Home >> Sports >> Against all Gods

Against all Gods

Οι δερβίσηδες της αποκοτιάς εξέδωσαν φετφά στις 3/1/2022 όπου μεταξύ άλλων σημειώνονται οι εξής ανακατατάξεις στο ημερολόγιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Όλα αυτά θα συμβούν εξαιτίας της ανατροπής που φέρνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το πρώτο χειμωνιάτικο, στο Κατάρ από τις 21/11/2022 έως τις 18/12/2022. Το μέτρο ξεπεράστηκε. Πλέον, η ύβρις πλησιάζει. Η μνήμη, του σώματος, μια άκαυτη βάτος περιμένει τη δικαίωσή της, σε εξουθενωμένους οργανισμούς.

Αναλυτικότερα, οι όμιλοι σε Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Κόνφερενς Λιγκ θα πραγματοποιηθούν από το διάστημα 6/9/2022 έως τις 3/11/2022. Τα πρωταθλήματα θα κάνουν παύση στις 13/11/2022 ώστε στις 14/11/2022, οι κληθέντες ποδοσφαιριστές να ενσωματωθούν στις αποστολές των εθνικών τους ομάδων για να πραγματοποιήσουν, σύντομη, προετοιμασία. Εποχή  με σαφή αποστροφή στον άνθρωπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η τεχνική και ποδοσφαιρική επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Ποδοσφαίρου (IFAB), στο Κάρντιφ της Ουαλίας, αναμένεται να αποδεχθεί την πρόταση που δέχθηκε για μονιμοποίηση της αύξησης των επιτρεπόμενων αλλαγών από μια ομάδα. Η τελική απόφαση, πιθανότατα, θα ληφθεί στην ετήσια γενική συνέλευση του Μαρτίου. Αρχική πρόθεση ήταν οι πέντε αλλαγές να τίθενται στην ευχέρεια των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών κάθε χώρας κι έπειτα, εκείνες να αποφασίζουν μαζί με τις κατά τόπους λίγκες. Το παράδοξο εμφανίστηκε, στην Αγγλία, όπου στην Πρέμιερ Λιγκ παρέμειναν οι τρεις αλλαγές αλλά στο Λιγκ Καπ αυξήθηκαν σε πέντε. Ο ίδιος αριθμός, ισχύει και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το πρώτο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης, ίσως, ανακουφίζει τη σκέψη, αφού ναι μεν, εξαιτίας της πανδημίας οι αθλητές έπαιζαν σε συμπιεσμένο χρόνο πολλούς αγώνες, όμως, μια περισσότερο προσεκτική ματιά θα κάνει αντιληπτό ότι τα καινά δαιμόνια, αλλάζουν τη φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου. Σε ένα παιγνίδι με χαμηλό σκορ συγκριτικά με το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο, το τένις, και σε γήπεδα με μεγαλύτερες διαστάσεις, οι περιορισμένες αλλαγές ήταν το δεύτερο, χαρακτηριστικό γνώρισμα. Πλέον, εκτός της συστατικής επιστολής, χάνεται και το ουσιώδες. Δηλαδή, όπως στο μπάσκετ, ο προπονητής καθορίζει και αναπροσαρμόζει τις πεντάδες του ανάλογα με το πλάνο του αντιπάλου, έτσι και στο ποδόσφαιρο, ο τεχνικός θα έχει τη δυνατότητα να τεμαχίζει σε 30′, για παράδειγμα, το χρόνο, να χρησιμοποιεί παίχτες με συγκεκριμένους στόχους (επιθετικούς ή αμυντικούς προσανατολισμούς), κατευθύνσεις και με ακρίβεια θα οδηγηθούμε σύντομα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο πως θα ευνοήσει τις ομάδες με περισσότερες ποιοτικές επιλογές στο πάγκο τους αφού οι σύλλογοι με χαμηλότερη οικονομική επιφάνεια θα πρέπει να επιλέξουν το δρόμο της δημιουργίας, με τμήματα υποδομής, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί και με σχετική επάρκεια, ποσότητας και ποιότητας. Ωστόσο, ο κύκλος της μεταπωλητικής πορείας είναι προκαθορισμένος και οποιαδήποτε καθυστέρηση, διαφυγόν κόστος.

Το χάσμα, ενώ σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να μικραίνει, στην πραγματικότητα, διαχωρίζει, ξεκάθαρα, την πρώτη τάξη του ποδοσφαίρου. Εκείνη, με τη σειρά της, μπαίνει με σταθερά βήματα και στη διαδικασία της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων. Μπορεί να κάηκε κεφάλαιο με τον κόβιντ, ωστόσο, ο κλάδος των κατασκευών, παγκοσμίως, ανακάμπτει, διαρκώς. Το ερώτημα είναι εάν εμπίπτει στα χρηματιστικά παράγωγα και τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια ακόμα φούσκα να σκάει, εμφατικά.

Rk Squad MP W D L Pts/G GD
1 Bayern Munich 17 14 1 2 2.53 +40
2 Manchester City 21 17 2 2 2.52 +40
3 Inter 19 14 4 1 2.42 +34
4 Paris S-G 19 14 4 1 2.42 +22
5 Real Madrid 20 14 4 2 2.30 +24
6 Milan 19 13 3 3 2.21 +18

Leaders

Πηγή: fbref.com

Επίσης, καλό είναι να μη λησμονούμε πως στο υψηλότερο επίπεδο, οι ποδοσφαιριστές χρειάζεται να αγωνίζονται σε μεγάλη ένταση τρεις φορές την εβδομάδα! Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η διαρκής μετακίνηση με τα ταξίδια. Τα πρωταθλήματα και οι διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, του 2020, για να τελειώσει η χρονιά και η επόμενη, 2021, ξεκίνησε χωρίς διακοπή. Δίχως, να δοθεί στους ποδοσφαιριστές το δικαίωμα ξεκούρασης. Το χειρότερο από όλα ήταν, πως επειδή η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με καθυστέρηση, έπρεπε να βγει ένα πρόγραμμα χωρίς το παραμικρό κενό. Κατ’αυτόν τον τρόπο μεταφέρθηκαν για αργότερα οι διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων και το πρόγραμμα γέμισε ασφυχτικά με παιχνίδια.

Το άθλημα στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα χρειάζεται και απαιτεί να έχεις τη δυνατότητα να παίζεις μόνιμα σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Οι επιθετικοί δεν περιμένουν την μπάλα και δεν έχουν σαν κύρια αποστολή απλά να σκοράρουν αλλά πρέπει να πιέζουν σε όλο το γήπεδο τους αντίπαλους αμυντικούς. Ο ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει τεχνική κατάρτιση και διαθέτει την αντίληψη της καλής πάσας, σε σωστό σημείο, χρόνο και πόδι συμπαίχτη, δεν αρκεί να αποφύγει από τους σκληρούς χαφ και να ανοίξει το γήπεδο για τους επιθετικούς. Οφείλει να πρεσάρει, να μαρκάρει, να τρέχει ψηλά, στα όρια της αντίπαλης περιοχής. Γενικότερα, να χτίζει επιθέσεις, αλλά και να αναχαιτίζει, να πατάει στα καρέ τόσο των μεν όσο και των δε.

Επιπλέον, οι ακραίοι μπακ, δεν έχουν πια την εντολή να μαρκάρουν τα αντίπαλα εξτρέμ. Πλέον, πρέπει και να κόβουν και να επιτίθενται. Οι ομάδες ζητάνε, για να κερδίζουν μέτρα, τακτικά, οι ποδοσφαιριστές να πατούν όλο το γήπεδο. Είναι σαφές ότι για να σταθεί κάποιος στο κορυφαίο σκαλοπάτι, πέραν των αμέτρητων ωρών προπονήσεων, να μπορεί να είναι ταχυδυναμικός, με μεγάλο διασκελισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *