Home >> Sports >> Η διαμόρφωση του πρώτου μισού των καρυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Η διαμόρφωση του πρώτου μισού των καρυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Το ποδόσφαιρο είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα σε όλο τον κόσμο.Τα καλύτερα πρωταθλήματα όμως, με το περισσότερο θέαμα ανήκουν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε 5 χώρες. Αυτές είναι οι εξής. Αγγλία,Γερμανία,Ιταλία,Ισπανία και Γαλλία. Πάνω σε αυτές τις ισχυρές ποδοσφαιρικά χώρες,θα κάνουμε μία αναφορά για το πώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των πρωταθλημάτων τους.

Ξεκινώντας με την Αγγλία να σημειώσουμε ότι ήταν το μοναδικό πρωτάθλημα όπου δεν μπορούσες να κάνεις καμία πρόβλεψη σε ποια θέση θα τερματίσει μία ομάδα, από τις πρώτες μέχρι και τις τελευταίες, έως φέτος. Η Μάντσεστερ Σίτι βγήκε πρωταθλήτρια χειμώνα με 15 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Τσέλσι, κάτι που προκαλεί δέος και δείχνει παράλληλα την καλή δουλεία που κάνει ο Πέπ Γουαρδίολα στον πάγκο της ομάδας ενώ βγαίνει προς τα έξω ο δυναμισμός αλλά και το καλό κλίμα που επικρατεί στον σύλλογο. Αρκεί να σχολιάσουμε ότι στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος είχε σε 18 αγωνιστικές 17 νίκες και 1 ισοπαλία, κερδίζοντας και όλα τα ντέρμπι.Συνεχίζοντας βλέπουμε ότι κονταροχτυπιούνται οι ομάδες που βρίσκονται από την 2η μέχρι την 5η θέση καθώς η διαφορά τους είναι στο ένα βαθμό.Οι σύλλογοι αυτοί είναι η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ,η Τότεναμ και η Λίβερπουλ. Λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στην 6η θέση τερμάτισε η Άρσεναλ με 36 βαθμούς ενώ στην 7η και 8η θέση θα δούμε δύο μεγάλες εκπλήξεις. Μία ευχάριστη και μία δυσάρεστη. Η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος είναι η Μπέρνλι καθώς είναι μια μικρομεσαία ομάδα και κατέλαβε την 7η θέση στον πρώτο γύρο παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο. Η δυσάρεστη έκπληξη που συναντάμε στην 8η θέση είναι η Λέστερ η οποία φέτος δεν θυμίζει καθόλου τον σύλλογο που κατέκτησε το πρωτάθλημα πριν δύο χρόνια και έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει. Κατεβαίνοντας πιο κάτω θα συναντήσουμε τις Γουέστ Χάμ, Κρίσταλ Πάλας, Μπόρνμουθ, Έβερτον και Μπράϊτον να δίνουν πραγματική μάχη για να μην κινδυνέψουν στις υπόλοιπες αγωνιστικές καθώς μιλάμε για τις θέσεις από 9η-13η. Εδώ να σημειώσουμε ότι πολλή δουλεία έχει κάνει η ομάδα της Έβερτον αφού στους πρώτους 10 αγώνες πάλευε να φύγει από την ζώνη του υποβιβασμού. Η αλλαγή προπονητή όμως την βοήθησε αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά με το νέο πρόσωπο, τον Αλαρντάϊς να την ξεκολλάει από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και να βρίσκεται στο τέλος του πρώτου μισού στην 12η. Βέβαια, μεγάλη έκπληξη μπορούμε να θεωρήσουμε και την Μπράϊτον αφού βρίσκεται στην 13η θέση και αγωνίζεται με αξιοπρέπεια. Από την 15-20 θέση, τις τελευταίες δηλαδή που ”καίνε” περισσότερο,συναντήσαμε την Νιούκαστλ, Στόουκ, Χάντερσφιλντ, Σαουθάμπτον, Σουόνσι και Γουέστ Μπρόμ. Κλείνοντας αυτό το συναρπαστικό πρωτάθλημα να πούμε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και όλος ο κόσμος θα περιμένει μέχρι να την ολοκλήρωση κάνοντας έτσι τον απολογισμό τους.

Επόμενος σταθμός η Γαλλία και η Ligue 1.Εκεί θα δούμε στο τέλος του πρώτου γύρου την Παρί σεντ ζερμέν να καλπάζει μόνη πρώτη με διαφορά 9 βαθμούς από τις δεύτερες Μονακό και Λυον. Μία Παρί όμως που έχει μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με την συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή της Νεϊμάρ καθώς πρόσφατα βγήκε προς τα έξω ένα επεισόδιο ανάμεσα στον σούπερ σταρ της Βραζιλίας και του Ντάνι Άλβες οι οποίοι αγωνίζονται στην ίδια ομάδα, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ο πρώτος επιδιώκει μεταγραφή σε άλλον σύλλογο. Η τέταρτη θέση που κατέχει η Μαρσέιγ παρουσιάζει ενδιαφέρον για την χώρα μας καθώς εκεί αγωνίζεται ο Κώστας Μήτρογλου.Ο ΄Έλληνας επιθετικός δεν διανύει την καλύτερη περίοδο στην καριέρα του αφού έχει χρησιμοποιηθεί από τον προπονητή του μόνο 9 φορές πετυχαίνοντας δύο γκολ. Η 5η θέση ανήκει στην Νάντ που έχει από πέρυσι μεγάλες φιλοδοξίες. Από εκεί και πέρα οι θέσεις 7η-12η έχουν κομβική σημασία καθώς παλεύουν για το θαύμα της Ευρώπης. Εκεί ανήκουν Γκινγκάμπ, Μονπελίε, Ρέν,Ντιζόν,Στρασβούργο και Καέν. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι 5 αυτές ομάδες έχουν διαφορά μόλις δύο βαθμούς μεταξύ τους.Φτάνοντας στον πάτο του γαλλικού βαθμολογικού πίνακα θα δούμε μικρομεσαίες ομάδες όπως η Αμιάν και η Τρουά που ανέβηκαν φέτος κατηγορία αλλά και η Ανζέ με την Μετς που προσπαθούν να βρουν την συνοχή τους και την ψυχολογία τους φεύγοντας από τις τελευταίες θέσεις.Το σημαντικό είναι ότι μεγάλοι σύλλογοι και ιστορικοί που έχουν διαπρέψει τα προηγούμενα χρόνια στα ευρωπαϊκά σαλόνια πραγματοποιούν πολύ άσχημη πορεία στο πρωτάθλημα και δεν είναι άλλες από τις Μπορντό, Σεντ Ετιέν, Λιλ και Τουλούζ οι οποίοι σύλλογοι βρίσκονται στις θέσεις μεταξύ 15η-18η με την σειρά που αναφέρθηκαν.

Πηγαίνοντας βόρεια θα ταξιδέψουμε στην Γερμανία και τα γήπεδα της, κάνοντας μία ανασκόπηση για το πως τελείωσε ο πρώτος γύρος της Bundesliga. Σε ένα πρωτάθλημα άκρως δυνατό, ελκυστικό και ανταγωνιστικό βλέπουμε στην κορυφή της βαθμολογίας να δεσπόζει η Μπάγερν με 41 βαθμούς μόλις 10 πόντους διαφορά από την δεύτερη έκπληξη τα τελευταία χρόνια Λειψία. Μία Μπάγερν όμως που δεν ξεκίνησε φέτος καλά μένοντας αρκετά πίσω στις πρώτες αγωνιστικές μέχρι να κάνει δυνατή επιστροφή. Από την 3η-8η θέση παρακολουθούμε τους συνήθεις ύποπτους να καταλαμβάνουν τις ψηλές θέσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτές είναι οι Σάλκε, Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν, Γλάντμπαχ, Χοφενχάϊμ και Άϊντραχτ. Η διαφορά μεταξύ τους μπορούμε να πούμε ότι είναι στο νήμα καθώς οι βαθμοί κυμαίνονται από 28-26. Να σημειώσουμε ακόμα ότι στην Λεβερκούζεν αγωνίζεται ένα ελληνόπουλο που ακούει στο όνομα Παναγιώτης Ρέτσος, ο οποίος πήρε το καλοκαίρι σπουδαία μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στην γερμανική ομάδα με το κόστος της αξία του να ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια. Πιο κάτω και συγκεκριμένα από την 9η-11η θέση, παλεύουν μήπως βγουν Ευρώπη οι Άουγκσμπουργκ, Χέρτα και Αννόβερο όπου βλέπουν τους αντίπαλους τους να είναι κόντα. Πέφτοντας χαμηλότερα θα συναντήσουμε τις Βόλφσμπουργκ, Φράϊμπουργκ, Στουτγκάρδη, Μάϊντζ, Βέρντερ Βρέμης και Αμβούργο οι οποίες τερμάτισαν στον πρώτο γύρο στις θέσεις 12η-17η. Το μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι η Βόλφσμπουργκ παλεύει να μην βρεθεί στην θέση της περσινής χρονιάς που έπαιξε μπαράζ για να μείνει στην κατηγορία.Τέλος,η ομάδα της Κολωνίας διανύει πολύ άσχημη πορεία στο φετινό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Να πούμε όμως ότι αγωνιζόταν και στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ πλησιάζοντας το θαύμα πρόκρισης στην φάση των 32.

Επόμενο πρωτάθλημα είναι το ιταλικό.Εκεί θα βρούμε στην κορυφή την Νάπολι όπου κάνει έναν φανταστικό πρώτο γύρο με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην κορυφή και να ελπίζει για έναν τίτλο μετά απο πολλά χρόνια. Στην δεύτερη θέση βλέπουμε την Γιουβέντους να βρίσκεται με έναν μόλις βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο και συγκεκριμένα με 47 βαθμούς. Η 4η και η 5η ανήκουν στην Ρόμα και την Λάτσιο, τους δύο ”εχθρούς” της Ρώμης. Να πούμε ακόμα ότι στην Ρόμα παίζει και ο Έλληνας αμυντικός Κώστας Μανωλάς ο οποίος και διαπρέπει αν αναλογιστούμε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε ακουστεί ότι ενδιαφέρεται να τον εντάξει στο δυναμικό της η Μπαρτσελόνα. Συνεχίζοντας θα δούμε ευρωπαϊκά μεγαθήρια όπως η Σαμπτόρια,η Αταλάντα,η Ουντινέζε και η Φιορεντίνα να βρίσκονται στις θέσεις 6η-9η και να θέλουν οπωσδήποτε να βγουν στην ευρωπαϊκή ”πίστα”. Από την 10η-12η θέση θα παρακολουθήσουμε το Τορίνο, την Μίλαν και την Μπολόνια που είναι κοντά βαθμολογικά και οι τρεις τους, με έναν βαθμό λιγότερο να χωρίζει την Μπολόνια από τους άλλους δυο. Σκοπός τους είναι να παραμείνουν στην πρώτη κατηγόρια για πολλά ακόμα χρόνια αφού δεν έχουν την δυναμική απ’ ότι φαίνεται για να βγουν στην Ευρώπη. Ξεχωρίζοντας όμως την Μίλαν μπορούμε να τονίσουμε πως τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην ομάδα και η κατρακύλα συνεχίζεται με αποτέλεσμα να δυσαρεστείται ο κόσμος που πηγαίνει στο γήπεδο για να τους εμψυχώσει. Από την 13η-19η θέση βλέπουμε πιο μικρής δυναμικής ομάδες να αγωνίζονται με ψυχή για να γλιτώσουν τον εφιάλτη του υποβιβασμού. Αυτές είναι το Κίεβο, η Σασουόλο, η Κάλιαρι,η Τζένοα,η Σπάλ,η Κροτόνε και η Βερόνα.Τελευταία ομάδα αφήσαμε την Μπενεβέντο καθώς είναι ένας σύλλογος που ανέβηκε φέτος στην κατηγορία και απ’ ότι όλα δείχνουν ”τρώει την μία σφαλιάρα μετά την άλλη” από τους υπόλοιπους αντιπάλους της. Έτσι την βλέπουμε στην τελευταία θέση και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιστρέψει εκ νέου στην δεύτερη κατηγορία.

Τελευταία επίσκεψη θα είναι σε μια άλλη χώρα του νότου, την Ισπανία. Την κορυφή απολαμβάνει ως μόνη πρώτη η ομάδα της Μπαρτσελόνα στο τέλος του πρώτου μισού του πρωταθλήματος έχοντας απόσταση ασφαλείας από την δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης 9 βαθμούς. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει την κούπα για άλλη μία χρονιά. Η Βαλένθια που κρατιέται στην 3η θέση με δύο βαθμούς πίσω από την Ατλέτικο έκανε από τις πρώτες αγωνιστικές τρομερά πράγματα δείχνοντας ότι είναι μία ομάδα που πρέπει όλοι να την υπολογίζουν αλλά και να την έχουν ικανή ακόμα και για τίτλο μετά από αρκετά χρόνια. Αμέσως μετά ακολουθούν Ρεάλ Μαδρίτης, Βιγιαρεάλ και Σεβίλη που κρατούν τις θέσεις από 4η-6η, βγαίνοντας Ευρώπη αν τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα. Να αναφερθούμε λίγο στο μεγαθήριο που λέγεται ”βασίλισσα” και να τονίσουμε ότι παρά τα εκατομμύρια που έχει ρίξει η ομάδα για μεταγραφές μεγάλου βεληνεκούς δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να είναι τουλάχιστον στην 2η θέση. Από την 7η-14η θέση βλέπουμε μεσαίας δυναμικής ομάδες που άλλες θέλουν να κρατηθούν για πολλά ακόμη χρόνια στην πρώτη κατηγορία και άλλες έχουν ως σκοπό να δώσουν το παρόν του χρόνου στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Οι σύλλογοι που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις είναι η Μπέτις, η Εϊμπάρ, η Χετάφε ,η Χιρόνα, η Θέλτα, η Αθλέτικ Μπιμλπάο, η Λεγανές και η Εσπανίολ. Να αναφέρουμε ότι η Χιρόνα που είναι στην 10η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος δίνει γενναίες μάχες και αξιοπρεπείς αφού δεν έχει το μπάτζετ που έχουν οι αντίπαλοι της και την ίδια δυναμική των παικτών. Επίσης είναι μία ομάδα που ανέβηκε φέτος στην κατηγορία και θέλει να βάλει τα θεμέλια για να μην ξαναπέσει ποτέ. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ που πέρυσι έκανε πολύ καλή πορεία βγαίνοντας και στην Ευρώπη, φέτος τερμάτισε στο πρώτο μισό στην 15η θέση και βλέπει τον εφιάλτη του υποβιβασμού να έρχεται από μακριά αν δεν κάνει κάτι δραστικό στις επόμενες αγωνιστικές.Πηγαίνοντας στις τελευταίες θέσεις παρακολουθούμε την Λεβάντε,την Αλαβές,την Ντεπορτίβο Λακορούνια,την Μάλαγα και την Λας Πάλμας να ”κάθονται” στις θέσεις από 16η-20η και να παλεύουν με τα προβλήματα που έχει η ομάδα τους, την κακή ψυχολογία αλλά και τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία.

Το ταξίδι μας στις πέντε χώρες με τα κορυφαία πρωταθλήματα ολοκληρώθηκε, ελπίζω να έδωσα μία εικόνα και να έγινα κατανοητός. Επόμενο ραντεβού στην ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων που τότε θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *