Home >> Sports >> Νίκος Λυμπερόπουλος: Η μεγάλη καριέρα ενός χαρισματικού σκόρερ

Νίκος Λυμπερόπουλος: Η μεγάλη καριέρα ενός χαρισματικού σκόρερ

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος γεννήθηκε την 4η Αυγούστου στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Όπως κάθε πιτσιρίκος η αγάπη του για τη μπάλα ήταν… παθολογική. Περνώντας τα χρόνια η σχέση του με τη «στρογγυλή» θεά γινόταν όλο και πιο στενή με τους δικού του ανθρώπους να διακρίνουν το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο.

Τα πρώτα βήματα και η Καλαμάτα

Τα πρώτα βήματα έγιναν στην τοπική Εράνη Φιλιατρών. Ο Νικόλας διένυε καθημερινά την απόσταση από την οδό Δεξαμενής όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι του μέχρι το γήπεδο για την προπόνηση και η ποιότητά του δεν άργησε να γίνει αντιληπτή σε τοπικό επίπεδο. Τον χειμώνα του 1994 και μετά από μία θριαμβευτική σεζόν στη Δ’ Εθνική (κατά την οποία η Εράνη ανέβηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της στη Γ’ Εθνική) παίρνει μεταγραφή στην Καλαμάτα.

Εκεί η ανέλιξή του ήταν ραγδαία. Τη σεζόν 1994-95 η «μαύρη θύελλα» ανέβηκε στην Α’ Εθνική και ο 20χρονος Λυμπερόπουλος πήρε το βάπτισμα του πυρός στη μεγάλη κατηγορία στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ στις 26 Αυγούστου του 1995. Στις 10 Σεπτεμβρίου στο παιχνίδι του σταδίου Καραϊσκάκης κόντρα στον Εθνικό πέτυχε το πρώτο γκολ του στην κατηγορία ενώ στις 31 Μαρτίου βρίσκει δίχτυα και κατά του Ολυμπιακού σ’ ένα θριαμβευτικό 3-0 της Καλαμάτας.

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό

Στα τέλη της άνοιξης του 1996 ο Νίκος Λυμπερόπουλος ήταν το πιο…hot όνομα της επικείμενης μεταγραφικής περιόδου. Τα 11 γκολ σε 30 αγώνες στην παρθενική του χρονιά στην Α΄ Εθνική δεν πέρασαν απαρατήρητα και ο Παναθηναϊκός βγήκε νικητής στη μάχη για την υπογραφή του.

Ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς τον ήθελε διακαώς, η ΑΕΚ είχε δώσει προκαταβολή στην Καλαμάτα, όμως ο 21χρονος τότε «Λύμπε» επέλεξε να φορέσει τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Οι δύο πρώτες σεζόν στον Παναθηναϊκό ήταν δύσκολες για τον ίδιο. Μόλις 9 τέρματα σε 59 αγώνες πρωταθλήματος και 19 σε 77 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα, η δεύτερη χρονιά με τον Δανιήλ στον πάγκο ήταν εφιαλτική για τον νεαρό Μεσσήνιο επιθετικό, αφού αγωνίστηκε μόλις σε 3 παιχνίδια (από τα 27) βασικός.

Πρώτος σκόρερ τη σεζόν 1999-2000

Από το καλοκαίρι του 1998 και έπειτα ο Λυμπερόπουλος γίνεται ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Με το «τριφύλλι» αγωνίστηκε σε 271 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και σκόραρε 103 γκολ. Η πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του ήρθε με την πράσινη φανέλα τη σεζόν 1999-2000 με προπονητή τον συγχωρεμένο Γιάννη Κυράστα. Πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 23 γκολ και συνολικά 35 ματς σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε 27 γκολ. Μάλιστα, στο τέλος της σεζόν ανακηρύσσεται πανάξια από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής της σεζόν.

Το άδοξο τέλος και η ΑΕΚ

Η σχέση του με τον Παναθηναϊκό τελείωσε άδοξα το καλοκαίρι του 2003. Ο Ολυμπιακός τον προσέγγισε και μία από τις φήμες της εποχής ανέφερε ότι είχε γευματίσει στο κότερο του Σωκράτη Κόκκαλη συζητώντας το ενδεχόμενο μεταγραφής στους Πειραιώτες.

Η ΑΕΚ δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια και με αστραπιαίες κινήσεις απέσπασε την υπογραφή του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και να δωρίζει τον «Λύμπε» στην ΑΕΚ και τον φίλο του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Η χρονιά ξεκίνησε υπέροχα για τον Καλαματιανό επιθετικό και με γκολ εναντίον της ελβετικής Γκρασχόπερς στη ρεβάνς των προκριματικών του Champions League στέλνει την ΑΕΚ στους ομίλους της διοργάνωσης. Περί διακρίσεων, βέβαια, τότε ούτε λόγος αφού τη σεζόν σημάδεψε ο εμφύλιος πόλεμος του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της ορίτζιναλ.

Ηγέτης με πρόεδρο τον Ντέμη

Το καλοκαίρι του 2004 ο Ντέμης Νικολαΐδης ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Με πρόεδρο τον Ντέμη και προπονητή τον Φερνάντο Σάντος, ο Νίκος Λυμπερόπουλος ήταν ο ηγέτης της ομάδας και ο οδηγός για τα νέα παιδιά της Ένωσης. Μετά τα 13 γκολ σε 27 ματς στην πρώτη χρονιά στο πρωτάθλημα, ο «Λύμπε» φόρεσε άλλες τέσσερις φορές τη φανέλα της ΑΕΚ πριν αποχωρήσει μετά το χαμένο πρωτάθλημα ελέω… Βάλνερ (και του μηδενισμού του Απόλλωνα Καλαμαριάς) το καλοκαίρι του 2008. Η ώρα για το βήμα στο εξωτερικό είχε φτάσει.

Η μεταγραφή στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Μετά την παρουσία του με την Εθνική Ελλάδας στο EURO της Αυστρίας και της Ελβετίας πήρε την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε για δύο χρόνια στη Γερμανία, αποδεχόμενος την δελεαστική πρόταση της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Παρά το γεγονός ότι διένυε ήδη το 33ο έτος της ηλικίας του ο Λυμπερόπουλος δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί στα δεδομένα του γερμανικού πρωταθλήματος και να μετρήσει 50 συμμετοχές στην Bundesliga και 10 γκολ.

Η επιστροφή στην ΑΕΚ και το τέλος της καριέρας του

Το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψε στην ΑΕΚ, στην οποία παρέμεινε μέχρι ακόμη μία σεζόν, μέχρι το 2012, όταν και αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του. Στις 30 Απριλίου του 2011, σε μία βραδιά που το ελληνικό ποδόσφαιρο δέχθηκε απανωτά χτυπήματα από τους ανεγκέφαλους της εξέδρας, ο Νίκος Λυμπερόπουλος πανηγύρισε το μοναδικό συλλογικό τρόπαιο της καριέρας του αφού η ΑΕΚ νίκησε 3-0 τον Ατρόμητο στον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου. Ο «Λύμπε» άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 28’ και αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης. Παρά τη χαρά του όμως, δεν δίστασε να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα του τελικού.

Το τελευταίο ματς της καριέρας του ήταν με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για τα πλέι οφς. Ήττα 1-0 όμως καθολική αναγνώριση και αποθέωση από τους «πράσινους» φιλάθλους που τον αγάπησαν όσους λίγους ποδοσφαιριστές φόρεσαν τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Οι αριθμοί του Νίκου Λυμπερόπουλου

Στη σχεδόν 20χρονη καριέρα του στα ελληνικά και μόνο γήπεδα ο Νίκος Λυμπερόπουλος κατέγραψε μερικές εντυπωσιακές επιδόσεις. Μόνο στην Α’ Εθνική (μετέπειτα Super League) ο Μεσσήνιος επιθετικός έχει καταγράψει 410 συμμετοχές και 167 γκολ.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέτρησε 88 συμμετοχές και 18 γκολ ενώ στο Κύπελλο Ελλάδας αγωνίστηκε 74 φορές και σκόραρε 34. Με τα χρώματα της Αϊντραχτ Φραγκφούρτης στην γερμανική Bundesliga ο “Λύμπε” είχε 50 ματς και 10 γκολ.

Τα γκολ στην Α’ Εθνική επιτεύχθηκαν ως εξής. Η συντριπτική πλειοψηφία (115) προήλθε από σουτ, άλλα 46 από κεφαλιές και μόλις ένα από χτύπημα φάουλ. Έχει επίσης σκοράρει πέντε φορές από τη βούλα του πέναλτι σε 10 προσπάθειες. Όλα αυτά μόνο για την Α’ Εθνική.

Με την Εθνική ομάδα ο Νίκος Λυμπερόπουλος μετράει 74 αγώνες και 13 γκολ. Ντεμπούταρε ως παίκτης της Καλαμάτας στις 24 Ιανουαρίου του 1996 στο φιλικό παιχνίδι με το Ισραήλ.

Έχει, τέλος, αποβληθεί δύο φορές στην εν Ελλάδι καριέρα του. Η πρώτη εξ αυτών ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου του 1995 στο παιχνίδι της Καλαμάτας με τον Εδεσσαϊκό. Η δεύτερη στις 10 Απριλίου του 2005 όταν πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια στον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ μετά από… κοκορομαχία του με τον Δημήτρη Ζωγραφάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *