Μετά από μία επίπονη αγωνιστική πορεία η απόκτηση του Ράφαελ «Ράφι» Μένκο (28 χρονών, 2 μ.) από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ θα προσφέρει τη δυνατότητα στον Ισραηλινό γκαρντ – φόργουορντ να γίνει πιο γνωστός στο ευρύ κοινό. Στο Τελ Αβίβ θα συναντήσει ξανά τον Γκάι Πνίνι μαζί με τον οποίο ήταν οι κλασικοί σουτέρ της Χαποέλ Χολόν στην εξαιρετική σεζόν της κατάκτησης του Πρωταθλήματος 2021 – 2022. Είναι, ιδιαιτέρως, σπάνιο ένας παίκτης εντός δύο ετών να βιώνει υποβιβασμό (με τη Σαλόν Σαονέ) και ακολούθως να αναδεικνύεται πρωταθλητής!
Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ ήταν λογικό να ξεκινήσει την καριέρα του από τη Χαποέλ. Με την ομάδα της πόλης του κέρδισε Λιγκ Καπ (2016), αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει σπουδαίο ρόλο και από το 2012 έως το 2017 παραχωρήθηκε με δανεισμό δύο φορές. Με Χαποέλ Γκιλμπόα Γκαλίλ (2014 – 2015) και Χαποέλ Εϊλάτ (2016 – 2017) η απόδοση του κατέδειξε ότι στη Χαποέλ Ιερουσαλήμ αδικήθηκε εντόνως. Μάλιστα, το 2017 αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Winner League και συμπεριλήφθηκε στη 2η καλύτερη πεντάδα. Μετά το τέλος του δανεισμού του στη Χαποέλ Εϊλάτ το συμβόλαιο του με την Χαποέλ Ιερουσαλήμ δεν ανανεώθηκε και η ανοδική πορεία του συνεχίστηκε με τη Χαποέλ Τελ Αβίβ (2017 – 2018). Με την πολύτιμη βοήθεια του διεθνούς Ισραηλινού, η ομάδα από το Τελ Αβίβ προκρίθηκε σε FINAL FOUR πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια! Βεβαίως, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει και δεύτερη σεζόν με την κόκκινη φανέλα και αποχώρησε από την ομάδα στο τέλος του 2018.
Αμέσως μετά, βρέθηκε ξανά στο Εϊλάτ (αυτή τη φορά με κανονική μεταγραφή) και η εικόνα του ήταν ίδια με εκείνη του 2017, όπως αποδεικνύει και η συμμετοχή του στο All – Star Game του 2019. Η απόδοση του ήταν, ιδιαιτέρως, ικανοποιητική και την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χάρη στην επιτυχημένη διετία του με τη Χαποέλ Εϊλάτ προσέλκυσε το ενδιαφέρον της γαλλικής Σαλόν Σαονέ. Η απόδοση του ήταν σταθερή, αλλά η ομάδα δεν απέφυγε τον υποβιβασμό. Ο Μένκο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ισραήλ, αλλά η κίνηση του έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας με τη Χαποέλ Χολόν έμελλε να καταστήσει το έμπειρο σουίνγκμαν Πρωταθλητή Ισραήλ (2022), ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα του Γκάι Γκούντες διεκδίκησε και το Basketball Champions League στο οποίο κατέλαβε την 4η θέση. Η παρουσία του Μένκο ήταν εξαιρετική τόσο στη Winner League (35 ματς, 9,3 π.μ.ο, 4,3 ρ.μ.ο, 1,9 α.μ.ο με 39% στο τρίποντο) όσο και στο BCL (19 ματς, 8,2 π.μ.ο, 3,8 ρ.μ.ο, 1,1 α.μ.ο με 37% στο τρίποντο).
Από τεχνική άποψη, ο Ράφαελ Μένκο αποτελεί περισσότερο σμολ φόργουορντ παρά σούτινγκ γκαρντ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ικανός να συμμετάσχει στη δημιουργία φάσεων. Οπωσδήποτε, το σουτ τριών πόντων είναι το δυνατότερο σημείο στο παιχνίδι του, αλλά χάρη στην αγωνιστικότητα του είναι σε θέση να συνεισφέρει και στο ριμπάουντ και βεβαίως να μάχεται στο low – post σε επίθεση και άμυνα.