Μετά από την κατάκτηση έξι τροπαίων συμπεριλαμβανομένων τριών Πρωταθλημάτων ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν είναι πια προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Από το 2018 έως το 2020 η προσπάθεια του να δημιουργήσει ομάδα η οποία θα παράπεμπε στη Μακάμπι του παρελθόντος ήταν επιτυχής, αλλά εξαιτίας εξωγενών παραγόντων το καλό αποτέλεσμα δεν διατηρήθηκε στην πορεία του χρόνου. Η κρίση του COVID – 19 οδήγησε στην οικονομική αποδυνάμωση της ομάδας και ως εκ τούτου στην μέτρια μεταγραφική ενίσχυση για την αγωνιστική περίοδο 2020 – 2021. Το 2021 ο σύντομος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς επηρέασε τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Η απόλυση του ήταν νομοτελειακή εξέλιξη με βάση τη φετινή πορεία της ομάδος, αλλά πρέπει να χαρακτηριστεί άδικη, ένα εστιάσουμε στο πλήθος των προβλημάτων τα οποία αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Στο τέλος του 2018 η ισραηλινή ομάδα παρεδόθη στον Έλληνα τεχνικό σε κατάσταση διάλυσης. Ο Νέβεν Σπάχια δεν είχε καταφέρει να βελτιώσει τη Μακάμπι και η κακή απόδοση στην Ευρωλίγκα ήταν η αιτία της απόλυσης του. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος απέτυχε να τοποθετήσει την ιστορική ομάδα στα PLAYOFFS της Ευρωλίγκα, αλλά εκκίνησε την προσπάθεια του με σοβαρό μειονέκτημα. Την επόμενη χρονιά η προπονητική ικανότητα του Έλληνα τεχνικού, φάνηκε. Η Μακάμπι εντυπωσίαζε με τον αμυντικογενή – για πρώτη φορά στην Ιστορία – χαρακτήρα της και είχε ήδη προκριθεί μαθηματικώς στα PLAYOFFS της Ευρωλίγκα πριν την οριστική διακοπή της διοργάνωσης εξαιτίας της πανδημίας του COVID – 19, τον Μάρτιο του 2020. Συνεπώς, η πρόοδος της ομάδας του Σφαιρόπουλου σταμάτησε βιαίως από γεγονός το οποίο δεν αφορούσε την καλαθοσφαίριση.
Το καλοκαίρι του 2020 η μεταγραφική ενίσχυση ήταν πλημμελής, αφού η πανδημική κρίση επέφερε μείωση του προϋπολογισμού. Επομένως, η Μακάμπι δεν μπορούσε να είναι ανταγωνιστική στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2020 – 2021. Την άνοιξη του 2021 η ένοπλη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς δυσχέρανε το έργο της ομάδας ως προς τη μεταγραφή παικτών. Βεβαίως, η Μακάμπι απέκτησε τον ποιοτικό Τζέιμς Νάναλι, τον δυναμικό Τζαλέν Ρέινολντς και τον έμπειρο Ντέρικ Γουίλιαμς και είναι λογικό να επιρρίπτεται η ευθύνη στον Έλληνα προπονητή για την κακή εικόνα της ομάδος.
Κατά την άποψη του γράφοντος η πορεία του Σφαιρόπουλου στον πάγκο της Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν απολύτως ικανοποιητική με εξαίρεση την τελευταία περίοδο της θητείας του. Αντιμετώπισε πλέγμα δυσκολιών και κατάφερε να παραμείνει στη θέση του για σημαντικό χρονικό διάστημα (2018 – 2022). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική προσέγγιση των τεχνικών των ισραηλινών ομάδων επηρεάζεται εντόνως και από την υποχρεωτικότητα της χρησιμοποίησης τουλάχιστον δύο ισραηλινών παικτών στην πεντάδα. Η συνθήκη αυτή αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επιβαρυντική με δεδομένο ότι το επίπεδο των ισραηλινού μπάσκετ δεν είναι πια υψηλό.