Home >> Sports >> Ο Χατζηπετρής

Ο Χατζηπετρής

Ήρθαν κάτι Αμερικάνοι*
με σφραγίδες και μελάνι
Τα συμβόλαια στο χέρι
να υπογράψουν κάτι γέροι

Το 2005, η οικογένεια Γκλέιζερ ανέλαβε τον έλεγχο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι διαδηλώσεις των οπαδών ήταν έντονες, ενώ έξω από το γήπεδο εμφανίστηκε το κρεμασμένο ομοίωμα του Μάλκομ Γκλέιζερ. Οι οπαδοί ήταν σίγουροι πως θα αποτρέψουν την αγορά του συλλόγου από τον Αμερικάνο δισεκατομμυριούχο, όπως είχαν κάνει και έξι χρόνια νωρίτερα με τη SkyTV. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να βάλουν φρένο στην αγοραπωλησία, μιας και οι Αμερικανοί δεν παραβίασαν κανέναν από τους κανόνες της Πρέμιερ Λιγκ.

Το 2010, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, το χρέος είχε φτάσει στα 716.5 εκατομμύρια λίρες ενώ, αντίθετα τα μερίσματα που αντλούσε η οικογένεια κάθε χρόνο συνέχισαν να αυξάνονται, γεωμετρικά. Το Μάιο του 2021, οι Γκλέιζερς ήταν στους πρωτεργάτες για τη σύσταση της European Super League. Ακολούθησε η εισβολή στο γήπεδο πριν την αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ.

Υπογράψανε εν μέρει
τα συμβόλαια οι γέροι
και τους πούλησαν στα ξένα
δυο δολάρια τον ένα

«Όταν έπαιζα στη Γιουνάιτεντ νιώθαμε ότι το ποδόσφαιρο ήταν η Νο. 1 προτεραιότητα. Όμως οι οπαδοί αισθάνονται ότι το ποδόσφαιρο είναι πλέον τρίτη ή τέταρτη επιλογή. Από εκεί προέρχεται η απογοήτευση» τόνιζε ο Ρόι Κιν με τον Γκάρι Νέβιλ να συμφωνεί και να προσθέτει πως: «Όλοι οι οπαδοί του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι ενωμένοι μετά από αυτό που έχουν κάνει οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γιατί αυτό που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες ήταν πραγματικά επικίνδυνο για το αγγλικό ποδόσφαιρο».

I love you o sole mio
lamado nio latione
I love you (o) mio la de latione
Βία στη βία της εξουσίας
I love you
Μαντόνα βία

«Έχουμε δημιουργήσει ένα τέτοιο μεταγραφικό τμήμα στο σύλλογο, το οποίο θα είναι σε θέση να φέρει στον προπονητή τους παίκτες που επιθυμεί. Αυτή η διαδικασία είναι σαφώς πιο αποτελεσματική σε σχέση με τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν» είπε ο πρώην τραπεζίτης, νυν εκτελεστικός διευθυντής, Εντ Γούντγουορντ στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, ωστόσο τα νέα που ακολούθησαν δεν ήταν τα καλύτερα. Μόλις το 2021 ο σύλλογος ανακοίνωσε την πρόσληψη υπεύθυνου για την data ανάλυση. Κάπως, καθυστερημένα… Όπως ανέφερε το ESPN, η οικογένεια Γκλέιζερ συνέστησε υπομονή προς τους οπαδούς της ομάδας, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούν οι κόκκινοι να διεκδικήσουν το τρόπαιο του πρωταθλητή μέχρι το 2022. Δηλαδή, για να παρουσιαστεί δυναμική ανταγωνισμού έπρεπε να περάσουν τρεις αγωνιστικές περίοδοι. Μόνο που σήμερα, με τον αποκλεισμό από την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, το σαθρό οικοδόμημα έμεινε, για πέμπτη χρονιά, δίχως τίτλο.

Ήρθαν κάτι Αμερικάνοι
με σφραγίδες και μελάνι
Τα συμβόλαια στο χέρι
να υπογράψουν κάτι γέροι

Μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2003-4 τα σκήπτρα στην Αγγλία, τα διεκδικούσε η Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ. Η ομάδα του Βενγκέρ ήταν η αήττητη πρωταθλήτρια. Το 2003 έχασε το πρωτάθλημα παρότι ήταν οκτώ βαθμούς μπροστά τον Μάρτιο. Όταν το καλοκαίρι ρώτησε τους παίκτες του γιατί νομίζουν πως έχασαν τον τίτλο, ο Ντίξον του είπε πως ήταν λάθος να δηλώσει πως μπορούν να το πάρουν αήττητοι. Μερικούς μήνες αργότερα η Άρσεναλ πανηγύριζε το ιστορικό αήττητο πρωτάθλημα του 2004. Οι Invincibles έμειναν στην ιστορία και είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς πως το κατόρθωμα δεν το πέτυχε κάποια σφιχτή, αμυντική ομάδα, αλλά ένα σύνολο που πάντα προσπαθούσε να παίζει και να κυριαρχεί. Στις πρώτες επτά σεζόν στην Άρσεναλ, ο Βενγκέρ πήρε τρία πρωταθλήματα και δύο νταμπλ. Πέτυχε αλλάζοντας την ομάδα που βρήκε και μετά φτιάχνοντας τη δική του.

Κάπου κοντά, στην ίδια πόλη, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, αφού είχε αγοράσει την τρίτη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων, πινακίου φακής, σε κατοχικά δεδομένα, απέκτησε και την Τσέλσι. Τότε αλλάζει ο ρους της ιστορίας. Πλέον, τα ποσά εκτοξεύονται. Η Τσέλσι επιλέγει την επιθετική τακτική και μέχρι το 2009 είναι, κάθε καλοκαίρι, μέσα στη λίστα με τις κορυφαίες ομάδες στις μεταγραφές. Ντρογκμπά, Τόρες, Σεφτσένκο, Εσιέν, Μακελελέ, Τσεχ, Πάουλο Φερέϊρα, Τζο και Άσλεϊ Κόουλ, μεταξύ των ονομάτων. Πλέον, αλλάζουν οι κανόνες για τις δύο προσωποπαγείς εταιρείες και τους συγκεντρωτικούς τους μάνατζερς, Άλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ. Οι καλοί παίχτες, επιλέγουν, αφειδώς, το χρήμα, παρά τη δόξα και την οργάνωση των δύο, μέχρι τότε, μονομάχων, όπως για παράδειγμα συνέβαινε με τους Ρούνεϊ, Φέρντιναντ. Παράλληλα, ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Πόρτο, Ζοσέ Μουρίνιο αφήνει τις ακτές του Ατλαντικού και ανηφορίζει προς τον πάγκο των μπλε!

Απ’το καλοκαίρι του 2004 μέχρι την αρχή της σεζόν 2013-14, η Άρσεναλ είχε ξοδέψει καθαρά 16 εκατομμύρια λίρες. Στο ίδιο διάστημα η Τσέλσι είχε δώσει 616 εκατομμύρια και η Σίτι, που μπήκε μετά στο παιχνίδι, είχε δώσει 619.

Ένας γέρος μ’ ένα μάτι
λέει “Πρόκειται δια απάτη”
Πάει να ρωτήσει κάτι
του `βγαλαν και τ’ άλλο μάτι

Η Γιουνάιτεντ, μετά τον αποκλεισμό από τη Μίλαν, το 2007, προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και με ένα αλματώδες βήμα, έφτασε σε τρεις τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, το 2008, 2009 και 2011. Στο Λουζνίκι, ο Τέρι γλίστρησε, στη Ρώμη ο Μέσι πήρε την κεφαλιά από τον Φέρντιναντ και στο Γουέμπλεϊ, η μοναδική Μπαρτσελόνα λειτούργησε σαν κακομαθημένο παιδάκι. Δεν άφησε την αντίπαλό της να ακουμπήσει τη μπάλα! Το παραδέχθηκε και ο Σκωτσέζος προπονητής και κατάλαβε πως η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο είχε ξεκινήσει. Όταν ο Αγουέρο, στις 13/5/2012 έδωσε το πρωτάθλημα στη Σίτι, με την ΚΠΡ, τότε, ξεκαθάρισε ο στόχος. Έπρεπε ο αναμορφωτής της Γιουνάιτεντ να αποχωρήσει με ένα πρωτάθλημα. Ήδη, η μεταγραφή του Τέβες στο θορυβώδη γείτονα, έδειχνε την αλλαγή προσανατολισμού. Οι νεαροί και η παραγωγή τους μπήκαν στην άκρη. Η κλάση της τάξης του 1992 είχε από καιρό αποστρατευτεί και οι καλοί και άξιοι για το μέγεθος και το πρεστίζ του συλλόγου πήγαιναν στα ρώσικα ρούβλια της πρωτεύουσας ή στα πετροδολάρια με τη μπούρκα, παραδίπλα.

*Ήρθαν κάτι Αμερικάνοι με το Θύμιο Καρακατσάνη του έτους 1975 σε στίχους και μουσική Γιάννη Λογοθέτη από το δίσκο: Τραγούδια με νόημα.

Σε αυτή την οδό, αποκτήθηκε ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο επιθετικός με τα πολλά και σημαντικά τέρματα (48 γκολ σε 86 συμμετοχές) για το άμεσο. Το εδώ και τώρα, αποτέλεσμα. H διάδοχη, στη μεγάλη σκακιέρα, όχι του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ήταν αποτυχημένη, σε σημαντικό βαθμό επιτηδευμένη, για να φανεί έντονα η απόσταση μεταξύ εκείνου που αποχαιρέτησε και του αντικαταστάτη. Ο Μόις, κατάφερε να χρεώσει το σύλλογο με 30 εκατομμύρια λίρες, αγοράζοντας από την Έβερτον τον Φελαϊνί και πέραν τούτο, ουδεμία πρόοδος.

Από εκεί και έπειτα, “Οι καρέκλες” του Ευγένιου Ιονέσκο. Όπως, οι δύο ηλικιωμένοι οι οποίοι περιπλανιούνται στο μη πραγματικό, σε μια ασυναρτησία λόγου και σκέψεων, μαζί με τις τύψεις τους και τις αποτυχίες τους, μαζί με τον πόνο τους που φτάνει στα όρια του γελοίου, περιμένοντας με αγωνία τον ερχομό των καλεσμένων (εν προκειμένω τίτλων και ανάκτηση των περασμένων μεγαλείων) που δεν έρχονται και ενός ομιλητή που θα μεταφέρει το μεσσιανικό (στην περίπτωσή μας, με το κασκέτο στην κερκίδα των επισήμων) τους μήνυμα, αλλά όταν φτάνει διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο!

Ο Λουίς Φαν Χάαλ ήταν η πιο αξιόλογη επιλογή περίπτωση προπονητή, με το απαραίτητο παρελθόν, κοντινό με τη Μπάγερν και μακρινό με τον Άγιαξ, σε πάγκους ομάδες και την πρόσφατη επιτυχία της Ολλανδίας, τρίτη θέση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Σε 103 αγώνες, είχε μια μέτρια συγκομιδή πόντων με 1,81 ανά αγώνα και αποχώρησε μετά από 679 ημέρες, 54 νίκες, 24 ισοπαλίες και 25 ήττες. Ωστόσο, ανέδειξε νέους παίχτες, όπως ο Ράσφορντ και συνολικά χρησιμοποίησε και δοκίμασε 53 αθλητές από τα τμήματα υποδομής, με xGoals υπέρ 1,54 και xGoals κατά 0,98. Η κακή ένταξη των Μπλιντ και Ντι Μαρία και οι αποτυχημένες επιλογές των Φαλκάο, Σναϊντερλέν, Σβαϊνστάιγκερ, Ντεπάι ήταν στα αρνητικά του Ολλανδού όπως και οι σχέσεις με τους παίχτες. Αξίζει να σημειώσουμε πως ενημερώθηκε για την απόλυσή του στα αποδυτήρια, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Αγγλίας!

Μέσα στην αφόρητη μοναξιά τους, θυμούνται, πονάνε, αναρωτιούνται, θλίβονται, τρομάζουν, γελάνε και ονειρεύονται, επιμένοντας σε μια κατασκευασμένη ζωή χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο. -Οι Καρέκλες, Ευγένιος Ιονέσκο

Ενώ το ποδόσφαιρο έδινε χώρο στην πλήρη είσοδο της επιστημονικής προσέγγισης με τις Σίτι και Λίβερπουλ να κινούνται προς τον Γκουαρδιόλα και τον Κλοπ, στη Γιουνάιτεντ εμπιστεύτηκαν το Σόλσκιερ, σάρκα από τη σάρκα και εγγυητή της πρότερης δόξας και συνέχειας του οράματος Φέργκιουσον. Ως προς τη μονιμοποίηση του Νορβηγού έπαιξε ρόλο και η παράδοξη πρόκριση επί της Παρί και η μονιμοποίηση στην τετράδα του πρωταθλήματος. Οι Γκιγκς και Κάρικ, o Φλέτσερ, εσχάτως, συνδετικοί κρίκοι διοίκησης-ομάδας, με ρόλο βοηθού προπονητή οι δύο πρώτοι και τεχνικού διευθυντή ο τρίτος, κρίθηκαν και απέτυχαν να συλλάβουν τις θεμελιακές αλλαγές στην οργάνωση του ποδοσφαιρικού πλάνου, την ανάδειξη και αγορά ποδοσφαιριστών, τη βελτίωση του υλικού και την ορθή χρηματιστηριακή αξιολόγηση. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα, ο Ρονάλντο είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στο νησί, με 32 εκατομμύρια λίρες ετήσια αμοιβή. Ο δεύτερος επιθετικός, ο Καβάνι, λαμβάνει 15 εκατομμύρια λίρες και ο Χουάν Μάτα, ο οποίος το καλοκαίρι ανανέωσε και δεν έφυγε για τη Βαλένθια, 10 εκατομμύρια λίρες! Mισθολογικές δαπάνες, παρόμοιες με εκείνες στη Μπαρτσελόνα, πριν την επέλαση της πανδημίας. Το φιάσκο Σόλσκιερ, μετατράπηκε σε πυροτέχνημα όταν πέρυσι η ομάδα τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Ο αποδεκατισμός της Λίβερπουλ από τους τραυματισμούς και τα κρούσματα του κόβιντ, η πτώση της Τσέλσι προτού αναλάβει ο Τούχελ, συντέλεσαν σε ένα παραμορφωτικό αποτέλεσμα. Ο γενικός δείκτης ποιότητας εντός της ποσότητας.

«Το θέμα του έργου δεν είναι το μήνυμα…αλλά η απουσία των ανθρώπων… η απουσία του Θεού, η απουσία της ύλης, το μη πραγματικό του κόσμου…» Οι Καρέκλες, Ευγένιος Ιονέσκο

Όταν ο Αρσέν Βενγκέρ, αποφάσισε ή αποφάσισαν για εκείνον, το 2018, να αφήσει την Άρσεναλ, οι κανονιέρηδες αναζήτησαν και έφεραν τέσσερις αντικαταστάτες εκτός του Ουνάι Έμερι. Συγκεκριμένα, ο Σανλεχί ήρθε απ’την Μπαρτσελόνα και ανέλαβε προπονητής ποδοσφαίρου, ο Μισλιντάντ ήρθε απ’την Ντόρτμουντ ως chief scout, ο Φαχμί ήρθε απ’την ποδηλασία για να αναλάβει τις μιντιακές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες.

Τη λαίλαπα της σταθερής μετριότητας του Σόλσκιερ, διαδέχθηκε ο Ραλφ Ράνγκνικ ως μεταβατικός προπονητής μέχρι το Μάιο και στη συνέχεια σε ρόλο συμβούλου στη διοίκηση της ομάδας αντικαθιστώντας τον τραπεζίτη. Εκεί, συνάντησε τα πεσμένα νούμερα του Μπρούνο Φερνάντες αφού η συμμετοχή του στους αγώνες, πλέον, περιορίζεται αποκλειστικά στο πώς θα αξιοποιήσει το πέταγμα του Κριστιάνο στο δεύτερο δοκάρι. Όμως, ο Πορτογάλος επιθετικός, είναι ο προτελευταίος στη λίστα των φορ με συνεισφορά στην αρχική πίεση της αντίπαλης ομάδας. Παράλληλα, ο Ράσφορντ στο ιδιότυπο 4-2-2-2 ξαναβγήκε στο πλάι για να ξεκινάει από εκεί τις επιθέσεις και τις εφορμήσεις προς την περιοχή, ενώ ο Πογκμπά για ακόμη μία χρονιά δυσκολεύεται να βρει ρόλο (το δήλωσε και στην Equipe σε συνέντευξη του στις 23/3/2022) διότι δεν μπορεί να σταθεί ως δίδυμο στον άξονα, με τους βραδύς πύργους Μάτιτς-ΜακΤόμινι, παρά μόνο με το Φρεντ και όταν ανεβαίνει ψηλότερα, βρίσκεται σε κοινά μέτρα με το Φερνάντες.

Ο Ράνγκνικ, προτού αναλάβει την τεχνική ηγεσία, δήλωνε τα εξής: «Το ποδόσφαιρο που μου αρέσει είναι το χέβι μέταλ και το ροκ εν ρολ. Μισώ να κάνουμε πάσες πίσω στην άμυνα. Απλά να έχουμε τη μπάλα στην κατοχή μας δεν έχει κανένα νόημα» και «όλες οι ομάδες που κατέκτησαν τα τελευταία χρόνια το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν κορυφαίες σε αυτούς τους τομείς». Το ποδόσφαιρο του Γερμανού, το οποίο θέλει να διδάσκει, στηρίζεται σε μία λέξη και πέντε άξονες. Η λέξη είναι η ένταση. Έπειτα, πώς πρέπει να λειτουργεί μια ομάδα όταν ο αντίπαλος την πιέζει ψηλά; Τι πρέπει να κάνουμε όταν η άλλη ομάδα έχει την μπάλα; Τι κάνουμε όταν χάνουμε τη μπάλα και τι κάνουμε όταν κερδίζουμε τη μπάλα; Πώς λειτουργούμε σε στατικές φάσεις, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, μιας και το 30% των γκολ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο προέρχονται από φάσεις που ξεκινούν από «νεκρή» μπάλα;

«Πρέπει να βάζεις συνεχώς πίεση στον αντίπαλο» λέει ο Ράνγκνικ, «δεν έχει σημασία αν είναι ψηλά, πρέπει να πιέζεις όπου παίζει η μπάλα, φυσικά όσο πιο ψηλά τόσο και καλύτερα μιας και όσο πιο ψηλά κερδίζεις τη μπάλα, έχεις να κάνεις με λιγότερους προσωπικούς αντιπάλους και βρίσκεσαι πιο κοντά στην εστία».

Σύμφωνα με τη σελίδα Caley Graphics, τη στιγμή που πήγε στο Μάντσεστερ ο Γερμανός, η Λίβερπουλ είχε πρεσάρει 1598 φορές με ποσοστό επιτυχίας 29.4% με 419 στο αμυντικό της τρίτο, 704 στο χώρο του κέντρου και 475 στο επιθετικό τρίτο. Η Σίτι έχει πρεσάρει 1432 φορές με ποσοστό επιτυχίας 30.1% με 334 στο αμυντικό της τρίτο, 635 στο κέντρο και 463 στο επιθετικό τρίτο. Τέλος, η Τσέλσι έχει πρεσάρει 1693 φορές με ποσοστό επιτυχίας 30.7% με 549 στο αμυντικό της τρίτο, 716 στο κέντρο και 428 στο επιθετικό τρίτο.

Το παρόν κορφολόγημα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων, διαρκείας, με τον ακριβό φίλο, Παναγιώτη Μέτση, σημαντικό αρθρογράφο και της σελίδας μας και σε εκείνον το αφιερώνει η στήλη. Αναζητήστε τον με την κωδική ονομασία: “Ο Βρούτος”. Αξίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *