Home >> Sports >> Η μεγάλη δικαίωση του Γιώργου Μπαρτζώκα

Η μεγάλη δικαίωση του Γιώργου Μπαρτζώκα

Η Χίμκι νίκησε την Ούνιξ Καζάν με 76-71 στο φάιναλ φορ της VTB League και εξασφάλισε όχι μόνο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό (10/6), αλλά και τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα και για τη σεζόν 2018-19. Η επιτυχία αυτή ανήκει δικαιωματικά και με το παραπάνω στον Έλληνα προπονητή, ο οποίος τη φετινή σεζόν έκανε…restart στην προπονητική του καριέρα μετά την άσχημη εμπειρία και χρονιά πέρυσι στην Μπαρτσελόνα. Και δικαιώθηκε.

Ήταν 8 Ιουλίου 2016 όταν η Μπαρτσελόνα ανακοίνωνε την πρόσληψη του Γιώργου Μπαρτζώκα για 2+1 χρόνια ως αντικαταστάτη του Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο των “μπλαουγκράνα” μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας του Καταλανού νυν τεχνικού του Παναθηναϊκού. Ταυτόχρονα ο Γιώργος Μπαρτζώκας, γινόταν ο πρώτος Έλληνας προπονητής σε όλα τα σπορ που αναλάμβανε τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό στον κόσμο.

Η χαρά και η υπερηφάνεια για τον Έλληνα κόουτς μεγάλη, όπως τα όνειρα και οι φιλοδοξίες που είχε να πετύχει και να κερδίσει τίτλους. Όμως η μοίρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι στον 52χρονο τεχνικό, ο οποίος βίωσε στον πάγκο των Καταλανών τη χειρότερη εμπειρία του ως προπονητής.

Η χρονιά στον πάγκο της Μπαρτσελόνα μπορεί να ξεκίνησε θετικά με νίκες επί της Ρεάλ Μαδρίτης για το Copa del rey και για την ισπανική λίγκα ACB, η συνέχεια ωστόσο εξελίχθηκε σε μεγάλο εφιάλτη. Ο Έλληνας προπονητής γρήγορα έβλεπε έναν έναν τους παίκτες του να τίθενται νοκ αουτ λόγω τραυματισμού και κάθε μέρα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονταν απελπιστικά. Μέχρι και παίκτη από αυτοκινητιστικό δυστύχημα που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή, αυτόν του Κόπονεν, στερήθηκε. Τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα συνεχίστηκαν όλη τη χρονιά, χωρίς τέλος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να παρουσιάζει κακό αγωνιστικό πρόσωπο που της στοίχισε όχι τον αποκλεισμό από την οκτάδα της Ευρωλίγκα την περυσινή σεζόν, αλλά και από τα ημιτελικά της ισπανικής λίγκας. Ότι κι αν προσπάθησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας απεγνωσμένα να κάνει καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ακόμα και με προσθήκες παικτών στο ρόστερ (Μούνφορντ, Ρένφροε), οι πολλοί τραυματισμοί αποτέλεσαν τροχοπέδη όχι μόνο στην προσπάθεια διεκδίκησης των στόχων, αλλά και στην μακροημέρευση του ίδιου στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Η πολύ κακή σεζόν μοιραία αλλά και άδικα έφερε το τέλος στη συνεργασία του Γιώργου Μπαρτζώκα με την Μπαρτσελόνα μετά από μόλις έναν χρόνο παρουσίας του στη Βαρκελώνη.

Στις 7 Ιουνίου 2017 οι “μπλαουγκράνα” ανακοίνωναν τη λύση της συνεργασίας τους με τον Έλληνα προπονητή, θεωρώντας τον ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την άσχημη χρονιά.

Μία κακή χρονιά ωστόσο δεν μπορούσε να «σβήσει» την λαμπρή και αξιόλογη προπονητική καριέρα του Γιώργου Μπαρτζώκα, του προπονητή που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα το 2013 στο Λονδίνο, με τον ίδιο ταυτόχρονα να γίνεται ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά το τρόπαιο.

Το τέλος της συνεργασίας του Γιώργου Μπαρτζώκα με την Μπαρτσελόνα, εκμεταλλεύτηκε η Ρώσικη Χίμκι, η οποία άμεσα κινητοποιήθηκε, ώστε να κάνει δικό της τον 52χρονο τεχνικό. Ύστερα από διαπραγματεύσεις λίγων ημερών, στις 30 Ιουνίου 2017 ανακοίνωσε και επίσημα τη συμφωνία της μαζί του για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το στοίχημα για τον πρώτο Έλληνα προπονητή μεγάλο. Η καταστροφική εμπειρία στη Βαρκελώνη ήταν ακόμη νωπή στη μνήμη του και μέσω της Χίμκι έψαχνε το… προπονητικό restart στην καριέρα του, θέλοντας να αποδείξει ότι η παρουσία του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ήταν απλώς μία κακή παρένθεση. Η Χίμκι του έδωσε τη δυνατότητα να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο, σε μία ομάδα της Ευρωλίγκα, με στόχο να “φτιάξει” όχι μόνο την ομάδα όπως ο ίδιος επιθυμεί, αλλά και πάλι το όνομα του στο ευρωπαϊκό στερέωμα που “πληγώθηκε” ανεπανόρθωτα στη Βαρκελώνη και τη Μπαρτσελόνα.

Με μπροστάρη τον μεγάλο ηγέτη της ομάδας τον Αλεξέι Σβέντ και άξιους συμπαραστάτες του, τους Χάινεκατ, Γκιλ, Τζένκινς και Άντερσον “έχτισε” την Χίμκι με στόχο την καλή πορεία στην Ευρωλίγκα και την παρουσία στον τελικό της VTB League που θα τις έδινε το εισιτήριο για συμμετοχή και τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Χωρίς τα εμπόδια που συνάντησε στην Μπαρτσελόνα, η Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα παίζοντας κατά διαστήματα πολύ ωραίο μπάσκετ και πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες όπως επί των Ρεάλ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας, εξασφάλισε την πρόκριση για τα πλει οφ της διοργάνωσης μέσω της όγδοης θέσης, αντιμετωπίζοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με μειονέκτημα έδρας από την οποία στη συνέχεια αποκλείστηκε. Ακόμα και στη VTB League η ρώσικη ομάδα παρότι τερμάτισε στην έκτη θέση, παίζοντας με μειονέκτημα έδρας απέναντι στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της ομάδας από το Κράσνονταρ, πανηγυρίζοντας με εμφατικό τρόπο την πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης.

Στον ημιτελικό η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ούνιξ Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη. Το κίνητρο μεγάλο, όχι μόνο γιατί η νικήτρια ομάδα της αναμέτρησης θα εξασφάλισε την παρουσία της στον μεγάλο τελικό της VTB λίγκας, αλλά και διότι θα έπαιρνε το εισιτήριο για τη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα της νέας σεζόν.

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αλεξέι Σβεντ που σημείωσε 36 πόντους, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε θριαμβευτικά το εισιτήριο της πρόκρισης στον τελικό, αλλά και της συμμετοχής για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Η επιτυχία αυτή της Χίμκι αποτελεί το πρώτο μεγάλο κερδισμένο στοίχημα του Έλληνα προπονητή. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία δικαίωση για τον ίδιο. Μετά την περυσινή δυσάρεστη για τον ίδιο σεζόν, η φετινή επιτυχημένη παρουσία του στον πάγκο της Χίμκι, αποτελεί την καλύτερη απάντηση του ιδίου.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας χαίρει της εκτίμησης των παικτών και των διοικούντων την Χίμκι και στη Μόσχα βρήκε ξανά την Ιθάκη του. Απέδειξε πώς αποτελεί τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή και έστειλε το μήνυμα στη Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα, ότι για τη περυσινή χρονιά δεν ευθύνεται μόνο ο ίδιος.

Δεν έχει βέβαια σημασία το παρελθόν και ο κόουτς Μπαρτζώκας το γνωρίζει καλά. Το κεφάλαιο Μπαρτσελόνα έχει κλείσει οριστικά, η Χίμκι αποτελεί τον νέο μπασκετικό του τόπο και μέσα σε μόλις μία χρονιά έβαλε ήδη την σφραγίδα του στην ομάδα.

Η Χίμκι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας συνεχίζουν μαζί και κοιτούν το μέλλον με φόντο τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Στη Μπαρτσελόνα ας συνεχίσουν να βρουν τι φταίει και δεν βλέπουν πλέον προκοπή. Ας ψάξουν όμως και τους πραγματικούς υπεύθυνους της αποτυχίας τους. Ήταν γι’ αυτούς πολύ εύκολο θύμα πέρυσι ο Μπαρτζώκας. Πολύ εύκολο και φέτος ο Αλόνσο, ίσως και ο Πέσιτς.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αποδείξει τι προπονητής είναι και (τους) το απέδειξε ΚΑΙ φέτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *