Home >> Sports >> Προσμένοντας την άνοιξη!

Προσμένοντας την άνοιξη!

Ο Γιούργκεν Κλοπ από τον Οκτώβριο του 2015 έλαβε την πρόσκληση και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση να ανέλαβει την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ,με σκοπό και στόχο να βελτιώσει την ομάδα και να εξελίξει τον τρόπο ανάπτυξης της στον επιθετικό τομέα,όπως και να αλλάξει άρδην τη μέθοδο και το στήσιμο των παιχτών πίσω από τη μπάλα.

Από τις πρώτες του ημέρες στην ομάδα προσπαθεί να διδάξει τους παίχτες του να ανεβάσουν την πίεση που ασκούν στα 3/4 του γηπέδου. Η προσπάθεια αυτή για να υπηρετηθεί ένα τέτοιο σχέδιο,απαιτεί από τους μεσοαμυντικούς ποδοσφαιριστές να καλύπτουν πολλούς χώρους στο γήπεδο προκειμένου αφενός να παρέχουν ασφάλεια στην αμυντική τετράδα και αφετέρου να μειώνουν την απόσταση από τους περιφερειακούς επιθετικούς και τον κεντρικό κυνηγό ώστε όταν η μπάλα κλαπεί με κάθετο τρέξιμο να “πατήσουν” περιοχή από τις πίσω γραμμές.

Αμυντική λειτουργία

Ο Γερμανός προπονητής επανέφερε στη βασική σύνδεση της ομάδας τον Μαμαντού Σακό στο κέντρο της άμυνας και τον τοποθέτησε δίπλα στο Σκρτελ. Η σκληράδα με την οποία πηγαίνει ο Σλοβάκος στη μπάλα και η ποιότητα στην κυκλοφορία που προσφέρει ο Γάλλος καθώς και η δυνατότητα του να βγαίνει και να καλύπτει τον αριστερό οπισθοφύλακα δίνει τη δυνατότητα στον Αλμπέρτο Μορένο να λειτουργεί ως παίχτης που έχει να ελέγξει όλη την πλευρά,ενώ αντίστοιχη ελευθερία έχει και ο Κλάιν από τη δεξιά πλευρά.

Στη μεσαία γραμμή οι Τσαν και Μίλνερ αποτελούν τις δύο κορυφές του τριγώνου στο σχηματισμό,ενώ ανάλογα με το πώς παρατάσσεται η αντίπαλη ομάδα χρησιμοποιείται ένας εκ των Λούκας ή Άλλεν για τις αμυντικές αποστολές ή ο Κοουτίνιο για παιγνίδια όπου η ομάδα θα πρέπει να ανοίξει άμυνες έχοντας κατοχή της μπάλας της τάξης του 60% και άνω.

Επιθετική λειτουργία

Ο Λαλλάνα έπειτα από ένα διάστημα έντονης αμφισβήτησης κέρδισε μία δεύτερη ευκαιρία και φαίνεται πως ανταποκρίνεται έως τώρα. Ο Μπεντέκε, αναμφισβήτητα, είναι ο παίχτης που στηρίζεται τόσο η ανάπτυξη της ομάδας, αφού η μπάλα ακουμπάει σε εκείνον και πρέπει να την κρατήσει και να τη μοιράσει στους περιφερειακούς επιθετικούς, όσο και για να τελειώνει τις φάσεις που δημιουργεί η ομάδα ή και ο ίδιος. Ο νεαρός Οριζί δοκιμάζεται στο υψηλό επίπεδο για πρώτη φορά, φέτος, δείχνει ότι έχει στοιχεία αλλά του λείπει η επαφή με τα δίχτυα.

Ένας παίχτης, ο οποίος ετούτη τη στιγμή είναι σε εξαιρετική κατάσταση είναι ο Φιρμίνιο. Μετά από ένα τρίμηνο όπου έψαχνε να βρει σε ποια θέση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στην ομάδα του,ο Κλοπ τον δοκίμασε στην αναμέτρηση με την Τσέλσι στην επίθεση της ομάδας, χωρίς να χρειάζεται να καλύπτει πολλά μέτρα αλλά να βρίσκεται,κυρίως,κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Άλλωστε και στη Μπουντεσλίγκα ως περιφερειακός ή ως δεύτερος επιθετικός έφτιαξε το όνομά του και τελείωνε τις χρονιές του με υψηλό αριθμό τερμάτων και τελικών πασών. Η συνεργασία του με τον Κοουτίνιο και η ικανότητα και των δύο να συνδυάζονται και να κινούνται μεταξύ των γραμμών δίνει στον Γερμανό τεχνικό την ευκαιρία να χρησιμοποιεί την κίνησή τους για να χτυπάει κάθετα τις αντίπαλες άμυνες.

Στόχοι

Στη Βρετανία δίνουν μεγάλη έμφαση στον αριθμό των σπριντ που κάνουν οι παίχτες μίας ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνο η Λέστερ μπορεί να συγκριθεί με τη Λίβερπουλ,ωστόσο  η πρώτη είναι μία ομάδα η οποία στηρίζει την ανάπτυξή της στην εκμετάλλευση των κενών χώρων μέσα από αντεπιθέσεις. Το πρόβλημα που ενδεχομένως  παρουσιαστεί στην εξέλιξη της χρονιάς αφορά το κατά πόσο θα καταφέρουν οι κόκκινοι του Μέρσεϊσαιντ να αγωνίζονται σε τόσο υψηλούς ρυθμούς χωρίς το απαιτούμενο βάθος στο έμψυχο υλικό τους.

Επειδή καμία ομάδα δε δείχνει ικανή να πραγματοποιήσει μία σειρά με νικηφόρα αποτελέσματα,μέχρι τώρα στο αγγλικό πρωτάθλημα,ώστε να ξεφύγει στη βαθμολογία, η Λίβερπουλ με στόχο αρχικά την είσοδό της στην τετράδα,μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πρωτοπόρους, ιδίως, στους μεταξύ τους αγώνες.

Αναφορικά με το Γιουρόπα Λιγκ η διακύμανση της ποδοσφαιρικής χρονιάς, η εκάστοτε κλήρωση, η φιλοδοξία ενός συλλόγου και ενός  προπονητή για ευρωπαϊκή καταξίωση και αυτόματη επαναφορά στην ελίτ, μέσω του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, καθιστούν τη Λίβερπουλ έναν από τους ισχυρούς διεκδικητές του τροπαίου. Ο πανδαμάτωρ χρόνος και η μεταγραφική πολιτική των Αμερικανών ιδιοκτητών θα δείξει εμπράκτως,σε ποιο βαθμό προτίθενται να βοηθήσουν στην αλλαγή επιπέδου που οι ίδιοι επέλεξαν και  η οποία εκφράζεται με την πρόσληψη του Γερμανού τεχνικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *