Home >> Sports >> Αυτά είναι τα 3 μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague

Αυτά είναι τα 3 μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague

Η νέα σεζόν στην EuroLeague αναμένεται ακόμα πιο συναρπαστική από την περσινή και σίγουρα πιο “ζεστή” αφού επιστρέφουν οι φίλαθλοι στις εξέδρες, έπειτα από ενάμιση περίπου χρόνο λόγω της πανδημίας του Covid-19. Αρκετές από τις 18 ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό και βλέπουν ψηλά. Το ζητούμενο όμως είναι ποια από τις 18 αυτές ομάδες θα χαμογελάσει στο τέλος. Παρακάτω, διαβάστε για τα 3 μεγάλα φαβορί, που δείχνουν να είναι ένα βήμα πιο μπροστά στην κούρσα του τίτλου.

Η σεζόν 2021/22 βρίσκεται προ των πυλών. Λίγα εικοσιτετράωρα έμειναν έως ότου ξανακουστεί στα κλειστά στάδια ο ύμνος της EuroLeague. Μάλιστα, το εναρκτήριο λάκτισμα στη διοργάνωση θα δοθεί με την αναμέτρηση ανάμεσα στη “σταχτοπούτα” της EuroLeague και κάτοχο του Eurocup Μονακό και τον Παναθηναϊκό στο Πριγκιπάτο το βράδυ της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες που συμμετέχουν στην Euroleague αυτής της σεζόν είναι οι Αναντολού Εφές, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο, Ρεάλ Μαδρίτης, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Φενέρμπαχτσε, Μπάγερν Μονάχου, Μπασκόνια, Ολυμπιακός, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζάλγκιρις Κάουνας, Ερυθρός Αστέρας, Βιλερμπάν, Άλμπα Βερολίνου και Ούνικς Καζάν.

Το Final Four του 2022 θα διεξαχθεί στο Βερολίνο και συγκεκριμένα στην Mercedes – Benz Arena το τριήμερο 27-29 Μαΐου

Αναντολού Εφές, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι τα 3 μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο

Η Euroleague είναι το πιο ανταγωνιστικό, σκληρό και απαιτητικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Ο βαθμός δυσκολίας χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Δεν υπάρχουν εύκολες ομάδες σε αυτό το επίπεδο και η επιτυχία της εκάστοτε ομάδας εξαρτάται από το πόσο συνεπής και σταθερή είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Από την άλλη, όμως, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μπάτζετ. Είναι πολύ δύσκολο πλέον για μια ομάδα που δεν έχει υψηλό προϋπολογισμό να κατακτήσει την EuroLeague ή να φτάσει στο Final Four και η είσοδος στα πλέι οφ θεωρείται το ταβάνι της. Στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης φυσικά και όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους, αλλά σε μια σειρά αγώνων σπάνια δεν επικρατεί η ποιοτικότερη ομάδα.

Αξιολογώντας τις ομάδες βάσει ρόστερ, μπορούμε να πούμε πως τρεις είναι εκείνες που θεωρητικά βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά στην κούρσα του βαρύτιμου τροπαίου της EuroLeague κι αυτές είναι η περσινή πρωταθλήτρια Αναντολού Εφές, η φιναλίστ του περσινού τελικού Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η Αναντολού Εφές κατάφερε πέρυσι να φτάσει στην κορυφή της EuroLeague για πρώτη φορά στην ιστορία της. Με πρωτομάστορα τον Έργκιν Αταμάν και αιχμή του δόρατος το κορυφαίο περιφερειακό δίδυμο Λάρκιν – Μίσιτς, η ομάδα από την Τουρκία πήρε αυτό που τής στέρησε ο Covid-19 το 2020. Με δεδομένο πως διατήρησε αναλλοίωτο τον κορμό που την οδήγησε στην κορυφή (Αταμάν, Λάρκιν, Μίσιτς, Μπομπουά, Σίνγκλετον, Ντάνστον, Σίμον, Πλάις) και όπλο την καλή χημεία, η Αναντολού Εφές δείχνει ικανή να επαναλάβει το back to back κάτι που στο παρελθόν έχουν πετύχει μόνο η Γιουγκοπλάστικα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Ολυμπιακός. Βέβαια, το έργο της δεν θα είναι εύκολο, επειδή οι ανταγωνιστές της ενισχύθηκαν, ωστόσο οι ποιοτικές λύσεις που έχει σε όλες τις θέσεις την καθιστούν εκ νέου στα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο.

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε πέρυσι να επιστρέψει σε τελικό EuroLeague, όχι όμως και στην κορυφή για τρίτη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2010, αφού υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Αναντολού Εφές. Η χρονιά ήταν πάντως πετυχημένη για την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος στην πρώτη του σεζόν στη Βαρκελώνη οδήγησε τους Μπλαουγκράνα στo νταμπλ στην Ισπανία. Ο Λιθουανός προπονητής προχώρησε σε μικρές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ αυξάνοντας την ποιότητα της Καταλανικής ομάδας ειδικά στην περιφέρεια με παίκτες όπως ο Λαπροβίτολα και ο Γιοκουμπάιτις, ενώ αν σε αυτούς προστεθούν οι ήδη υπάρχοντες Καλάθης και Χίγκινς, τότε μιλάμε για μια υπερπλήρης περιφερειακή γραμμή, που μπορεί να καταφέρει σπουδαία πράγματα. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει στο ρόστερ της κι άλλους εξαιρετικούς σουτέρ όπως ο Αμπρίνες και ο Κούριτς, ενώ περιμένει πολύ περισσότερα φέτος από τον σέντερ Μίροτιτς, στον οποίο πρόσθεσε δίπλα του τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Αναντολού Εφές, Σερτάτς Σανλί. Συμπερασματικά, η Μπαρτσελόνα διαθέτει πλήρες και πανάκριβο ρόστερ με ποιοτικούς παίκτες σε όλες τις θέσεις, οι οποίοι δείχνουν να ταιριάζουν απόλυτα στις επιθυμίες του Γιασικεβίτσιους.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μια ομάδα-τοτέμ της EuroLeague, με 9 σερί παρουσίες σε Final Four από το 2012 και δύο κατακτήσεις τροπαίων την προηγούμενη πενταετία, ψάχνει την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης για ένατη φορά στην ιστορία της. Η περσινή σεζόν ήταν δύσκολη και περίεργη για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη επειδή σημαδεύτηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοφ και αφετέρου από την αποπομπή του γκαρντ Μάικ Τζέιμς από το ρόστερ στα μέσα της σεζόν λόγω της κόντρας του με τον Έλληνα κόουτς. Αν σ’ αυτά συνυπολογιστεί το ντεφορμάριμα του Τορνίκε Σενγκέλια και η σταδιακή επιστροφή στα υψηλά στάνταρ απόδοσης του κομβικού Γουίλ Κλάιμπερν, μπορούμε να πούμε ότι το φινάλε της σεζόν βρήκε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ικανοποιημένη, σε ένα βαθμό, φτάνοντας μέχρι το Final Four της EuroLeague και κατακτώντας ξανά τον τίτλο της VTB League. Από τις διορθωτικές κινήσεις της προηγούμενης χρονιάς, ο Γκαμπριέλ Λούντμπεργκ διατήρησε τη θέση του στην περιφέρεια και αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ δίπλα σε αυτόν και το πολυεργαλείο Ντάνιελ Χάκετ, προστέθηκαν ο σούπερ σταρ Αλεξέι Σβεντ και ο Μάριους Γκριγκόνις, η παρουσία των οποίων καθιστά πανίσχυρη την περιφέρεια της Ρώσικης Αρκούδας. Ο Δημήτρης Ιτούδης περιμένει πολλά από τα γκαρντ του, αλλά και από τις 2 περσινές μεγάλες μεταγραφές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τον φόργουορντ Τορνίκε Σενγκέλια και τον σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοφ. Συμπερασματικά, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει ένα πλήρες ρόστερ με μεγάλο βάθος, ποιοτικές λύσεις και επιθετικό ταλέντο και το στοίχημα είναι να δέσουν οι παλιοί με τους καινούργιους και να βρουν τα πατήματά τους οι τρεις υπερπολύτιμοι και κομβικοί – στα σχέδια του Ιτούδη – αθλητές, Κλάιμπερν, Σενγκέλια και Μιλουτίνοφ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *