Home >> Technology >> NEURALINK: Είναι ένα chip στον εγκέφαλο μια τόσο κακή ιδέα τελικά;

NEURALINK: Είναι ένα chip στον εγκέφαλο μια τόσο κακή ιδέα τελικά;

Γεια σας φίλοι και φίλες, μετά από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών για τα τσιπάκια που περιέχονται μέσα στα εμβόλια για το COVID-19 και όλη την συνωμοσιολογία που έχει ακουστεί, θεώρησα σωστό να μιλήσουμε για την πραγματική εφαρμογή, ενός πραγματικού chip που βρίσκεται υπό ανάπτυξη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ένα chip που αναπτύσσεται για να βοηθήσει ανθρώπους με εγκεφαλικές παθήσεις και τραυματισμούς στην σπονδυλική τους στήλη.

Η τρελή και όμως επιτυχημένη εμπορική ιδιοφυΐα με το όνομα Elon Musk, αφού κατάφερε να μας κάνει να πιστέψουμε πως οι αγορές μέσω internet και το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορούν να είναι ασφαλή και ευχάριστα καθώς και το ότι η μετακίνηση με την χρήση του ηλεκτρισμού δεν είναι όνειρο και πως ο μόνος δρόμος δεν είναι τα υγρά καύσιμα, βάλθηκε να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κινητικές και εγκεφαλικές παθήσεις. Εδώ έρχεται η νέα εταιρεία του Elon Musk, η Neuralink.

Η Neuralink φιλοδοξεί να επιτύχει το στόχο της και να κάνει τις ζωές των ανθρώπων αυτών πιο εύκολες με το προϊόν που ονομάζει Link. Το Link είναι ένα προϊόν της κατηγορίας BMI (brain-machine interface/διεπαφή εγκαφάλου-μηχανής), δεν είναι το πρώτο προιόν αυτής της κατηγορίας και πιθανότατα να μην είναι το τελευταίο. Αλλά όπως πολλές εφευρέσεις του δαιμόνιου Musk (Tesla, Paypal, SpaceX) δεν ήταν οι πρώτες στον τομέα, αλλά ήταν αυτές που μπόρεσαν να επιτύχουν εμπορικά και να αποτελέσουν με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο μέρος της καθημερινότητας ενός ανθρώπου, έτσι υπόσχεται και το Link. Αρκεί να δούμε τα διαθέσιμα προϊόντα BMI στο εμπορικό κοινό μέχρι σήμερα για να πειστούμε για αυτό το γεγονός. 

Τι όμως μπορεί να προσφέρει μια τέτοια συσκευή σε έναν άνθρωπο με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες; Για αρχή η συσκευή αυτή θα δίνει την δυνατότητα σε έναν κινητικά περιορισμένο άτομο να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές γύρω του απρόσκοπτα. Για παράδειγμα, έναν υπολογιστή, ένα smartphone, ένα έξυπνο πλυντήριο, το σύστημα φωτισμού στο σπίτι του, την εξώπορτα στο σπίτι του και πολλά πολλά ακόμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Αρκούν όλα αυτά να μας κάνουν να αντιληφθούμε πόση ανεξαρτησία και πόση ικανοποίηση όλα αυτά μπορούν να δώσουν σε ένα άτομο με μια σοβαρή πάθηση όπως αυτή της περιορισμένης κινητικότητας.

Το συγκεκριμένο chip θα φορτίζεται εξωτερικά με την χρήση της επαγωγικής φόρτισης και δεν θα είναι εξωτερικά ορατό. Η δε διαδικασία εμφύτευσης του λέγεται πως θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατική και πως θα πραγματοποιείται από αυτοματοποιημένο robot μιας και τα ηλεκτρικά καλώδια που θα τοποθετούνται στον εγκέφαλο του ασθενούς είναι τόσο λεπτά που δεν θα μπορούσαν ούτε οι πιο ικανοί χειρούργοι να τα χειριστούν. Ο Elon Musk σε μια παρουσίαση του προϊόντος αυτού τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια η διαδικασία εμφύτευσης αυτής της συσκευής να μην απαιτεί την χρήση πλήρους αναισθησίας του ασθενούς αλλά μόνο μερικής αναισθησίας.

Η Neuralink τονίζει δε πως όσο το chip παραμένει στον εγκέφαλο τους ασθενούς και μπορεί να μαθαίνει τον τρόπο που λειτουργούν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο θα του επιτρέπει ακόμα πιο ακριβείς μεταφράσεις των ηλεκτρικών ερεθισμάτων για τον πιο ακριβή έλεγχο των ηλεκτρικών συσκευών που επιθυμεί να χρησιμοποιεί. Αυτό θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε και ως την δυνατότητα αυτά τα άτομα να εκφράζουν την δημιουργικότητα τους στον υλικό κόσμο και να παράγουν έργα τέχνης, φυσικά αντικείμενα μέσω της 3D εκτύπωσης και πολλά ακόμα απίστευτα πράγματα. Κάτι αδύνατο να το φανταστούμε για ένα άτομο κινητικά περιορισμένο.

Μέσα στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας είναι και άλλες θαυματουργές ιδέες όπως η εξάλειψη της μάστιγας που ονομάζεται Πάρκινσον. Καθώς το τσιπ αυτό θα είναι αρκετά δυνατό για να διαβάζει πολλαπλές νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου, θα μπορεί και να πνίγει μη επιθυμητά νευρικά ερεθίσματα όπως αυτά που προκαλεί η ασθένεια του Πάρκινσον. Ακόμα, θεωρούν πως ένα τέτοιο chip θα μπορούσε να επαναφέρεις τις κομμένες γέφυρες επικοινωνίας του εγκεφάλου με την σπονδυλική στήλη ασθενών που έχουν επιβιώσει από κάποιο φριχτό ατύχημα που τους έχει αφαιρέσει την δυνατότητα κίνησης. Ίσως μέχρι και να επαναφέρει τις αισθήσεις της όρασης ή της αφής σε ασθενείς που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες.

Τέλος γνωρίζοντας πως δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και πως ένα τόσο ισχυρό κομμάτι τεχνολογίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από εγκληματικά στοιχεία, υπόσχεται πως η πρώτη μέριμνα της είναι να προστατέψει τους ανθρώπους που θα αποφασίσουν να τους εμπιστευθούν και να χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα αυτό. Υπόσχονται να το επιτύχουν αυτό με το να γράψουν την πρώτη έως την τελευταία γραμμή κώδικα με γνώμονα την ασφάλεια του προϊόντος Link και το πως να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικό σε επιθέσεις.

Είναι λοιπόν τόσο κακό το chip στον εγκέφαλο αν μπορεί να ωφελήσει τόσο πολύ τους συνανθρώπους μας με προβλήματα κίνησης, όρασης και αφής;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *