Home >> Sports >> Ο κορυφαίος μασκοφόρος

Ο κορυφαίος μασκοφόρος

Στο NBA αγωνίστηκε με μάσκα από το 2003 μέχρι το 2013 και έγινε γνωστός για το εκπληκτικό σουτ του από μέση απόσταση. Ο Ρίτσαρντ Κλέι Χάμιλτον κυριάρχησε στο NCAA με το ιστορικό Κονέκτικατ, κατέκτησε τον τίτλο το 1999 και μάλιστα αναδείχθηκε MVP του Final Four. Η επιλογή του «Ριπ» στο νούμερο 7 του ντραφτ του 1999 (από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς) ήταν προδιαγεγραμμένη, όπως και η συμμετοχή του με την εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Fiba Americas του Πουέρτο Ρίκο στο οποίο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα παρέμεινε για τρία χρόνια. Ήδη από τη ρούκι σεζόν του προέβαλλε την ποιότητα του και η απόδοση του βελτιωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Ως «Μάγος»  έπαιξε σε 212 ματς (15,6 π.μ.ο, 2,8 ρ.μ.ο, 2,4 α.μ.ο) και ο λόγος της αποχώρησης του δεν ήταν αγωνιστικός. Ο συμπαίκτης του και μέτοχος των Ουίζαρντς, Μάικλ Τζόρνταν, επιθυμούσε την έλευση του Τζέρι Στακχάουζ και ο Χάμιλτον βρέθηκε στο Ντιτρόιτ με ανταλλαγή τον Σεπτέμβριο του 2002.

Η αδικία του «Αιρ» σε βάρος του «Ριπ» δεν έβλαψε εκ του αποτελέσματος τον σπουδαίο παίκτη. Στη μητρόπολη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας η εικόνα του ήταν εξαιρετική και απολύτως συμβατή με την εικόνα της ομάδας των Πίστονς. Κατά την άποψη του γράφοντος ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον άξιζε παραπάνω από ένα Πρωτάθλημα. Ωστόσο, η δικαίωση του 2004 σε συνδυασμό με την παρουσία του σε τρία All Star Game (2006, 2007, 2008) αρκεί, ώστε ο σουίνγκμαν από την Πενσυλβάνια να κατέχει μία θέση μεταξύ των μεγάλων του αθλήματος. Σε 751 ματς με την φανέλα των Ντιτρόιτ Πίστονς ο Χάμιλτον εντυπωσίασε με την πληρότητα του παιχνιδιού του (18,5 π.μ.ο, 3,7 α.μ.ο, 3,5 ρ.μ.ο).

Η αποτυχία της επανάληψης του θριάμβου το 2005 δεν προβλημάτισε ιδιαιτέρως, αλλά η μέτρια εικόνα της ομάδας σε επίπεδο PLAYOFFS από το 2005 μέχρι το 2008 χαρακτηρίστηκε ως μείζον θέμα. Η αποδυνάμωση των Πίστονς για την αγωνιστική περίοδο 2008 – 2009 με την ανταλλαγή του Τσόνσι Μπίλαπς για τον γηραιό Άλεν Άιβερσον ήταν η προοικονομία της αποχώρησης του Χάμιλτον το 2011. Μετά τη λήξη του lockout  ξεκίνησε να αγωνίζεται με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς. Στην «πόλη των ανέμων» φιλοδοξούσε να βοηθήσει τον ανερχόμενο σταρ Ντέρικ Ρόουζ να αναδειχθεί πρωταθλητής, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του θεαματικού πόιντ γκαρντ κατέστησε ανέφικτο του σχέδιο του «Ριπ». Ακόμα και στο Σικάγο η παρουσία του κρίνεται ως θετική (88 ματς, 10,5 π.μ.ο, 2,6 α.μ.ο, 1,9 ρ.μ.ο). Το 2013 αποσύρθηκε με αξιοπρέπεια από την ενεργό δράση.

Από τεχνική άποψη, ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον ήταν ο κορυφαίος σουτέρ μέση απόστασης στο NBA και η ικανότητα του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπληκτική κίνηση του χωρίς τη μπάλα. Το βάρος του ήταν πολύ μικρό για σούτινγκ γκαρντ – σμολ φόργουορντ, αλλά φαίνεται ότι απ΄ αυτό το στοιχείο εξασφάλιζε την απαραίτητη αντοχή για την αέναη κίνηση μακριά από τη μπάλα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν μόνο καλός σκόρερ, αλλά βοηθούσε και στη δημιουργία και το ριμπάουντ. Η απόσυρση της φανέλας με το νούμερο 32 από την ομάδα των Ντιτρόιτ Πίστονς την 26η Φεβρουαρίου του 2017 είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *