Όταν ο Μπιλ Λαμπίρ – γνωστός και ως «Πρίγκιπας του Σκότους» – αγωνιζόταν ήδη για τρία χρόνια στο NBA η ταινία «Karate Kid» (1984) προκαλούσε αίσθηση στο χώρο του κινηματογράφου. Η συνειρμική σύνδεση του σκληρού λευκού πάουερ φόργουορντ – σέντερ και του κακού χαρακτήρα της ταινίας «Τζον Κριζ» τον οποίο υποδύθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο Μάρτιν Κόουβ είναι δεδομένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα των Ντιτρόιτ Πίστονς το 1989 με πρωταγωνιστή τον Λαμπίρ συνέπεσε χρονικώς με την τελευταία εκ των τριών ταινιών «Karate Kid» στην οποία συναντούμε τον Μάρτιν Κόουβ στο ρόλο του «Τζον Κριζ»…
Μετά την αποφοίτηση του από το Νοτρ Νταμ ο Λαμπίρ επιλέχθηκε στον τρίτο γύρο του ντραφτ του 1979 (νούμερο 65) από την ομάδα των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Ωστόσο, η επαγγελματική πορεία του ξεκίνησε από την ιταλική Μπρέσια και το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αμφισβήτησης την οποία βίωσε στην αρχή της καριέρας του. Στο Κλίβελαντ βρέθηκε από το 1980 έως το 1982 και η μειωμένη απόδοση του τη δεύτερη χρονιά οδήγησε τον δυναμικό σέντερ στο Ντιτρόιτ το οποίο έμελλε να γίνει η πόλη στην αποθεώθηκε ως παίκτης και ως προπονητής.
Από το 1982 μέχρι το 1986 παρά τη μαχητικότητα του Λαμπίρ και την ποιότητα του Αιζάια Τόμας τα «Έμβολα» δεν ήταν σε θέση διεκδίκησης του τίτλου. Η σταδιακή ενίσχυση της ομάδας με πλήθος σπουδαίων παικτών, όπως ο Τζο Ντούμαρς, ο Ντέννις Ρόντμαν, ο Τζέιμς Έντουαρντς και ο Μαρκ Αγκουάιρ δημιούργησε την κατάλληλη συνθήκη πρωταθλητισμού με σημείο έναρξης την παρουσία στην τελική φάση των PLAYOFFS της Ανατολικής Περιφέρειας το 1987. Έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε η κατάκτηση του τίτλου της Eastern Conference στην επική σειρά εναντίον των Μπόστον Σέλτικς του Λάρι Μπερντ. Το 1989 η εκδίκηση επί των Λος Άντζελες Λέικερς για την άδικη επικράτηση της προηγούμενης σεζόν στην τελική φάση του πρωταθλήματος επήλθε με εμφατικό τρόπο (4 – 0). Ο Μπιλ Λαμπίρ ήταν πια κάτοχος δακτυλιδιού και η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του ήταν πλέον ηπιότερη. Το 1990 η ομάδα των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς υποτάχθηκε με ευκολία (4 – 1) και η επανάληψη του θριάμβου εδραίωσε τον Λαμπίρ στην συνείδηση του κόσμου της καλαθοσφαίρισης ως έναν εκ των πιο επιτυχημένων «σκληρών» στην ιστορία του αθλήματος.
Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση πρέπει να αναφερθεί ότι ο Μπιλ Λαμπίρ ήταν – πέρα από εξαιρετικός και συχνά αντιαθλητικός αμυντικός – εκπληκτικός ριμπάουντερ (1ος στο NBA το 1986 με 13,1 ρ.μ.ο) και έξοχος – τηρουμένων των αναλογιών της εποχής – σούτινγκ σέντερ και στην ικανότητα αυτή οφείλεται η παρουσία του σε τέσσερα All – Star Game (1983, 1984, 1985, 1987). Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1994 (με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του Τόμας στην προπόνηση από μαρκάρισμα του) έχοντας αγωνιστεί σε 1181 ματς στο NBA (12,8 π.μ.ο, 9,7 ρ.μ.ο, 2 α.μ.ο). Το σερί των 685 αγώνων αποτελεί την 5η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του κορυφαίου πρωταθλήματος. Ως «Έμβολο» έπαιξε σε 1050 ματς, ώστε η φανέλα με το νούμερο 40 να αποσυρθεί προς τιμήν του από την ομάδα των Πίστονς.
Ως προπονητής σταδιοδρομεί ως και σήμερα στο WNBA με την ομάδα των Λας Βέγκας Έισις, αλλά ακόμα και σε επίπεδο γυναικείου μπάσκετ δοξάστηκε στο Ντιτρόιτ! Στη μητρόπολη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής όντας στον πάγκο των Ντιτρόιτ Σοκ (2003, 2006, 2008), ενώ η παρουσία του ήταν αξιόλογη και ως προπονητής των Νιου Γιορκ Λίμπερτι.