Home >> Sports >> Εικόνες από το μέλλον…

Εικόνες από το μέλλον…

Το ερχόμενο Σάββατο 21/11 υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθήσουμε ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Στην Αγγλία ξεχωρίζει το Σίτυ-Λίβερπουλ,στην Ιταλία το Γιουβέντους-Μίλαν,στη Γερμανία το Σάλκε-Μπάγερν και φυσικά στην Ισπανία, το κλάσικο,Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα. Στη δημοσίευση αυτή θα εστιάσουμε στον αγώνα της Μαδρίτης,διότι κρύβει ιδιαιτερότητες για την κατάσταση και τους στόχους των ομάδων στην παρούσα χρονική περίοδο αλλά θα προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε λίγο και στο κοντινό μέλλον…

Την τελευταία δεκαετία η αγωνιστική άνοδος της Μπαρτσελόνα και η αδυναμία της Ρεάλ να στήσει μία ομάδα με ξεκάθαρα αγωνιστικά χαρακτηριστικά έκανε την αναμέτρηση μεταξύ των δύο,το πιο εκλυστικό θέαμα τόσο εντός της Ισπανίας όσο και και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι καταλανοί πηγαίνουν στη Μαδρίτη μετά από τη νίκη τους με τη Βιλαρεάλ,ενώ οι πρωτευουσιάνοι έρχονται από την πρώτη τους ήττα στη Σεβίλλη από την τοπική ομάδα, ήττα η οποία φανέρωσε κάποιες αδυναμίες όχι τόσο για την αγωνιστική τακτική αλλά κυρίως για  τις σχέσεις των προπονητών με τους παίχτες στα αποδυτήρια.

Ο προπονητής της Ρεάλ, Ράφα Μπενίτεθ θα παίξει το πρώτο του κλάσικο και έως τώρα έχει παρουσιάσει μία ομάδα,η οποία έχει σαφώς τη δική του σφραγίδα σε σχέση με εκείνη που παρέλαβε από τον Αντζελότι. Καθιέρωσε στα δεξιά της άμυνας το βραζιλιάνο Ντανίλο,επιτρέποντας στην ομάδα του να έχει ισορροπημένη ανάπτυξη και από τη δεξιά πλευρά δεδομένου ότι από αριστερά υπάρχει ο πάντοντε ικανός και χρήσιμος για να δημιουργεί,να πετυχαίνει τέρματα και γενικά για να ανακατεύει τους αντίπαλους με τις επιλογές του,Μαρτσέλο. Στη μεσαία γραμμή έχει φτιάξει μία δυνατή τριάδα,υιοθετώντας μία τακτική 4-3-3 με καθαρό εξάρι τον Κασεμίρο και με εσωτερικούς τους Κρόος και Μόντριτς. Η τακτική αυτή του δίνει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιεί τον Κροάτη περισσότερο στην ανάπτυξη της ομάδας και να φτιάξει συνεργασίες με τους Ρονάλντο,Μπέιλ και Μπενζεμά.

Η Μπαρτσελόνα έχει ένα διάστημα επτά αγώνων χωρίς ήττα,διαχειρίστηκαν άψογα τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ,ο οποίος έκρυβε παγίδα,με Ρόμα,Λεβερκούζεν και Μπάτε Μπόρισοφ,όπως επίσης και τον τραυματισμό του Μέσι,δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους Νέιμαρ και Σουάρεθ,ενώ προωθήθηκαν οι Μουνίρ ελ Χανταντί και Σέρτζι Ρομπέρτο.

H ανάλυση

Η Ρεάλ Μαδρίτης του Μπενίτεθ σε 15 αγώνες,έχει 10 νίκες,4 ισοπαλίες και 1 ήττα. Με τον Κέιλορ Νάβας στην εστία έχει διατηρήσει για 10 αγώνες ανέπαφη την εστία της,ενώ πηγαίνει στο κλάσικο με 33 τέρματα υπέρ και μόλις 7 κατά. Παρατηρείται το φαίνόμενο η Ρεάλ στα ανταγωνιστικά παιγνίδια που έχει δώσει,με Ατλέτικο και τα δύο με την Παρί,να έχει πετύχει μόλις δύο τέρματα. Η επιθετική δυστοκία μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρη από το γεγονός ότι έχουν χάσει έως τώρα μεγάλο μέρος της χρονιάς λόγω τραυματισμών οι Μπέιλ και Χάμες οι οποίοι θα είναι στη διάθεση του ισπανού τεχνικού για τον αγώνα τοου Σαββάτου,όχι όμως και ο Μπενζεμά,του οποίου τα τέρματα αλλά κυρίως η παρουσία του στην αντίπαλη περιοχή έχει αναγκάσει τον προπονήτη να χρησιμοποιεί το δόγμα Φέργκιουσον,της περιόδου 2007-2009 στην Γιουνάιτεντ. Συγκεκριμένα, τοποθετεί το Ρονάλντο στην κορυφή της επίθεσης βάζοντας κοντά του τον Ίσκο. Η Ρεάλ,γενικώς δέχεται λίγες ευκαιρίες αποτέλεσμα  της πυκνότητας και των μικρών αποστάσεων μεταξύ των γραμμών της,ενώ οι μεσοεπιθετικοί της πιέζουν συγχρονισμένα εμποδίζοντας την ορθή ανάπτυξη της αντίπαλης ομάδας. Πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν η  αντίπαλη ομάδα ακουμπάει τη μπάλα βαθιά μέσα στην περιοχή όπου εκεί οι αμυντικοί της Ρεάλ χάνουν μέτρα και δεν έχουν σωστή καθοδήγηση και από τον τερματοφύλακα.

Η Μπαρτσελόνα πηγαίνει στον αγώνα έχοντας βρει αγωνιστικό ρυθμό,αμυντική σταθερότητα και σκληράδα, έχει σε καλή κατάσταση τους Νέιμαρ και Σουάρεθ και ουσιαστικά άπαντες γνωρίζουν ότι εφόσον περάσουν από το Σαντιάγκο Μπερναμπέου είτε ως νικητές είτε με το βαθμό και συνεχίσουν και είναι πρωτοπόροι θα ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Θα ακολουθήσει η άρση της απαγόρευσης των μεταγγραφών και η ενσωμάτωση των Βιδάλ(Αλέιθ) και του Τουράν,ενώ θα επανέλθει βάσει ιατρικών υπολογισμών και η αγωνιστική άνοδος του Ράκιτιτς. Η επιστροφή του Μασεράνο σε ρόλο κεντρικού αμυντικού έδωσε την απαιτούμενη ασφάλεια στην άμυνα,γεγονός που αποδεικνύεταικαιαπό το ότι σε πέντε αγώνες διατήρησαν το μηδέν στα μετόπισθεν.

Κατακλείδα

Κλείνουμε καταγράφοντας τις επιδόσεις των Μέσι και Ρονάλντο στα μεγάλα παιγνίδια μεταξύ των δύο,ενισχύοντας κάπως τη σπέκουλα που δημιουργείται κάθε φορά γύρω από τ’όνομά τους. Συγκεκριμένα,ο Μέσι σε 15 παιγνίδια στο Μπερναμπέου έχει πετύχει 12 τέρματα και έχει δώσει 8 ασσίστ. Αντιθέτως, ο Πορτογάλος σε 11 αγώνες έχει μόλις 5 τέρματα και τίποτα περισσότερο.

Ο αγώνας μπορεί να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για να βρει ο Ρονάλντο ρυθμό και να ηγηθεί της Ρέαλ καθώς φαίνεται έως σήμερα δύσκολο να κερδίσει κάποιο τρόπαιο ή να πραγματοποιήσει μία σημαντική πορεία τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ αν δεν έχει την καθοδήγηση του Πορτογάλου. Ένας παράγοντας-παίχτης που εφόσον,φορμαριστεί θα βοηθήσει σημαντικά το Μπενίτεθ,είναι ο Μπέιλ,λόγω του διασκελισμού του και του τρεξίματός του.Άλλωστε τόσο στη Τότεναμ όσο και τον πρώτο του χρόνο στη Μαδρίτη,βάσει αυτών των προσόντων του διακρίθηκε.

Στην Καταλονία περιμένουν εναγωνίως την επιστροφή του Μέσι στη δράση,αλλά καλό θα ήταν να παραδειγματιστούν από την περσινή εικόνα του Σουάρεθ στο αντίστοιχο παιγνίδι πάλι του πρώτου γύρου,όπου ο ουρουγουανός επέστρεψε από την τιμωρία του, και να μην εκθέσουν τον αργεντίνο καθώς η χρονιά είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και όλα κρίνονται από το Φεβρουάριο και έπειτα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *