Home >> Sports >> ΝΤΕΒΙΝ ΣΜΙΘ, ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΝΤΕΒΙΝ ΣΜΙΘ, ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Αναμφίβολα, ο Ντέβιν Σμιθ (12 Απριλίου 1983) προβλήθηκε ελαχίστως σε σύγκριση με πλήθος καλαθοσφαιριστών της κλάσης του. Ο απόφοιτος του Βιρτζίνια δεν έγινε ντραφτ το 2005 και συνεπώς αναγκάστηκε να ξεκινήσει την επαγγελματική πορεία του από την 2η κατηγορία της Ισπανίας. Η Σαν Σεμπαστιάν Χιπουσκόα προβιβάστηκε στην ACB ως πρωταθλήτρια με ηγέτη τον Σμιθ ο οποίος πανηγύρισε το τρόπαιο χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται να κατακτούσε 13 ακόμη σε χρονικό διάστημα 11 ετών!

Ο σπουδαίος γκαρντ – φόργουορντ αγωνίστηκε και στην 1η κατηγορία με την ισπανική ομάδα εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του. Το καλοκαίρι του 2007 αποκτήθηκε από την ιταλική Αβελίνο με την οποία κατέκτησε το  πρώτο σημαντικό τρόπαιο της καριέρας του, το Κύπελλο Ιταλίας (2008), όντας ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Η εκπληκτική παρουσία του και στην Ιταλία προκάλεσε το ενδιαφέρον της Φενερμπαχτσέ  με την οποία ο Σμιθ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Ωστόσο, η τουρκική ομάδα απέτυχε παταγωδώς την αγωνιστική περίοδο 2008-2009, ο ποιοτικός Αμερικανός δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του και ο Πανελλήνιος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία…

Η ομάδα του Ηλία Ζούρου με καλύτερο παίκτη τον Σμιθ διακρίθηκε τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα (4η θέση) όσο και στο Eurocup (4η  θέση). Ο Πανελλήνιος ηττήθηκε στον ημιτελικό αγώνα του F4 της Βιτόρια με 80-92 από την Βαλένθια του Νάντο Ντε Κολό, αλλά ο Σμιθ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Η μεταγραφή του στην Μπενεττόν Τρεβίζο ήταν φυσική συνέπεια της εξαιρετικής απόδοσης του. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κερδίσει τρόπαιο με την ιταλική ομάδα, αγωνίστηκε ξανά στο F4 του Eurocup και ήταν – όπως το 2010 – στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης.

Μέχρι, λοιπόν, το 2011 ο Ντέβιν Σμιθ είχε καθιερωθεί ως πολύ καλός μπασκετμπολίστας. Από το 2011, όταν αποκτήθηκε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, έως το 2017, όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έμελλε να καταγραφεί στην  Ιστορία ως σούπερ παίκτης Ευρωλίγκας και να προσθέσει στην συλλογή του 12 τρόπαια: Ευρωλίγκα, Αδριατική Λίγκα, πρωτάθλημα Ισραήλ (2), Κύπελλο Ισραήλ (6), Λιγκ Καπ Ισραήλ (2). Ο ρόλος του στην ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ η οποία αναδείχθηκε ως αουτσάιντερ πρωταθλήτρια Ευρώπης και  ολοκλήρωσε την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 με triple crown ήταν καθοριστικός…

Από μπασκετική άποψη, ο δυναμικός Αμερικανός συνδύαζε με ευκολία επιθετική ποιότητα και αμυντική σκληρότητα, ενώ ήταν σε θέση να αγωνιστεί από την θέση του σούτινγκ γκαρντ μέχρι την θέση του πάουερ φόργουορντ με θετική επίδραση για την ομάδα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σουτ είχε θεωρηθεί το χειρότερο στοιχείο στο παιχνίδι του, αν και σκόραρε με σταθερότητα από μακρινή απόσταση! Η στατιστική απεικόνιση σε επίπεδο Ευρωλίγκας (10,6 π.μ.ο, 5,1 ρ.μ.ο, 1,5 α.μ.ο) με δείγμα 150 αγώνων αποδεικνύει την αξία του αθλητή από το Νιούκαστλ του Ντελάγουερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *