Home >> Sports >> Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

Τότεναμ v Γιουβέντους (1-2)

Μέσα σ’ένα να σκοτεινό γκόθικ σκηνικό που θυμίζει  έντονα ταινία του Τιμ Μπάρτον μεταφερόμαστε στο φανταστικό Γκύλλεν, μια μικρή πόλη της Γερμανίας όπου τα πάντα αποπνέουν παρακμή. Τα σπίτια και οι άνθρωποι ρημάζουν παραμελημένα κάτω από το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας και μιας ανύπαρκτης προοπτικής για το μέλλον. Όχι τυχαία όμως. Η αιτία του κακού βρίσκεται στο οργανωμένο σχέδιο της Κλαιρ Ζαχανασσιάν, μιας παλαιάς τους συμπολίτισσας η οποία, αφού προδόθηκε από τον εραστή της, εκδιώχθηκε και αναγκάστηκε να πέσει στην πορνεία εξαιτίας της τότε δικαστικής απόφασης. Πάμπλουτη πλέον, επιστρέφει ως δεύτερη Μήδεια ύστερα από 45 ολόκληρα χρόνια δηλώνοντας πρόθυμη να προσφέρει νέα πνοή ζωής – και μαζί ένα δισεκατομμύριο – στη γενέτειρά της υπό έναν όρο: να τιμωρηθεί με θάνατο εκείνος, ο πατέρας του παιδιού της που δεν αναγνώρισε ποτέ και που έγινε αφορμή όλων των δεινών της. Το εμβληματικό έργο του Φρήντριχ Ντύρρενματ συνδέθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τη γνωστή όχεντρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αποτέλεσμα ήταν η Γιουβέντους να θριαμβεύσει στο Λονδίνο επί της Τότεναμ (1-2) και να προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποκετίνο είχε ως αποστολή να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα πρόκρισης που είχε από τον πρώτο αγώνα, ενώ εκείνη του Αλέγκρι, χωρίς το Μάτζουκιτς, να ανατρέψει τη διαμορφωθείσα στο Τορίνο κατάσταση. Η απουσία του Κροάτη, ανάγκασε τον Ιταλό προπονητή να τοποθετήσει το Ματουιντί αριστερά, κάτι παρόμοιο είχε κάνει και στον αγώνα με τη Νάπολι για το ιταλικό πρωτάθλημα και το Μπαρτζάλι δεξιά στην άμυνα με τον Κόστα μπροστά του. Η δυσλειτουργική αυτή διάταξη επέτρεψε στη Τότεναμ να στοχεύσει -όπως άλλωστε κάνει όλη τη χρονιά- στο Σον από αριστερά κι εκείνος πάνω στο τρέξιμο του αποσάθρωσε το πλάνο των φιναλίστ του προηγούμενου τελικού.

Η Γιουβέντους αναζητούσε, ματαίως, ισορροπία, ο Κόστα δεν είχε την απαραίτητη επιθετικότητα και η Τότεναμ πιέζοντας από τα πρώτα μέτρα την κατοχή της αντιπάλου κατόρθωσε να ελέγξει το ρυθμό. Ο Άλι πλησίαζε τον Κέιν, ο Έρικσεν από χαμηλά οργάνωνε και συνεργαζόταν με τον Τριπιέ και σε δεύτερο χρόνο σημάδευε τις κινήσεις του Κέιν απέναντι στο παθητικό δίδυμο των Μπενατιά και Κιελίνι. Έτσι, ο Σον βρήκε δύο σουτ, έπειτα από προσωπικές ενέργειες με αποκορύφωμα τη στιγμή στο 37′. Μόλις δύο λεπτά αργότερα, ο Κέιν βγήκε από την περιοχή, ο Έρικσεν έτρεξε στο χώρο μπροστά του, πέρασε τη μπάλα κάθετα στον Άλι, αρχικά τον εμπόδισε ο Μπαρτζάλι, ο Τριπιέ πάτησε περιοχή, τη γύρισε παράλληλα στην εστία κι ο Σον την έστειλε στα δίχτυα του Μπουφόν. Το σχέδιο πέτυχε για την Τότεναμ, το προβάδισμα ήρθε.

Οι διορθωτικές κινήσεις του Αλέγκρι στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του να επιτεθεί και να δημιουργήσει με ορθολογικό τρόπο. Ο Ασαμόα στη θέση του Ματουιντί. Ο πρώτος μεταφέρθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας και ο Σάντρο ήρθε σε ρόλο εσωτερικού μέσου. Παράλληλα, ο Λιχστάινερ μπήκε αντί του Μπενατιά κι ο Μπαρτζάλι μετατοπίστηκε στο φυσικό του χώρο. Επειδή σε αυτό το επίπεδο το έλλειμμα ποιότητας αργά ή γρήγορα φαίνεται, ο Ελβετός κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και με τα ανεβάσματα του εξέθεσε την αμυντική ανεπάρκεια του Ντέιβις. Σέντρα στην περιοχή, ευφυέστατη κεφαλιά-γύρισμα του Κεντίρα στο δεύτερο δοκάρι και προβολή του Ιγκουαίν για την ισοφάριση στο 64′. Η πνευματική συγκέντρωση των Άγγλων χάθηκε κι ως συνέπεια αυτού, τρία λεπτά αργότερα ο Ιγκουαίν κατέβηκε χαμηλά και υποδέχτηκε τη μπάλα από τον Κιελίνι, λειτούργησε όπως ο πίβοτ στο χάντμπολ παίρνοντας μαζί του και το Σάντσες, γύρισε το σώμα του και έδωσε τη μπάλα στο Ντιμπάλα στο κενό που δημιουργήθηκε. Ο Ντέιβις, τον κράτησε σε κανονική θέση, ο Γιορίς δίστασε να βγει κι έκανε πίσω βήματα, με αποτέλεσμα ο Ντιμπάλα να ανατρέψει τα δεδομένα, πετυχαίνοντας το δεύτερο τέρμα της ομάδας του.

Η αντίδραση της Τότεναμ ήρθε με την είσοδο του Λαμέλα στη θέση του Ντάιερ. Ακόμη ένας παίχτης ψηλά στο γήπεδο. Από το 75′ κι έπειτα η Γιουβέντους τακτοποιήθηκε χαμηλά, οι γηπεδούχοι βρήκαν φάσεις και τελειώματα, άστοχα, στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο Στουράρο ήρθε από τον πάγκο ως ένας επιπλέον χαφ για τον έλεγχο της επιθετικότητας και του ρυθμού. Τελευταία ευκαιρία για το σύλλογο του Λονδίνου ήταν η φάση του Κέιν πάνω στη γραμμή που η ιταλική άμυνα ανταπεξήλθε, αν και υπήρχε οφσάιντ. Η πρώτη ήττα της Τότεναμ εντός 2018, μπορεί να εκφραστεί, αλλιώς, με το στίχο του Διονύση Σαββόπολου: “Σαν το παράπονο στη φράση εδώ και τώρα…”

Ενδεκάδες:

Tότεναμ (Ποκετίνο):Γιορίς, Τριπιέ, Σάντσες, Βερτόνγκεν, Ντέιβις, Ντάιερ (74′ Λαμέλα), Ντεμπελέ, Έρικσεν, Άλι(86′ Γιορέντε), Σον, Κέιν.

Γιουβέντους (Αλέγκρι): Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Μπενατιά (61′ Λιχστάινερ) , Κιελίνι, Σάντρο, Πιάνιτς, Κεντίρα, Ματουιντί (60′ Ασαμόα), Κόστα, Ιγκουαίν (83′ Στουράρο), Ντιμπάλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *