Home >> Sports >> Αμερικανοί στα γήπεδα της Ευρώπης μ’ απευθείας πτήση από… Λαύριο!

Αμερικανοί στα γήπεδα της Ευρώπης μ’ απευθείας πτήση από… Λαύριο!

Μπορεί το Λαύριο να μη θεωρείται “μπασκετομάνα”, πάντως, σίγουρα, διαθέτει… μάτι κι, ίσως, ένα απ’ τα καλύτερα τμήματα σκάουτινγκ. Ο Χρήστος Σερέλης και η ομάδα του έχουν παράδοση στους ξένους παίκτες είτε συνάπτοντας τα πρώτα επαγγελματικά συμβόλαια με τους καλύτερους απόφοιτους κολεγίων, γεγονός που πιστοποιείται απ’ την απόδοσή τους κι απ’ το γεγονός ότι αφήνουν το “ταπεινό” Λαύριο για τις διοργανώσεις της Ευρωλίγκας ή του Basketball Champions League, είτε επιλέγοντας παίκτες μ’ εμπειρία που προβλέπουν ότι έχουν να δώσουν πολλά στην ομάδα αφήνοντας το στίγμα τους με τα στατιστικά τους, συνδέοντας στην συνείδηση των μπασκετόφιλων τ’ όνομά τους με την πόλη, ενώ το πέρασμά τους κι ο χρόνος συμμετοχής τους τούς έκανε να ξεχωρίσουν και περνώντας απ’ την ομάδα της Ανατολικής Αττικής πήραν το εισιτήριο για το κάτι παραπάνω στην καριέρα τους. Δεν είναι και λίγο για μια ομάδα που -τ’ όχι και τόσο μακρινό 2015- έτρεχε να φτιάξει ομάδα, για να προλάβει να είναι έτοιμη στην έναρξη του Πρωταθλήματος, έπειτα απ’ την άρνηση – αδυναμία του ΚΑΟΔ να συμμετέχει στα μεγάλα σαλόνια…

Μ’ αφορμή, λοιπόν, την περίπτωση του Τάισον Κάρτερ π’ αφήνει το Λαύριο και το Basketball Champions League για την Ζενίτ και την Ευρωλίγκα, θυμόμαστε μερικές απ’ τις χαρακτηριστικότερες επιλογές ξένων παικτών του Χρήστου Σερέλη π’ ανέδειξαν το ταλέντο τους, την ίδια την ομάδα κι επιβεβαίωσαν την ικανότητα που έχει ο κόουτς και οι συνεργάτες να ξεχωρίζουν τα ταλέντα.

Ο Τάισον Κάρτερ έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Μισισίπι Στέιτ και σημείωσε κατά μέσο όρο 7,5 πόντους κι 1,7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι ως πρωτοετής. Ως δευτεροετής είχε μέσο όρο 8,9 πόντους, 1,8 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ ανά αγώνα, ενώ ως τριτοετής σημείωσε 10,4 πόντους, 2 ριμπάουντ κι 1,2 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Στις 8 Νοεμβρίου 2019 σημείωσε 28 πόντους στην νίκη επί του Σαμ Χιούστον Στέιτ με 67-58. Ως τεταρτοετής είχε μέσο όρο 13,9 πόντους, 3,1 ασίστ, 2,6 ριμπάουντ κι 1,1 κλεψίματα ανά παιχνίδι και είχε έξι αγώνες με 20 ή περισσότερους πόντους. Ο Κάρτερ ξεκίνησε ως βασικός σε 16 απ’ τους 31 αγώνες κι αναδείχθηκε ο έκτος παίχτης της χρονιάς στην SEC, γινόμενος ο πρώτος παίκτης του Μισισίπι που κέρδισε αυτήν την τιμή. Ολοκλήρωσε την κολεγιακή του πορεία με 216 τρίποντα, πέμπτος στην ιστορία του Μισισίπι Στέιτ. Πέτυχε 1.352 πόντους κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του και μαζί με τον πατέρα του έγινε το μοναδικό δίδυμο πατέρα – γιου που σκόραρε (έκαστος) πάνω από 1.000 πόντους στην ιστορία της SEC.

Ο Κάρτερ υπέγραψε με την ομάδα του Λαυρίου την χρυσή -για την ομάδα- χρονιά (2η θέση στο Πρωτάθλημα κι έξοδος στην Ευρώπη με συμμετοχή στο Basketball Champions League) 2020-2021. Την χρονιά αυτήν με την φανέλα του Λαυρίου στην πρώτη του επαγγελματική ομάδα ο Αμερικανός συγκέντρωσε στην κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος 302 πόντους, μάζεψε 78 ριμπάουντ, μοίρασε 52 ασίστ, έγινε… κλέφτης 28 φορές και “τάπωσε” 8 φορές. Στα πλέι οφ σημείωσε 155 πόντους, μάζεψε 30 ριμπάουντ, μοίρασε 37 ασίστ, έκλεψε μία φορά και πραγματοποίησε 5 τάπες.

Επιπλέον, το 2020 στην κανονική περίοδο στο σύνολο των παικτών της εγχώριας Λίγκας αναδείχθηκε 3ος στους πόντους με 302, 4ος στα τρίποντα με 40 και 2ος στο ποσοστό τρίποντων με 51,95%. Αντίστοιχα, στα πλει οφ αναδείχθηκε 5ος στους πόντους με 155, 5ος στις ασίστ με 37, 3ος στις βολές με 40 και 3ος στα κερδισμένα φάουλ με 45.

Τέλος, στην 8η αγωνιστική της Λίγκας αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης με 20 πόντους (4/6 τρίποντα, 3/6 δίποντα), 9 ριμπάουντ και 29 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Την δεύτερη συναπτή χρονιά στην ομάδα και με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των υποχρεώσεών του (λίγο πριν φύγει γι’ Αγία Πετρούπολη) συγκέντρωσε 182 πόντους, μάζεψε 31 ριμπάουντ, μοίρασε 32 ασίστ, έκλεψε 14 φορές, ενώ σημείωσε κι 8 τάπες.

Την σεζόν αυτήν και στον πρώτο γύρο της κανονική περιόδου αναδείχθηκε 2ος στους πόντους με 182, 2ος στα δίποντα με 51, 2ος στην αξιολόγηση με 184 βαθμούς και 5ος στα τρίποντα με 21.

Μάλιστα, ο 23χρονος Αμερικανός γκαρντ των “Μεταλλωρύχων” στην εντός έδρας νίκη της ομάδας του επί του Ηρακλή αναδείχθηκε MVP of the Week της Λίγκας. Συγκέντρωσε 40 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (31 πόντοι με 3/3 βολές, 5/7 δίποντα, 6/10 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 10 κερδισμένα φάουλ και 2 κλεψίματα σε 33′ και 29” συμμετοχής) περισσότερους από κάθε άλλο παίκτη στις αναμετρήσεις της 11ης αγωνιστικής, αλλά και στο σύνολο του 30ου επαγγελματικού Πρωταθλήματος μέχρι τώρα!

Μεταξύ άλλων, αυτή η επίδοση πόντων αποτελεί την κορυφαία στην 7ετή ιστορία του Λαυρίου στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα ξεπερνώντας όχι μόνο την δική του (29 πόντοι στον δεύτερο και τέταρτο ημιτελικό επί του Προμηθέα), αλλά και την αντίστοιχη καλύτερη του Λαυρίου από καταβολής Α1 ξεπερνώντας τους 30 πόντους που είχε ο Μακένζι Μουρ στο ματς των δυο παρατάσεων επί του ΠΑΟ το 2017-2018. Με τους 40 βαθμούς ξεπέρασε κατά 1 το ρεκόρ που κρατούσε ο Ουσμάν Κρουμπάλι απ’ τον Μάρτιο του 2016. Η δεύτερη καλύτερη επίδοση του Κάρτερ ήταν εκείνη των 36 βαθμών στον τέταρτο ημιτελικό των περσινών (2020-2021) πλέι οφ επί του Προμηθέα.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, στην φάση των “32” του Basketball Champions League και στο σύνολο των 6 αγωνιστικών συγκέντρωσε 107 πόντους, μάζεψε 10 ριμπάουντ, μοίρασε 15 ασίστ κι έκλεψε 8 φορές.

Μάλιστα, στην 3η αγωνιστική επί της Νίζνι πέτυχε ρεκόρ σεζόν σ’ ολόκληρο το BCL με 35 πόντους (8/12 δίποντα, 5/8 τρίποντα και 4/6 βολές), 6 ασίστ, 1 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, ενώ ανέβηκε στην 3η θέση των σκόρερ της διοργάνωσης.

Λίγο πριν αφήσει το Λαύριο ο ίδιος δήλωσε: “Είμαι χαρούμενος για το Λαύριο, είμαι προετοιμασμένος για ό,τι ακολουθήσει στην καριέρα μου. Δουλεύω σκληρά στο παιχνίδι μου, διαβάζω πολλά, μπορώ να προσαρμοστώ σ’ οποιαδήποτε κατάσταση. Θα είναι ωραία όπου και να βρεθώ. Το πιο σημαντικό είναι το μπάσκετ κι εκεί θα επικεντρωθώ. Αγάπησα το Λαύριο κι ευχαριστώ τον coach Σερέλη που με βοήθησε ν’ αναπτύξω το παιχνίδι μου και να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου”.

Ο Κάιλ Άλμαν υπέγραψε με την ομάδα του Λαυρίου την σεζόν 2019-2020. Ως ρούκι εκείνη την χρονιά σημείωσε 221 πόντους, μάζεψε 45 ριμπάουντ, μοίρασε 43 ασίστ, έκλεψε 13 φορές και πραγματοποίησε 8 τάπες. Όλα αυτά όσο διήρκησε η κανονική περίοδος (20 αγωνιστικές, περίπου ως τα μισά του δεύτερου γύρου) δεδομένου ότι το Πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε άρον – άρον λόγω covid. Το Λαύριο, τότε, τερμάτισε στην 6η θέση με 31 βαθμούς.

Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί και, έτσι, το 2020 υπέγραψε με την Ρίγα.

Η ομάδα της Λετονίας συμμετείχε στο Basketball Champions League στην φάση των “32” και των “16”. Δεν κατάφερε να περάσει στους “8”. Στις 12 αυτές αγωνιστικές ο Αμερικανός συγκέντρωσε 166 πόντους, μάζεψε 38 ριμπάουντ, μοίρασε 67 ασίστ, έκλεψε 11 φορές κι έκανε 4 τάπες.

Επιπρόσθετα, αναδείχθηκε MVP στο BCL για τον μήνα Δεκέμβριο έχοντας κατά μέσο όρο 20 πόντους, 9 ασίστ και 22 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Έτσι, ο νεαρός γκαρντ οδήγησε την ομάδα του στο καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της στην διοργάνωση και την βοήθησε ν’ ανέβει στο 3-1 και να ισοβαθμήσει στην κορυφή της κατάταξης με την Strasbourg για τον Ε’ όμιλο.

Τέλος, ο Άλμαν βοήθησε την Ρίγα, ώστε να κατακτήσει το πρώτο διπλό στην ιστορία της στην διοργάνωση του BCL στην νίκη επί του Περιστερίου όπου και σημείωσε 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 9 ασίστ και μία τάπα.

“Ο Allman μοίρασε 9 ασίστ σε τρία διαδοχικά παιχνίδια, ανάμεσα στα οποία η νίκη της VEF στην έδρα του Περιστερίου τον Νοέμβριο και οι δύο νίκες επί της Rytas Vilnius τον Δεκέμβριο. Είναι, μάλιστα, μόλις, ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του BCL που σημειώνει το εν λόγω επίτευγμα.

Αυτήν την στιγμή, ο Αμερικανός γκαρντ έχει 7,5 ασίστ ανά παιχνίδι στην παρθενική του σεζόν στο BCL. Το καλοκαίρι, όταν πήρε την μεταγραφή απ’ το Λαύριο, δεν είχε ιδέα του πώς θα εξελιχθεί το παιχνίδι του τόσο σύντομα. Πλέον, γνωρίζει όμως σε ποιον πρέπει ν’ αποδοθούν τα εύσημα για την πρόοδό του.

Η προσαρμογή του Allman στο ευρωπαϊκό στιλ μπάσκετ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι εντυπωσιακή, δεδομένου πως αποφοίτησε, μόλις, το 2019 απ’ το Cal State Fullerton και πέρσι έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, αποκλειστικά στο ελληνικό Πρωτάθλημα, με την ομάδα του Λαυρίου.

Οι προσαρμογές του Allman δούλεψαν τόσο καλά που ο ίδιος βοήθησε την ομάδα της Ρίγας ν’ αλλάξει ολοκληρωτικά τις τύχες της στην σεζόν του BCL. Οι Λετονοί είχαν ρεκόρ 1-13 σ’ ολόκληρη την περσινή σεζόν, κι αυτό ήταν το χειρότερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης.

Φέτος, έχουν, ήδη, τρεις νίκες σε τέσσερα ματς και είναι κοντά στο να πάρουν θέση στην φάση των Play-Offs για πρώτη φορά.”, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίσημη ιστοσελίδα του BCL.

Όσον αφορά στις εγχώριες διοργανώσεις κατέκτησε και το Πρωτάθλημα με την Ρίγα όντας ένας εκ των κορυφαίων παικτών -και- των τελικών. Επίσης, αναδείχθηκε MVP στα πλέι οφ της LBL.

Και, ενώ, ήταν στο στόχαστρο της Μπάγερν Μονάχου και μια ανάσα απ’ την Ευρωλίγκα, εντούτοις την σεζόν 2021-2022 αγωνίζεται στην LNBPROA με την φανέλα της νεοσύστατης ParisBasketball. Εκεί, στο σύνολο των 13 (μέχρι στιγμής) αγώνων έχει συγκεντρώσει 196 πόντους, 46 ριμπάουντ, 55 ασίστ, 9 κλεψίματα κι 8 τάπες.

Ο Κέβιν Πάντερ έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο State Fair CC τις σεζόν 2012-2013 και 2013-2014 συγκεντρώνοντας 1.025 πόντους, 266 ριμπάουντ, 102 ασίστ, 85 κλεψίματα και 18 τάπες, ενώ απ’ το 2014 ως το 2016 αγωνίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Τένεσι. Εκεί, σε 58 αγώνες σημείωσε 905 πόντους, 157 ριμπάουντ, 151 ασίστ, 87 κλεψίματα και 12 τάπες. Μάλιστα, στο κολέγιο εντάχθηκε στην ALL-SEC / Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα, διότι τελείωσε με τον τρίτο υψηλότερο μέσο όρο πόντων και το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ελεύθερων βολών στην διάρκεια του Πρωταθλήματος.

BASKET LEAGUE / ˁՑɏ – ď΁ ˅ՊDS (ȁ́ӇӠć̏ЏՋϓ / Eurokinissi Sports)

Το 2015-2016 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με το Λαύριο. Σε 21 αγώνες της κανονικής περιόδου συγκέντρωσε 263 πόντους, μάζεψε 50 ριμπάουντ, μοίρασε 19 ασίστ, έκλεψε 20 φορές κι έκανε 2 τάπες. Μάλιστα, σ’ όλη την Λίγκα, στην διάρκεια της κανονικής περιόδου, αναδείχθηκε 4ος στην κατηγορία των τρίποντων με ποσοστό 43,16%. Τον Μάρτιο του 2017, ωστόσο, η πρόταση απ’ το Βέλγιο το έκανε ν’ αφήσει το Λαύριο και να υπογράψει με την Άντβερπ. Εκεί, σε 16 παιχνίδια μέτρησε 184 πόντους, 52 ριμπάουντ, 26 ασίστ, 30 κλεψίματα και 2 τάπες.

Ο Ιούλιος του 2017 τον βρίσκει στην Ρόσα Ράντομ. Με την πολωνική ομάδα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Basketball Champions League. Αν κι αγωνιζόταν με μια αδύναμη -συγκριτικά με τις υπόλοιπες της διοργάνωσης- ομάδα, εντούτοις έκανε την διαφορά! Σε 16 αγώνες συγκέντρωσε 329 πόντους, μάζεψε 54 ριμπάουντ, μοίρασε 27 ασίστ, έκλεψε 23 φορές κι έκανε 2 τάπες, ενώ στο εγχώριο Πρωτάθλημα σημείωσε 386 πόντους, 92 ριμπάουντ, 46 ασίστ, 28 κλεψίματα και μία τάπα σε 20 αγώνες.

Και, ενώ, η ΑΕΚ έψαχνε για ενίσχυση εν όψει Κυπέλλου Ελλάδος, Πρωταθλήματος και συνέχειας στο Basketball Champions League, αλλά κι ο Πάντερ όλο κι άνθιζε, έγινε η κίνηση ματ. Ο Πάντερ ήρθε στην Ελλάδα 10 Φεβρουαρίου και λίγες, μόλις, μέρες αργότερα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος με την “Ένωση” ενισχύοντας με 14 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Σαν να ήταν ανέκαθεν μέλος της ομάδας. Τόσο απλά. 88-83 επί του Ολυμπιακού.

Στο ελληνικό Πρωτάθλημα με τα κιτρινόμαυρα ο Κέβιν Πάντερ συγκέντρωσε 125 πόντους, μάζεψε 25 ριμπάουντ, μοίρασε 2 ασίστ, έκλεψε 10 φορές κι έκανε 2 τάπες σε 11 αγώνες κανονικής περιόδου. Σε 2 αγώνες των πλει οφ συγκέντρωσε 17 πόντους, 2 ριμπάουντ, μία ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 τάπες. Η δεύτερη γεύση του απ’ το BCL ήταν η ιδανική, διότι σε 6 αγώνες συγκέντρωσε 92 πόντους, 13 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 7 κλεψίματα και μία τάπα σηκώνοντας το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο βοηθώντας την ΑΕΚ με 14 πόντους στον τελικό επί της Μονακό όπου κι επικράτησε με 100-94.

Οι ιταλικές σειρήνες δεν τον άφησαν να μείνει Ελλάδα και να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Έτσι, τον Ιούλιο του 2018 υπέγραψε με την Βίρτους Μπολόνια. Ο BCLegend σε 20 αγώνες με την Βίρτους συγκέντρωσε 319 πόντους, μάζεψε 67 ριμπάουντ, μοίρασε 33 ασίστ, έκλεψε 22 κι έκοψε 6 φορές. Με την ιταλική ομάδα κατέκτησε για δεύτερη συναπτή χρονιά το τρόπαιο κι έγινε ο πρώτος παίκτης που κατόρθωσε να πάρει μπακ του μπακ τρόπαιο στην διοργάνωση του BCL. Στον ημιτελικό με την Μπάμπεργκ μέτρησε 21 πόντους, 8 ριμπάουντ κι από 2 ασίστ και κλεψίματα. Στον τελικό κόντρα στην πρώτη κάτοχο του τροπαίου, Τενερίφη, συγκέντρωσε 26 πόντους, 7 ριμπάουντ, μία ασίστ κι 1 κλέψιμο. Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του “Final 4” της διοργάνωσης ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να τού δοθεί. Επιπρόσθετα, εντάχθηκε στην καλύτερη πεντάδα του BCL. Στο εγχώριο Πρωτάθλημα σε 29 αγώνες σημείωσε 411 πόντους, 84 ριμπάουντ, 44 ασίστ, 32 κλεψίματα και 4 τάπες.

Μάλιστα, τότε, και με τις 3 αυτές συμμετοχές – θητείες στην διοργάνωση, ο Πάντερ είχε γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του Basketball Champions League φτάνοντας τους 706 πόντους στην κανονική περίοδο και τους 181 στα playoffs στο σύνολο των 40 αγωνιστικών. Πλέον, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ, τέλος, βρίσκεται στην 7η θέση των τριποντέρ με 99 πόντους, ήτοι με 33 τρίποντα!

Η ιστορική του παρουσία, βέβαια, δεν σταμάτησε εκεί, αφού είναι, παράλληλα, και πρώτος σκόρερ του BCL στην ιστορία των “Final 4″ με 79 πόντους και των τελικών με 42!

Τον Ιούνιο του 2019, ωστόσο, αφήνει πίσω του την πολύ πετυχημένη και ιστορική του πορεία στο Basketball Champions League και μεταπηδά για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα συνάπτοντας συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Επιστρέφει, λοιπόν, ξανά στην Ελλάδα, θα φύγει, ωστόσο, στις 24 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Σε 11 αγωνιστικές με τον πειραιώτικο σύλλογο συγκεντρώνει 75 πόντους, 21 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 5 κλεψίματα και μία τάπα. Στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο Ελλάδος δεν αγωνίστηκε λόγω της απουσίας του Ολυμπιακού απ’ τις διοργανώσεις.

Και μπορεί να έφυγε απ’ τον Ολυμπιακό, πάντως, σίγουρα, δεν εγκατέλειψε την Ευρωλίγκα. 3 ημέρες αργότερα υπέγραψε με τον Ερυθρό Αστέρα του Ντράγκαν Σάκοτα που τον γνώριζε, ήδη, απ’ την θητεία του στην ΑΕΚ. Κύπελλο Ευρώπης κι Ελλάδος πήραν μαζί… Με περισσότερο, λοιπόν, ρόλο και χημεία στον Αστέρα στο σύνολο των 12 αγωνιστικών συγκέντρωσε 191 πόντους, 13 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 7 κλεψίματα και μία τάπα. Η πανδημία, ωστόσο, έβαλε φρένο στην ξέφρενη πορεία του. Επιπρόσθετα, στο εγχώριο Πρωτάθλημα στο σύνολο των 8 αγωνιστικών σημείωσε 87 πόντους, 12 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 7 κλεψίματα και μία τάπα.

Τον Ιούνιο του 2020 επιστρέφει για έναν χρόνο στην Ιταλία για λογαριασμό της Αρμάνι Μιλάνο. Στις 20 Σεπτεμβρίου κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με την ιταλική ομάδα νικώντας στον τελικό του Σούπερ Καπ την πρώην Βίρτους Μπολόνια με 75-68. Στον συγκεκριμένο αγώνα ο ίδιος πέτυχε 14 πόντους. Όσον αφορά στην Ευρωλίγκα, σε 36 αγώνες συγκέντρωσε 515 πόντους, 59 ριμπάουντ, 50 ασίστ, 29 κλεψίματα και 2 τάπες. Μάλιστα, τα ποσοστά του στο δίποντο έφτασαν το 45%, ενώ στο τρίποντο το 40%. Στις 26 Ιανουαρίου κόντρα στον Ολυμπιακό πραγματοποίησε 4 ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα αναφορικά με τους πόντους, τις ασίστ, την αξιολόγηση και τον χρόνο συμμετοχής. Σε 33:25” συγκέντρωσε 27 πόντους (με 4/4 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 7/8 βολές), 5 ασίστ, 2 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο, ενώ η αξιολόγησή του έφτασε τους 33 βαθμούς. Στις 11 Μαρτίου έσπασε τ’ ατομικό του ρεκόρ πόντων σ’ αγώνα της Ευρωλίγκα, όταν κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας πέτυχε 32 πόντους (4/7 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 9/9 βολές), 1 ριμπάουντ, μία ασίστ κι 1 κλέψιμο, ενώ στο σύστημα αξιολόγησης συγκέντρωσε 28 βαθμούς. Με την εμφάνιση αυτήν αναδείχθηκε MVP της 29ης αγωνιστικής. Στις 30 Μαΐου με καλές εμφανίσεις στο “Final 4” της Κολωνίας κατέκτησε την τρίτη θέση νικώντας με 83-73 στον μικρό τελικό την ΤΣΣΚΑ. Στις 14 Φεβρουαρίου κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας νικώντας με 87-59 την Πέζαρο με τον Αμερικανό να πετυχαίνει 13 πόντους. Τέλος, στο εγχώριο Πρωτάθλημα στο σύνολο των 28 αγωνιστικών σημείωσε 310 πόντους, 46 ριμπάουντ, 39 ασίστ, 28 κλεψίματα και 2 τάπες.

Την τρέχουσα σεζόν (2021-2022) βρίσκεται στην Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ η μεταγραφή του θεωρείται η πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή παίκτη στην ιστορία του σέρβικου μπάσκετ με 3 εκατομμύρια για 2 χρόνια συνεργασίας. Μέχρι τώρα, σε 7 αγωνιστικές στο Eurocup έχει πετύχει 129 πόντους, 22 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 6 κλεψίματα και 2 τάπες. Μάλιστα, φιγουράρει στην κορυφαία 5άδα στην κατηγορία των πόντων, του ποσοστού στο δίποντο και στις ελεύθερες βολές, καθώς και στην συνολική βαθμολογία στην αξιολόγηση της διοργάνωσης. Στο εγχώριο Πρωτάθλημα στο σύνολο των 10 αγωνιστικών έχει (μέχρι στιγμής) σημειώσει 78 πόντους, 22 ριμπάουντ, 33 ασίστ και 5 κλεψίματα.

O Άλφα Ντιαλό τις σεζόν 2016 ως και 2020 αγωνίστηκε στην κολεγιακή Providence όπου σε 4 χρονιές και στο σύνολο των 130 αγωνιστικών συγκέντρωσε 1.591 πόντους, 833 ριμπάουντ, 295 ασίστ, 165 κλεψίματα και 60 κοψίματα.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα του Χρήστου Σερέλη την σεζόν 2020-2021 αφήνοντας το στίγμα του στην πιο επιτυχημένη χρονιά της ομάδας. Σε 22 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου συγκέντρωσε 284 πόντους, 120 ριμπάουντ, 46 ασίστ, 34 κλεψίματα κι 9 τάπες. Σε 11 αγωνιστικές των πλέι οφ συγκέντρωσε 130 πόντους, 63 ριμπάουντ, 21 ασίστ, 9 κλεψίματα και 7 τάπες.

Στην κανονική περίοδο και στο σύνολο των στατιστικών της Λίγκας αναδείχθηκε 3ος στα δίποντα με 89, 3ος στα κλεψίματα με 34, 5ος στις βολές με 73 και 5ος στην αξιολόγηση με 353. Στην διάρκεια των πλέι οφ αναδείχθηκε 3ος στην συγκομιδή ριμπάουντ με 63.

Επιπρόσθετα, αναδείχθηκε δις MVP στην Basket League. Την πρώτη φορά στην 14η αγωνιστική και την επικράτηση επί του Άρη στ’ “Αλεξάνδρειο”. Τότε συγκέντρωσε 23 πόντους (7/8 δίποντα και 9/12 βολές), 4 ριμπάουντ, μία ασίστ, 3 κλεψίματα και μία τάπα, ενώ στο σύστημα αξιολόγησης πήρε 32 βαθμούς. Η δεύτερη ήταν στην εξ αναβολής 19η αγωνιστική και την νίκη επί του Ηρακλή στο Λαύριο. Τότε, ο Αμερικανός φόργουορντ συγκέντρωσε 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης με 22 πόντους (6/6 βολές, 8/11 δίποντα), 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο και μία τάπα σε 24:58”.

Μετά την πετυχημένη του χρονιά, την κατάκτηση της 2ης θέσης και την εξασφάλιση της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Ντιαλό δεν έμεινε απαρατήρητος και κέρδισε το ενδιαφέρον ομάδων της Ευρωλίγκας. Στις 24 Ιουλίου ανακοινώθηκε απ’ τον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 3 χρόνια. Λίγες μέρες αργότερα, έπειτα από επιθυμία – αίτημα του ίδιου, αποδεσμεύτηκε απ’ τον πράσινο σύλλογο.

Στις 30 Αυγούστου 2021 ανακοινώθηκε απ’ την γαλλική Μονακό. Έτσι, μεταπήδησε απευθείας στην Ευρωλίγκα. Εκεί σε 17 (μέχρι στιγμής) αγώνες μετρά 130 πόντους, 63 ριμπάουντ, 24 ασίστ, 16 κλεψίματα και 12 κοψίματα. Μάλιστα, στις 26 Οκτωβρίου κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα έκανε 7 ρεκόρ καριέρας στην διοργάνωση όσον αφορά στην αξιολόγηση (28), τους πόντους (19), τα συνολικά ριμπάουντ (7), τα επιθετικά ριμπάουντ (2), τα αμυντικά ριμπάουντ (5), τις ασίστ (2) και τα κλεψίματα (3) σε 27:26’’. Στο εγχώριο Πρωτάθλημα μετρά (ως τώρα) 10 αγώνες, 107 πόντους, 52 ριμπάουντ και 13 ασίστ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *