποίο παρέμεινε δύο χρόνια, οδηγώντας μάλιστα τους Συριανούς στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ (2012).

Η επιστροφή στον Ολυμπιακό και το (οριστικό) τέλος

Τον Μάιο του 2013 σημειώθηκε η μεγάλη επιστροφή με τον Ολυμπιακό να ανακοινώνει την επιστροφή του Βασίλη Κουρνέτα. Ο σπουδαίος πασαδόρος επέστρεφε στον Πειραιά με στόχο να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του, αλλά ο τεχνικός των Ερυθρολεύκων, Δημήτρης Καζάζης είχε άλλα σχέδια.

Ο Κουρνέτας κατέκτησε στο τέλος της σεζόν πρωτάθλημα και Κύπελλο με τον Ολυμπιακό, αλλά ο Καζάζης δεν το ήθελε επειδή ήθελε να φέρει στη θέση του τον Κώστα Προύσαλη και με τη στάση του τον οδήγησε στην έξοδο.

Στο ραντεβού που έγινε αργότερα μεταξύ του Μιχάλη Κουντούρη και του Βασίλη Κουρνέτα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ενημέρωσε τον Κουρνέτα πως δεν επεμβαίνει στη δουλειά του προπονητή και για δεύτερη φορά ο Κουρνέτας εκδιώχθηκε από τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός έκανε δώρο τον Κουρνέτα στον ΠΑΟΚ και μαζί δύο πρωταθλήματα στους Θεσσαλονικείς

Ο χαμένος της όλης υπόθεσης ήταν ο Ολυμπιακός, αφού εξαιτίας του προπονητή του είδε τον Κουρνέτα να ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, που χάρη στην τεράστια προσωπικότητα του Κουρνέτα, πανηγύρισε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα Ελλάδας.

Έβαλε τέλος στην καριέρα του όπως του άξιζε: Πρωταθλητής

Ο Βασίλης Κουρνέτας στον Πειραιά υπολόγιζε να κλείσει τη σπουδαία καριέρα του, αλλά τελικά στη Θεσσαλονίκη συνέβη αυτό. Τη σεζόν 2015/16 μετά την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ, πήρε την απόφαση να βάλει τέλος στην πλούσια καριέρα του στα ελληνικά και ευρωπαϊκά τερέν με τον τρόπο που ήθελε και άξιζε: Πρωταθλητής!

One thought on “Βασίλης Κουρνέτας: Ο «χρυσοδάκτυλος» πασέρ που γεννήθηκε για να «μοιράζει» πάσες & τίτλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *