Home >> Sports >> ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Το 1986 ο Ντένις  Ρόντμαν (13 Μαΐου 1961) κατά την προετοιμασία των Ντιτρόιτ Πίστονς απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου λέγοντας: «Είμαι ο κανένας και ήρθα από το πουθενά». Παρά την επιλογή του στο νούμερο 27 του ντραφτ εκείνης της χρονιάς ο απόφοιτος του Σάουθερν Οκλαχόμα Στέιτ δεν είχε γίνει γνωστός στο αμερικανικό κοινό, αλλά η άγνοια του ρεπόρτερ για την παρουσία του στο ρόστερ της ομάδας του αειμνήστου Τσακ Ντέιλι δεν ήταν δικαιολογημένη. Η Ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ κατέγραψε τον Ρόντμαν ως τον καλύτερο ριμπάουντερ όλων των εποχών και η ανθρωπότητα παρακολούθησε τον πιο εκκεντρικό σταρ του πλανήτη μας!

Η αγωνιστική περίοδος 1986-1987 ήταν κομβική για την εξέλιξη της ομάδος των Πίστονς, καθώς το Ντιτρόιτ του μυθικού Αιζάια Τόμας και του rookie Ντένις Ρόντμαν κατάφερε να αγωνιστεί στην τελική φάση των playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας (αποκλεισμός από την Βοστώνη του Λάρι Μπερντ με σκορ 3-4). Την επόμενη χρονιά ο Ρόντμαν αγωνιζόταν ήδη ως σημαντικός μπασκετμπολίστας, η ομάδα κέρδισε τον τίτλο της Eastern Conference (με 4-0 επί των Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν) και δεν πέτυχε να στεφθεί πρωταθλήτρια εξαιτίας του περίφημου phantom (ανύπαρκτου) foul το οποίο υποδείχθηκε σε βάρος του Μπιλ Λαμπίρ σε φάση με τον Καρίμ Αμπντουλ Τζαμπάρ στο 7ο ματς των τελικών του NBA. Ο χρόνος συμμετοχής του Ρόντμαν αυξανόταν σε ανάλογο βαθμό με την δυναμική των Πίστονς με αποτέλεσμα την κατάκτηση δύο συνεχόμενων τίτλων (1989,1990) και τον Ρόντμαν να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην άμυνα του Ντιτρόιτ ως σμολ φόργουορντ. Η παρακμή της ομάδος του Ντέιλι δεν επηρέασε τον Ρόντμαν. Ο ιδιόρρυθμος-από εκείνη την εποχή- σταρ έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία του NBA ο οποίος αναδείχθηκε back to back καλύτερος αμυντικός του κορυφαίου πρωταθλήματος (1991, 1992).

Το 1993 η αποχώρηση του Ντέιλι από το Ντιτρόιτ οδήγησε τον Ρόντμαν στο Σαν Αντόνιο του Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Η στατιστική απεικόνιση αποδεικνύει ότι ο πάουερ φόργουορντ (πλέον) από το Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ ήταν ο καλύτερος  ριμπάουντερ του NBA, αλλά η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του εξαιτίας πειθαρχικών παραπτωμάτων δημιουργούσε αρνητικό κλίμα στο Τέξας. Το 1995 η βελτιωμένη έκδοση των Σπερς πρωταγωνίστησε στο ΝBA, αλλά η αδυναμία του Σαν Αντόνιο να αντιμετωπίσει το Χιούστον του Ολάζοουν στην τελική φάση των playoffs της Δυτικής Περιφέρειας και η επίρριψη της ευθύνης στον Ρόμπινσον και τον Ρόντμαν ώθησε τον 34χρονο πια σταρ στο Σικάγο…

Στην «πόλη των ανέμων» ο Ντέννις Ρόντμαν έφτασε με την προοπτική να αποκτήσει συμπληρωματικό ρόλο στην ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν. Ωστόσο, ο χρόνος έμελλε να αποδείξει ότι ο βετεράνος φόργουορντ παρέμενε ιδιαιτέρως χρήσιμος. Το 1996 το Σικάγο κατέκτησε με ευκολία το πρωτάθλημα (με ρεκόρ 72-10 στην κανονική περίοδο) και ο Ρόντμαν αντιμετώπισε με επιτυχία τον Σον Κεμπ των (τότε) Σιάτλ Σούπερσονικς στην τελική φάση των playoffs. Το 1997 και το 1998 συνέχισε να αγωνίζεται μα την ίδια ένταση και να είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ στον κόσμο. Η σύγκρουση του με τον Καρλ Μάλοουν των Γιούτα Τζαζ (πάντοτε σε τελική φάση playoffs) θεωρείται κλασική και η έκβαση αυτής ανέδειξε την ομάδα των Μπουλς ξανά πρωταθλήτρια με three pit (1996-1998), όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν (1991-1993).

Σε ηλικία 37 χρονών, με την υστεροφημία του να είναι εξασφαλισμένη και με την ιδιαιτερότητα του πνεύματος του να κυριαρχεί ο Ντένις Ρόντμαν ήταν πια περισσότερο διασημότητα παρά καλαθοσφαιριστής. Αγωνίστηκε για ελάχιστο χρόνο σε Λος Άντζελες Λέικερς και Ντάλας Μάβερικς διδάσκοντας  την «τέχνη» της γελοιοποίησης των διαιτητών και όντας 39 χρονών αποσύρθηκε προσωρινώς από την ενεργό δράση.

Επανήλθε και έπαιξε μπάσκετ – ως πόλος έλξης διαφημίσεων – από το Μεξικό μέχρι την Φινλανδία. Η οριστική απόσυρση του ήταν γεγονός το 2006 σε ηλικία 45 ετών! Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατό η απόδοση του να παραπέμπει στον νεότερο εαυτό του, δηλαδή στον άνθρωπο ο οποίος από το 1986 έως το 2000 αγωνίστηκε σε 1080 ματς NBA, αναδεικνυόταν κορυφαίος ριμπάουντερ από το 1992 μέχρι το 1998 και βεβαίως ήταν συχνά πρωταθλητής (1989, 1990, 1996, 1997, 1998)…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *