Home >> Sports >> Αποστολή μελαγχολίας

Αποστολή μελαγχολίας

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, έπειτα από την ισοπαλία της ομάδας του με τη Βαλένθια στο Μεστάγια,αποφάσισε ότι έπρεπε να λύσει τη συνεργασία του συλλόγου με το Ράφα Μπενίτεθ και να δώσει την ευκαιρία στο Ζινεντίν Ζιντάν να οδηγήσει την ομάδα τους επόμενους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Σε αντίθεση με τους Μουρίνιο,Αντσελότι,Μπενίτεθ, οι οποίοι είχαν τα απαραίτητα εχέγγυα και παραστάσεις από το υψηλό προπονητικό επίπεδο,με επιτυχίες και αποτυχίες, με την απαραίτητη γνώση για να διαχειριστούν δύσκολους αγώνες για το Champions League στη νοκ-άουτ φάση και συνολικά έξι ευρωπαϊκά τρόπαια ο οργανισμός Ρεάλ Μαδρίτης στράφηκε σε ένα παιδί της,το οποίο μόλις το Μάιο πήρε το Uefa Pro και η μόνη πιστική εικόνα που έχουμε για την προπονητική του διορατικότητα είναι πως γνώρισε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τον κεντρικό αμυντικό Ράφαελ Βαράν,μετά από μία μόνο επαγγελματική χρονιά στη Λανς. Επειδή μόλις τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε την ακαδημία της Ρεάλ,την Καστίγια,δεν έχουμε ούτε από εκεί ένα επαρκές δείγμα για το τι είδους ποδόσφαιρο θέλει οι ομάδες του να υπηρετούν. Ο Ζιντάν είναι ο ενδέκατος προπονητής της Ρεάλ τα τελευταία δώδεκα χρόνια,γεγονός που καθιστά αυτομάτως τη δουλειά του,εξαιρετικά, δύσκολη.

Στη Μαδρίτη, οι κακές σχέσεις Ρονάλντο-Μπενίτεθ οδήγησαν τον τελευταίο στην έξοδο και τον πρώτο μάλλον να ακολουθεί το δρόμο προς Παρίσι ή Μάντσεστερ το καλοκαίρι. Ο Μπέιλ με εξαίρεση ένα διάστημα έξι μηνών τη σαιζόν 2013-2014 όπου και κατάφερε με την απόδοση του να δώσει ώθηση στην ομάδα του να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης, το δέκατο τρόπαιο και το ισπανικό κύπελλο( Copa del Rey),δεν έχει σταθερότητα. Ο Ζιντάν, υποσχέθηκε ένα τρόπαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με δεδομένο ότι ήδη έχει έλθει ο αποκλεισμός από το κύπελλο λόγω μίας ερασιτεχνικής συνεννόησης στο θέμα του Τσερίσεφ, στο πρωτάθλημα η Ατλέτικο δείχνει μία αξιοπρόσεκτη συνέπεια στις επιταγές του πρωταθλητισμού, η Μπαρτσελόνα αν πάρει το εξ’αναβολής παιγνίδι με τη Χιχόν θα ανοίξει την διαφορά στους πέντε πόντους από τους Μαδριλένους και θα έχει και την απαραίτητη συμβολή όλων των μετεγγραφικών της αποκτημάτων. Άρα, απομένει η ευρωπαϊκή κορυφή. Όμως, οι βάσεις που έχουν τοποθετήσει άλλες ομάδες όπως οι Παρί, Μπάγερν και Μπαρτσελόνα είναι βαθύτερες συγκριτικά με αυτές των Μαδριλένων, στη λογική ενός ποδοσφαιρικού πλάνου το οποίο εξελίσσεται στην πορεία των χρόνων με συνέπεια και πίστη στις αρχές και τη λογική.

Ο Ζιντάν θα αντιμετωπιστεί, αρχικώς, με ευμένια από το αδηφάγο κοινό του Σαντιάγκο Μπερναμπέου, το οποίο θα του δώσει τη δυνατότητα να βάλει τη δική του υπογραφή και να παρουσιάσει τις προτάσεις του επί χόρτου. Σίγουρα, κανείς από το υπάρχον υλικό δεν έχει το παράστημα και τις ποδοσφαιρικές μνήμες του μεγάλου πρώην ποδοσφαιριστή. Επειδή ως παίχτης διάβαζε τις κινήσεις των συμπαικτών του και τους σημάδευε με ψηλά το κεφάλι,επειδή ποτέ δεν τον ενδιέφεραν οι προσωπικοί του αριθμοί ή η συλλογή ρεκόρ,είναι ίσως, εκείνος που τη δεδομένη στιγμή θα καταφέρει να τονίσει στους, υπερβολικά, εγωιστές παίχτες του πως το σύνολο μπορεί να θριαμβεύσει έναντι της εκάστοτε ισχυρής προσωπικότητας. Το έπραξε,άλλωστε, στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006, στο παγκόσμιο Κύπελλο,όπου καθοδήγησε μία ομάδα από γηρασμένους αστέρες στην τελευταία,για τους περισσότερους, ποδοσφαιρική παράσταση. Όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μίας διοργάνωσης ενός μηνός και επτά αγώνων και διαφορετικό να προσπαθήσεις να κρατήσεις ενωμένη μία ομάδα,έστω και για τους επόμενους έξι μήνες.

 

Ως ποδοσφαιριστής ήταν ένας από τους λίγους, ο μοναδικός για τη στήλη, ο οποίος έκανε το δύσκολο να μοιάζει απλό χωρίς κόπο. Ο έλεγχος της μπάλας, ο μεγάλος του διασκελισμός, ο τρόπος με τον οποίο σήκωνε τη μπάλα πάνω αντιπάλους και εκείνοι έψαχναν να βρουν από πού τους πέρασε, ο τρόπος με τον οποίο αποφάσιζε πώς θα κριθούν τα παιγνίδια με τη δική του συμβολή, η αλλαγή ρυθμού και κατεύθυνσης, ο δίκαιος σεβασμός που είχε για όσους τον περιέβαλαν και τον προστάτευαν προκειμένου να βγάλει τις αρετές του στο γήπεδο, πάντοτε μας προκαλούσε θαυμασμό. Ήταν μία πηγή έμπνευσης και μετά βεβαιότητας ο τελευταίος, απ’όσους έχουν παίξει και παίζουν έως τώρα που όντας αρχηγός έβγαζε προς τον απλό θεατή μία ηρεμία πως ήλεγχε την κατάσταση ανά πάσα στιγμή, μία γοητεία για τα προσεχώς… Ήταν ένας γητευτής της μπάλας, ο οποίος φλέρταρε ασυστόλως με τις κάμερες και τους φωτογράφους.

Αντί επιλόγου, σας παραθέτουμε μία από τις αρτιότερες ποδοσφαιρικές εικόνες, οι οποίες μας έχουν εντυπωθεί στο μυαλό από την καριέρα του γαλλοαλγερινού,σύμβολο για το γαλλικό ποδόσφαιρο, Ζινεντίν Ζιντάν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *