Home >> Sports >> “Κοίτα πώς κατάντησε ο Ολυμπιακός…” (2)

“Κοίτα πώς κατάντησε ο Ολυμπιακός…” (2)

Ας ξεκινήσουμε το σημερινό κείμενο, με μορφή υπομνήσεων, με όσα συνέβησαν μετά τη λήξη του τελικού κυπέλλου με την Α.Ε.Κ. και μετά.

1) Ο Γρηγόρης Γεωργάτος χρεώθηκε τις επισκέψεις των παιχτών στις παραλίες και αποπέμφθηκε από την ομάδα.

2) Ο προπονητής Μάρκο Σίλβα δέχτηκε φίλια πυρά από τον “ερυθρόλευκο”, έπειτα από τον τελικό φιάσκο με τις παλινωδίες τόσο της Ε.Π.Ο όσο και του υφυπουργείου αθλητισμού. Ήταν κοινό μυστικό ότι είχε προαποφασιστεί να αποχωρήσει απ’την ομάδα, όμως ο σύλλογος δε μπορούσε να αποζημιώσει τον πορτογάλο. Θυμηθείτε πόσο σκληρός διαπραγματευτής υπήρξε με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας όταν και απαίτησε την πλήρη καταβολή των οφειλομένων του. Έτσι, ξεκίνησε εκείνος την προετοιμασία της ομάδας, έφτιαξε το πλάνο της ομάδας και έπειτα ωθήθηκε στην παραίτηση. Με αυτό τον τρόπο του καταλογίστηκαν τόσο οι δύο ήττες από την Α.Ε.Κ όσο και οι υπερβολικές απαιτήσεις στους παίχτες που είχε στη λίστα του.

3) Τα ηνία έλαβε ο Βίκτορ έπειτα από μία μόνο χρονιά προπονητικής εμπειρίας στην Ντεπορτίβο. Στις ακτές του Ατλαντικού ο ίβηρας τεχνικός είχε φτιάξει μία ομάδα η οποία αγωνιζόταν χαμηλό και προς την περιοχή της στη μεγαλύτερη διάρκεια των αγώνων της και το επιθετικό πλάνο στηρίχθηκε στην κλάση και τον οίστρο του Λούκας, ιδίως στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο, όταν αποφάσισε να ανοίξει τις γραμμές της ομάδας του, αρκέστηκε στην καλή βαθμολογική προίκα που είχε και δεν κινδύνεψε να υποβιβαστεί η ομάδα του. Άρα, έχουμε να κάνουμε με έναν προπονητή με ελάχιστη εμπειρία από πάγκους και ανέτοιμο σε στιγμές κρίσεων. Επιλέχθηκε ως ένας άνθρωπος που θα είναι ευχαριστημένος με τη δουλειά που κέρδισε και δε θα έχει πολλές απαιτήσεις.

4) Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της περιόδου των μεταγραφών αποκτήθηκαν τρεις παίχτες. Δύο πλάγιοι αμυντικοί και ένας τερματοφύλακας. Από την ομάδα αποχώρησε ο Ρομπέρτο, άρα και η σιγουριά κάτω απ’τα δοκάρια. Το Λεάλι δε μπορούμε να τον κρίνουμε γιατί δεν τον έχουμε δει να αγωνίζεται. Ο Φιγκέιρας με τις ελάχιστες εμφανίσεις στην Ιταλία και το μηδενικό, σχεδόν, χρόνο στη Σεβίλλη αποτέλεσε την πρώτη καλοκαιρινή αγορά. Αποτέλεσμα να δικαιώνει μέχρι στιγμής τις διαπιστώσεις που τον ακολουθούσαν ως έναν άναρχο παίχτη με κακές αμυντικές τοποθετήσεις και πολλά επιθετικά ανεβάσματα αλλά χωρίς ποιότητα. Στους φιλικούς αγώνες όπως και στο χθεσινό μας έδειξε και μία απαράδεχτη επιπολαιότητα στον τρόπο που πηγαίνει στα μαρκαρίσματα, γι’αυτό και αποτελεί έως τώρα συλλέκτη καρτών. Ο Ντε λα Μπέγια ήρθε ως μία αξιόπιστη λύση για το αριστερό αμυντικό άκρο. Αμυντικά έδειξε ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διότι ξέρει τους χώρους που χρειάζεται να σταθεί. Επιθετικά αναμένουμε αποδείξεις, καθώς όσο λείπει η ποιότητα από τους εξτρέμ τόσο θα καθίσταται αναγκαίο οι παίχτες από πίσω τους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

5) Ο Βίκτορ ορθώς έπραξε και έκανε σκληρή προετοιμασία για όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και δεν αρκέστηκε σε πρόγραμμα συντήρησης όπως έκανε για παράδειγμα το Παναθηναϊκός.

6) Στην αναμέτρηση με τη Μπερ-Σεβά έγινε ξεκάθαρο απ’τα πρώτα λεπτά ότι οι ισραηλινοί θα αμυνθούν με τις γραμμές τους κοντά και στα όρια της περιοχής τους. Ο Βίκτορ δεν ευθύνεται που βρήκε ως αμυντικούς το Σιόβα, το Ντα Κόστα και το Μποτία αλλά έχει ευθύνη που ο τελευταίος διανύει τον τρίτο του χρόνο στην ομάδα και ο Ντα Κόστα το δεύτερο. Έγινε ξεκάθαρο απέναντι σ’έναν ισοδύναμο αντίπαλο όπως η Άντερλεχτ πέρσι ότι οι συγκεκριμένοι παίχτες όταν πρέπει να υπηρετήσουν πλάνο που καλούνται να είναι ψηλά μέσα στο γήπεδο εκτίθενται με εξευτελιστικό τρόπο. Aκόμη και με μία ομάδα όπως η Μπερ-Σεβά με πλάνο εξόχως αμυντικό που ελάχιστα την απασχολούσε το πώς θα επιτεθεί, έβγαλε το συγκεκριμένο δίδυμο όλες τις αδυναμίες του.

7) Γίνεται παγκοίνως κατανοητό πως η ομάδα έχει έλλειμμα ποιότητας και μάλιστα σημαντικό σε σχεδόν όλες τις δημιουργικές και εκτελεστικές θέσεις. Βάσει αυτού λοιπόν, είδαμε και εχθές τους Σεμπά και Ντουρμάζ στα πλάγια. Ήταν ντροπιαστικός ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσαν να περάσουν τον αντίπαλό τους, ουσιαστικά πέφτοντας πάνω τους για να προκαλέσουν σύγκρουση και να εκμαιεύσουν φάουλ. Ο Ιντέγε θέλει χώρο και τη μπάλα μπροστά του για να απειλήσει. Δεν φταίει ο ίδιος, φταίνε όσοι τον επέλεξαν χωρίς να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά του. Ο Φορτούνης παρουσιάζει τάσεις βεντετισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περισσότερο χρόνο του αγώνα τον πέρασε στο έδαφος εχθές παρά όρθιος. Ενισχύουμε το αρχικό μας επιχείρημα σημειώνοντας ότι δεν ακολούθησε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Αυστραλία για τα φιλικά εκεί δι’ασήμαντον αφορμήν!

8) Ο Καμπιάσο έμεινε εκτός επειδή ήταν αγωνιστικά ανέτοιμος λόγω της ολιγωρίας της διοίκησης να ανανεώσει τη συμβόλαιό του. Ο Κασάμι έμεινε εκτός για λόγους τακτικής και προτιμήθηκε ο Μπουχαλάκης στη θέση του, ενώα αγωνίστηκε κιόλας σε μία προσπάθεια των Μέσων αλλά του οργανισμού του συλλόγου να μειώσει τον ελβετό και να εξυψώσει την ελληνοποίηση που είχε προαναγγείλει ο μεγάλος Πρόεδρος! Ο Μαζουακού έχει μείνει εντελώς στάσιμος στην εξέλιξή του. Δεν βελτιώθηκε καθόλου, οι τοποθετήσεις του είναι ερασιτεχνικού επιπέδου, η έλλειψη ανταγωνισμού του μείωσε τη συνέπεια δεδομένου ότι είχε εξασφαλισμένη τη θέση του στην ενδεκάδα. Παγιδεύτηκε στην προσπάθειά του να πωληθεί σε μία ομάδα καλύτερου πρωταθλήματος και πλέον η αγωνιστική εν πρώτοις όσο και η χρηματιστηριακή του αξία μειώνονται συνεχώς.

9) Η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε φέτος να μην πραγματοποιήσει πολλές αλλαγές στην ομάδα. Σεβαστό, διότι δεν βρισκόμαστε στην τσέπη του εκάστοτε ιδιοκτήτη για να απαιτούμε κινήσεις. Ωστόσο, ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός που τα τελευταία έξι χρόνια έχει μάθει να πορεύεται με 15 έως και 17 αλλαγές, φέτος έμεινε με παίχτες χαμηλής διαλογής και χωρίς διάθεση ποιοτικής, έστω, αναβάθμισης. Η επωδός ότι ο Ολυμπιακός του έμψυχου υλικού του προηγούμενου Τσάμπιονς Λιγκ δεν χρειάζεται μεταγραφές για να μπει στους ομίλους καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

10) Ο δεύτερος αγώνας στο Ισραήλ έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, διότι ο προπονητής της Μπέρ-Σεβά είδε σε πραγματική-ζωντανή εικόνα τις δυνατότητες του Ολυμπιακού, δεν έχει λόγο να αλλάξει το πλάνο του. Να περιμένω τους πειραώτες και να ευελπιστεί εύλογα ότι θα βρει περισσότερες και καλύτερες προϋποθέσεις να χτυπήσει το αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ομάδας του Βίκτορ. Ο Ολυμπιακός της μίας καθαρής ευκαιρίας, δηλαδή της στιγμής που η άμυνα των ισραηλινών παράλυσε ολοκληρωτικά, στο ογδοηκοστό όγδοο λεπτό φαίνεται ανέφικτο να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα τουλάχιστον επιθετικά, οπότε ο αγώνας λογικά θα πάει στις ατομικές προσπάθειες των παιχτών. Πάντως είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας αναμένει τις εξάρσεις δύο-τριών παιχτών για να του πάρουν έναν αγώνα. Ίσως, με την Κέρκυρα γίνεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *