Home >> Sports >> Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετράει πλέον όλος ο πλανήτης για το κορυφαίο γεγονός του ποδοσφαίρου που δεν είναι άλλο από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η φετινή διοργάνωση είναι η 21η στην ιστορία του θεσμού και θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Ρωσία από τις 14 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου. 12 γήπεδα σε 11 πόλεις θα φιλοξενήσουν τους αγώνες της διοργάνωσης με τον τελικό να αναμένεται να διεξαχθεί στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας.

Παρουσίαση 4ου ομίλου

Αργεντινή
Ισλανδία
Κροατία
Νιγηρία

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η Αργεντινή βρίσκεται στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης και αυτή θα είναι η 15η συμμετοχή της σε Μουντιάλ. Έχει καταφέρει να το κατακτήσει 2 φορές, το 1978 στην Αργεντινή και το 1986 στο Μεξικό ενώ στην προηγούμενη διοργάνωση είχε φτάσει μέχρι τον τελικό όπου και ηττήθηκε στην παράταση από τη Γερμανία.

Η αποστολή της Αργεντινής:

Τερματοφύλακες

Σέρχιο Ρομέρο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ)

Ουιλφρέντο Καμπαγιέρο (Τσέλσι)

Αμυντικοί

Γκαμπριέλ Μερκάδο (Σεβίλλη)

Φεντερίκο Φάσιο (Ρόμα)

Νικολάς Οταμέντι (Μάντσεστερ Σίτι)

Κριστιάν Ανσάλντι (Τορίνο)

Νικολάς Ταγλιαφίκο (Άγιαξ)

Μάρκος Ρόχο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Μάρκος Ακούνια (Σπόρτινγκ)

Μέσοι

Εβέρ Μπανέγα (Σεβίλλη)

Χαβιέρ Μαστσεράνο (Hebei Fortune)

Εδουάρδο Σάλβιο (Μπενφίκα)

Λούκας Μπίγλια (Μίλαν)

Άνχελ Ντι Μαρία (Παρί Σεν-Ζερμέν)

Χιοβάνι Λο Τσέλσο (Παρί Σεν-Ζερμέν)

Μανουέλ Λανσίνι (Γουέστ Χαμ)

Μάξι Μέσα (Ιντεπεντιέντε)

Κριστιάν Παβόν (Μπόκα Τζούνιορς)

Επιθετικοί

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

Σέρχιο Αγκουέρο (Μάντσεστερ Σίτι)

Γκονσάλο Ιγκουαΐν (Γιουβέντους)

Πάουλο Ντιμπάλα (Γιουβέντους)

Προπονητής

Χόρχε Σαμπάολι, Αργεντινός, 58 ετών, το 2015 κατέκτησε ως προπονητής της Χιλής το Κόπα Αμέρικα κόντρα στην Αργεντινή. Αν και το 2016 υπέγραψε με τη Σεβίλλη συμβόλαιο για 2 χρόνια, το καλοκαίρι του 2017 την άφησε για να αναλάβει την ομάδα της πατρίδας του.

Το αστέρι

Λιονέλ Μέσι. Τα λόγια είναι περιττά. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, έχει πάρει τα πάντα τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, του λείπει ένα Μουντιάλ. Όλα θα εξαρτηθούν από τη δική του απόδοση.

Ο δρόμος για το Μουντιάλ

 Η καλή μέρα λένε, από το πρωί φαίνεται και για την Αργεντινή φάνηκε από τα… ξημερώματα και την εντός έδρας ήττα από το Εκουαδόρ στην πρεμιέρα των προκριματικών ότι ο δρόμος για τη Ρωσία δεν θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η πρώτη νίκη ήρθε μόλις την 4η αγωνιστική με 1-0 στην έδρα της Κολομβίας.

Λίγους μήνες μετά και ύστερα από την ήττα στον τελικό του Κόπα Αμέρικα από τη Χιλή, ο Μέσι ανακοίνωσε απογοητευμένος ότι σταματάει από την Εθνική. Το γεγονός σόκαρε τους Αργεντινούς και όχι μόνο. Τελικά τον Αύγουστο μετά από πιέσεις που δέχτηκε κι αφού το ξανασκέφτηκε πιο ψύχραιμα, αναθεώρησε και επέστρεψε.

Στα μισά όμως του δεύτερου γύρου με την Αργεντινή να είναι μια εντός και μια εκτός πεντάδας, οι «Αλμπισελέστε» πήραν πολύτιμη νίκη κόντρα στη Χιλή με γκολ του Μέσι. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα όμως λίγο έλειψε να γίνει μοιραίος για την χώρα του αφού η κάμερα τον κατέγραψε να βρίζει τον βοηθό του διαιτητή και η πειθαρχική επιτροπή της FIFA τον τιμώρησε με 4 αγωνιστικές. Στο πρώτο (και τελευταίο όπως αποδείχτηκε αργότερα) παιχνίδι χωρίς αυτόν, η Αργεντινή έχασε από τη Βολιβία αλλά ευτυχώς για τον ίδιο και την ομάδα του η επιτροπή εφέσεων τον αθώωσε θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις. Ο ίδιος ενδιάμεσα με επιστολή του στην FIFA υποστήριζε ότι οι ύβρις δεν προορίζονταν για τον βοηθό αλλά τις έλεγε στον αέρα.

Παράλληλα, με την εικόνα της ομάδας να είναι προβληματική, ο Χόρχε Σαμπάολι διαδέχθηκε τον Εντγκάρδο Μπάουσα στον πάγκο, τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο ούτε η έλευση του Σαμπάολι ούτε η επιστροφή του Μέσι βελτίωσαν και πολύ τα πράγματα με αποκορύφωμα το εντός έδρας 0-0 με το Περού που ανάγκαζε την Αργεντινή να παίξει όλα για όλα τελευταία αγωνιστική στο Κίτο κόντρα στο Εκουαδόρ. Εκεί οι γηπεδούχοι αν και αδιάφοροι, προηγήθηκαν μόλις στο πρώτο λεπτό και οι Αργεντίνοι άρχισαν να βλέπουν εφιάλτες. Ο Μέσι όμως δεν είχε σκοπό να πάει διακοπές το καλοκαίρι και με 3 δικά του γκολ έστειλε την Αργεντινή στο Μουντιάλ και την καρδιά εκατομμυρίων συμπατριωτών του, στη θέση της.

Εκτίμηση

Μπορεί να… τελειώσει τη δουλεία που άφησε στη μέση το 2014. Με κανονικό προπονητή αυτή τη φορά και τον Μέσι στα καλύτερά του, η Αργεντινή μπορεί να φτάσει στο τέλος του δρόμου για πρώτη φορά μετά το 1986.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η Ισλανδία, Νο18 πλέον στην κατάταξη συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, 2 χρόνια μετά την παρθενική της συμμετοχή στο Γιούρο όπου και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά πραγματοποιώντας αξιοθαύμαστη πορεία.

Αποστολή

Τερματοφύλακες: Χάνες Χάλντορσον (Ράντερς), Ρούναρ Ρούναρσον (Νόρτζελαντ), Φρέντερικ Σραμ (Ρόσκιλντε)

Αμυντικοί: Άρι Σκούλασον (Λόκερεν), Χέρντουρ Μάγκνουσον (Μπρίστολ Σίτι), Ράγκναρ Σίγκουρντσον (Ροστόβ), Κάρι Άρνασον (Αμπερντίν), Χόλμαρ Έιγιολφσον (Λέφσκι), Σβέριρ Ίνγκασον (Ροστόβ), Μπίρκιρ Σάιβαρσον (Βάλουρ), Σάμουελ Φρίντγιονσον (Βαλερέγκα)

Μέσοι: Γκίλφι Σίγκουρντσον (Έβερτον), Άρον Γκούναρσον (Κάρντιφ), Έμιλ Χάλφρεντσον (Ουντινέζε), Μπίρκιρ Μπιάρνασον (Άστον Βίλα), Γιόχαν Γκούντμουντσον (Μπέρνλι), Όλαφουρ Σκούλασον (Καράμπιουκσπορ), Άρνορ Τρίστασον (Μάλμε), Ρούρικ Γκίσλασον (Ζάντχαουζεν)

Επιθετικοί: Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Άουγκσμπουργκ), Μπιερν Σίγκουρντσον (Ροστόβ), Γιον Μπέντβαρσον (Ρέντινγκ), Άλμπερτ Γκούντμουντσον (Αϊντχόφεν)

Προπονητής

Χέιμιρ Χάλγκριμσον, Ισλανδός, 50 ετών, είναι και οδοντίατρος, από το 2011 μέχρι το 2013 ήταν βοηθός του Λάγκερμπακ τον οποίο και διαδέχθηκε.

Το αστέρι

Γκίλφι Σίγκουρτσον, ο άσσος της Έβερτον με την σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, αποτελεί βαρόμετρο για τους Ισλανδούς. Τα 18 του γκολ με το εθνόσημο δημιουργούν προσδοκίες για τη φετινή διοργάνωση.

Ο δρόμος για το Μουντιάλ

 Ισλανδία και Κροατία βρέθηκαν μαζί και στα προκριματικά του Μουντιάλ (9ος όμιλος), με «τα αγόρια» από την Ισλανδία να παίρνουν την πρώτη θέση με 22 βαθμούς και την απευθείας πρόκριση στα γήπεδα της Ρωσίας. Οι Ισλανδοί ερχόμενοι με φόρα από την εκπληκτική τους παρουσία στο Γιούρο της Γαλλίας όπου έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά, κατάφεραν να ξεπεράσουν υπολογίσιμες δυνάμεις όπως η Ουκρανία και η Τουρκία που θα δουν τη διοργάνωση από την τηλεόραση.

Η ομάδα του Χέιμιρ Χάλγκριμσον ολοκλήρωσε τα προκριματικά με μόλις 2 ήττες και 1 ισοπαλία σε 10 παιχνίδια. Το εντυπωσιακό 3-0 επί της Τουρκίας στο Εσκισεχίρ την προτελευταία αγωνιστική, ήταν αυτό που τους έδωσε ουσιαστικά την πρόκριση. Κομβική ήταν επίσης και η νίκη επί της Κροατίας λίγες αγωνιστικές νωρίτερα.

Εκτίμηση

 Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους πρωτάρηδες Ισλανδούς αλλά κρίνοντας από την πορεία τους στα προκριματικά, δεν θα θεωρηθεί έκπληξη αν περάσουν στην επόμενη φάση.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Οι Κροάτες βρίσκονται στο Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης και η φετινή θα είναι η 5η τους συμμετοχή σε Μουντιάλ. Στην πρώτη τους το 1998, είχαν τερματίσει στην τρίτη θέση αφού νίκησαν στον μικρό τελικό με 2-1 την Ολλανδία. Μεγάλος πρωταγωνιστής τότε, ο Νταβόρ Σούκερ που ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.

Αποστολή

Τερματοφύλακες: Σούμπασιτς (Μονακό), Κάλινιτς (Γάνδη), Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ).

Αμυντικοί: Βίντα (Ντιναμό Κιέβου), Στρίνιτς (Σαμπντόρια), Λόβρεν (Λίβερπουλ), Βρσάλικο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Πίβαριτς (Ντιναμό Κιέβου), Μίτροβιτς (Μπεσίκτας), Λέοβατς (ΠΑΟΚ), Νίζιτς (Χάιντουκ).

Μέσοι: Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), Μπαντέλι (Φιορεντίνα), Ρογκ (Νάπολι), Πάσαλιτς (Σπαρτάκ Μόσχας), Μπράνταριτς (Ριέκα), Βλάσιτς (Έβερτον).

Επιθετικοί: Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), Πέρισιτς (Ίντερ), Κάλινιτς (Μίλαν), Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Ρέμπιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Προπονητής

Ζλάτκο Ντάλιτς, Βόσνιος, 51 χρονών, από τον Οκτώβριο του 2017 στην Εθνική Κροατίας. Πριν ήταν στην Αλ Αίν στα ΗΑΕ ενώ στο παρελθόν έχει δουλέψει ως βοηθός στην under 21 της Κροατίας.

Το αστέρι

Λούκα Μόντριτς, ο κινητήριος μοχλός της Ρεάλ Μαδρίτης, αποτελεί το Α και το Ω για τους Κροάτες. Μαζί με τον Ράκιτιτς αποτελούν τα πιο βαριά χαρτιά της Κροατίας για μια διάκριση σε αυτή τη διοργάνωση.

Ο δρόμος για το Μουντιάλ

 Η Κροατία μέχρι και 3 αγωνιστικές πριν το φινάλε των προκριματικών έδειχνε ότι είχε εξασφαλίσει τουλάχιστον την δεύτερη θέση και το ερωτηματικό ήταν αν θα προκριθεί απευθείας ή θα χρειαστεί να παίξει μπαράζ. Κάπου εκεί όμως η κατάσταση στράβωσε πολύ για τους Κροάτες αρχικά με την ήττα από την Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβριο και την ισοπαλία 1-1 με τη Φινλανδία ένα μήνα μετά στο Μάξιμιρ. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αντικατάσταση του Άντε Τσάτσιτς από τον Ζλάτκο Ντάλιτς, 2 μέρες μόλις πριν το τελευταίο κομβικό ματς με την Ουκρανία.

Στο Κίεβο οι Κροάτες πήγαν για 2 αποτελέσματα και τελικά πήραν μεγάλη νίκη με 2-0 και την πρόκριση τους στα μπαράζ όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την Ελλάδα. Εκεί δυστυχώς για τη χώρα μας, η ομάδα του Ντάλιτς εμφανίστηκε πολύ ανώτερη και πήρε την πρόκριση ουσιαστικά από το πρώτο παιχνίδι με το επιβλητικό 4-1. Η ρεβάνς (0-0) όπως αποδείχτηκε είχε τυπικό χαρακτήρα.

Εκτίμηση

Τρομερή ποιότητα μεσοεπιθετικά, αρκετά προβλήματα στον αμυντικό τομέα αλλά ικανή για μεγάλα πράγματα η ομάδα του Ντάλιτς που δεν θα έχει όμως εύκολο έργο στον όμιλο. Αν προκριθεί (που είναι και το πιο πιθανό), μπορεί να φτάσει τουλάχιστον μέχρι την 8αδα.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Η Νιγηρία βρίσκεται στο Νο52 της παγκόσμιας κατάταξης και θα συμμετέχει για 6η φορά σε Μουντιάλ. Το 1994 βρέθηκε στην 5η θέση του FIFA Ranking, κορυφαία επίδοση για αφρικανική χώρα.

Αναλυτικά η αποστολή

Τερματοφύλακες:

Ικετσούκου Εζένουα (Ifeanyi Ubah)

Ντάνιελ Ακπέγι (Chippa United)

Φράνσις Ουζόχο (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια)

Αμυντικοί

Ουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ (Μπούρσασπορ)

Σέχου Αμπντουλάχι (Μπούρσασπορ)

Λέον Μπαλογκάν (Μπράιτον)

Κένεθ Ομερούο (Κασίμπασα)

Μπράιαν Ιντόβου (Αμκαρ Περμ)

Τσιντόζι Αβαζίεμ (Ναντ)

Έλντερσον Ετσιεγίλε (Σερκλ Μπριζ)

Τάιρον Εμπουέχι (Ντεν Χάαχ)

Μέσοι

Τζον Όμπι Μίκελ (Τιανζίν Τέντα)

Ογκένι Ονάζι (Τραμπζονσπόρ)

Τζον Όγκου (Χαποέλ Μπερ Σεβά)

Βίλφριντ Εντιντί (Λέστερ)

Ογκενεκάρο Ετέμπο (Λας Πάλμας)

Τζόελ Όμπι (Τορίνο)

Επιθετικοί

Οντιόν Ιγκάλο (Τσανγκτσούν Γιατάϊ)

Αχμέντ Μούσα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Κελέτσι Ιχεανάτσο (Λέστερ)

Άλεξ Ιβόμπι (Άρσεναλ)

Σιμεόν Νουάνκο (Κροτόνε)

Βίκτορ Μόουζες (Τσέλσι)

Προπονητής

Γκέρνοτ Ρορ, Γερμανός, 65 ετών, από το 2016 στην εθνική ομάδα της Νιγηρίας.

Το αστέρι

Τζον Όμπι Μίκελ ο αρχηγός και πολύπειρος μέσος παραμένει το σημείο αναφοράς για τους Νιγηριανούς. Στα 31 του χρόνια πια, έχοντας ήδη αγωνιστεί σε 2 Μουντιάλ, έχοντας κατακτήσει και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι το 2012, θα ήθελε να οδηγήσει τη χώρα του και σε μια διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο δρόμος για το Μουντιάλ

 Η Νιγηρία βρέθηκε στον δεύτερο όμιλο των προκριματικών της Αφρικής μαζί με τη Ζάμπια, το Καμερούν και την Αλγερία. Οι «σούπερ αετοί» όπως είναι το παρατσούκλι τους, πήραν πολύ εύκολα την πρώτη θέση στον όμιλο και την πρόκριση στο Μουντιάλ, συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς έναντι 8 της δεύτερης Ζάμπια. Μάλιστα αν δεν είχε τιμωρηθεί λόγω αντικανονικής συμμετοχής του Σέχου στο παιχνίδι με την Αλγερία (1-1), η Νιγηρία θα είχε τερματίσει αήττητη στον όμιλο με 14 βαθμούς.

Εκτίμηση

Μοιάζει να είναι σε μειονεκτική θέση στον όμιλο όμως πάντα είναι υπολογίσιμη δύναμη. Θα πιάσει ενδεχομένως ταβάνι αν προκριθεί στους 16. Είναι εξάλλου η κορυφαία της επίδοση σε Μουντιάλ (2 φορές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *