Home >> Sports >> Γιώργος Μπαρτζώκας: Η δίκαιη επιστροφή στην ομάδα της καρδιάς του

Γιώργος Μπαρτζώκας: Η δίκαιη επιστροφή στην ομάδα της καρδιάς του

“Κάποιες φορές στη ζωή σου, οφείλεις να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να έρθει”. Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις 10 Οκτωβρίου του 2014 έβαζε τέλος στην πρώτη του θητεία στον πάγκο του Ολυμπιακού έχοντας παραιτηθεί λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό από τον (μισό) Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και τα όσα διαδραματίστηκαν στο πάρκινγκ του ΣΕΦ. Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα εκείνο το βράδυ ήταν το πιο δύσκολο της ζωής του. Η αξιοπρέπειά του όμως δεν του επέτρεπε να κάνει πίσω. Η αποχώρησή του ήταν για τον ίδιο μονόδρομος προκειμένου να ηρεμήσει και να αλλάξει η κατάσταση εντός της ομάδας που μύριζε μπαρούτι.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα μπορούσε να μην είχε παραιτηθεί και να είχε κάτσει πάνω στο συμβόλαιό του, όμως δεν το έκανε. Χωρίς να απαιτήσει καμία αποζημίωση, σηκώθηκε κι έφυγε όπως ήρθε. Κύριος. Ξέρετε άλλον προπονητή που θα είχε παραιτηθεί χωρίς καν να λάβει αποζημίωση έχοντας μάλιστα και τη στήριξη της διοίκησης; Κανέναν.

Η αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν άδικη. Εκείνοι που τον εξανάγκασαν σε παραίτηση, είναι οι ίδιοι που τον αποθέωναν όταν επέστρεψε ως αντίπαλος στο ΣΕΦ ως προπονητής της Μπαρτσελόνα και της Χίμκι. Επειδή όμως στη ζωή και τον αθλητισμό έστω κι αργά έρχεται η στιγμή της δικαίωσης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστρέφει στην ομάδα της καρδιάς του, που υποστηρίζει από μικρό παιδί, τον Ολυμπιακό 5,5 χρόνια μετά.

Η δεύτερη θητεία του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη. Όταν αναλάμβανε κι επίσημα τον Ολυμπιακό στις 8 Ιουλίου 2012, γνώριζε πως ερχόταν στον πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας. Τώρα, στη δεύτερη θητεία του, γνωρίζει πως παραλαμβάνει έναν Ολυμπιακό στα χειρότερα του. Δεν φοβάται όμως να πάρει το ρίσκο. Γιατί εδώ που τα λέμε είναι ρίσκο για οποιονδήποτε προπονητή να αναλάβει έναν Ολυμπιακό, που κινδυνεύει να μείνει εκτός στόχων από τον Ιανουάριο.

Η αγάπη όμως του Γιώργου Μπαρτζώκα για τον Ολυμπιακό είναι παθολογική και εκτός από ρίσκο είναι ένα μεγάλο κίνητρο για τον ίδιο, να κάνει ξανά την ομάδα με την οποία κατέκτησε το τρόπαιο της Euroleague το 2013 στο Λονδίνο έπειτα από διαστημικό μπάσκετ, πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.

Για τα επόμενα 2,5 χρόνια ο 54χρονος Έλληνας τεχνικός θα είναι ο προπονητής του Ολυμπιακού. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι του παρέδωσαν εν λευκό τη διαχείριση της ομάδας προκειμένου να την κάνει ξανά ΚΑΝΟΝΙΚΗ ομάδα. Είναι δεδομένο πως με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο, ο Ολυμπιακός θα έχει αρχές. Θα είναι ομάδα του προπονητή του. Οι κανόνες θα μπαίνουν από τον προπονητή και όχι από τους παίκτες.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ασυμβίβαστος και δεν υπήρχε περίπτωση να ερχόταν στον Ολυμπιακό αν δεν είχε πάρει τις εγγυήσεις από τους αδελφούς Αγγελόπουλος πως θα είναι το απόλυτο αφεντικό της ομάδας. Εκείνος που θα αποφασίζει για όλα τα αγωνιστικά ζητήματα. Εδώ τη σεζόν 2016/17 όταν βρέθηκε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, στη μεγαλύτερη στιγμή της προπονητικής του καριέρας, δεν δίστασε να βάλει στο περιθώριο τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο έστω κι αν ήξερε πως είχε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με αυτή του την κίνηση.

Με τον ερχομό του Γιώργου Μπαρτζώκα ο Ολυμπιακός δεν έλυσε όλα του τα προβλήματα. Γιατί δεν πήρε μάγο αλλά προπονητή. Η έλευσή του όμως του δίνει όπως και στον κόσμο του, μία ελπίδα, μία προοπτική, ένα όραμα πως κάτι καλό θα χτιστεί τα επόμενα χρόνια. Ο 54χρονος Έλληνας κόουτς φημίζεται για την ικανότητά του να διαλέγει παίκτες και δη Αμερικανούς (Λούκας, Χάντερ, Ντάνστον, Λοτζέσκι, Σίνγκλετον, Μπρόκφοφ, Γκιλ) και να τους εκτοξεύει την καριέρα. Μαζί με τους συνεργάτες του στον Ολυμπιακό (Παππά, Τριαντάφυλλο, Μποζίκα) θα σηκώσει τα μανίκια προκειμένου να βρει τους κατάλληλους που θα του κάνουν τη δουλειά κυρίως από τη νέα σεζόν.

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού είναι λάτρης της πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς. Επιθετική άμυνα, πολλά κλεψίματα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορος ρυθμός στην επίθεση είναι το στυλ μπάσκετ που του αρέσει και αυτό ήθελε να παίζει η εκάστοτε ομάδα του. Ζητά από τους παίκτες του να έχουν την κατάλληλη ισορροπία στο παρκέ και όταν αυτοί ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του, υπήρχαν στιγμές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα που οι ομάδες του Μπαρτζώκα “πνίγουν” με το μπάσκετ τους τον αντίπαλο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, απόψε, βράδυ Τρίτης θα κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ και είναι σίγουρο πως μόλις βγει από τη φυσούνα του γηπέδου θα ζήσει μαγικές στιγμές.

Γιατί το αξίζει για όσα προσέφερε στην πρώτη του θητεία. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του Ολυμπιακού δεν ξεχνά την αδικία που υπέστη εκείνο το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου του 2014.

Το παρελθόν όμως δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το παρόν και το μέλλον του Ολυμπιακού. Ο κόουτς B έρχεται σαν Μεσίας ξανά στον Πειραιά για να φέρει και πάλι το χαμόγελο, την ελπίδα, την προοπτική στο τμήμα μπάσκετ της ομάδας, που τα τελευταία 2 χρόνια έχει υποφέρει τόσο πολύ.

Και διαθέτει όλα τα προσόντα να το κάνει όντας πλέον πιο έμπειρος σε σχέση με την πρώτη του θητεία το 2012, αφού έχει ζήσει και δουλέψει στο εξωτερικό σε ομάδες που έφτιαξαν ή είχαν το DNA του πρωταθλητισμού (Λοκομοτίβ Κουμπάν, Μπαρτσελόνα, Χίμκι).

ΥΓ: Οι Αγγελόπουλοι είναι εδώ. Κόντρα σε όλους εκείνους που λένε πως έχουν παρατήσει τον Ολυμπιακό και έχουν πετάξει λευκή πετσέτα, όχι μόνο δεν έχουν πετάξει λευκή πετσέτα, αλλά με την κίνηση-ματ της επιστροφής του Μπαρτζώκα δείχνουν τις διαθέσεις τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *